USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Нові виклики: експерти з України та Польщі спрогнозували розвиток українсько-польських взаємин

23 Вересня 2019 15:56
Науковці, дипломати, представники міністерств, державних установ і місцевих органів влади з України та Польщі протягом двох днів обговорювали сучасні проблеми в українсько-польських взаєминах і шукали спільні виходи з гострих ситуацій.

Основні виклики та загрози для обох країн були головною темою вже ХІІ українсько-польської зустрічі «Майбутнє, сучасне, минуле. Нові виклики. Прогнози розвитку українсько-польських відносин», котра відбувалася в Яремчі 19–20 вересня.

Відзначимо, що щорічні зустрічі українських і польських експертів у Яремчі – один із найбільших українсько-польських наукових форумів. Ініціаторами заходів виступають Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та найбільший польський медіа-ресурс в Україні – газета «Kurier Galicyjski». Їхню ініціативу підтримали Сенат Республіки Польща та Міністерство закордонних справ Польщі за посередництвом фонду «Свобода та демократія». Згодом до організації зустрічей приєдналися Студіум Східної Європи Варшавського університету та Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України.

Як зазначив під час відкриття зустрічі ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, представники різних сфер із України та Польщі вже 12 років поспіль зустрічаються, спілкуються, формують нові думки, ідеї, платформи українсько-польських відносин.

«Переконаний, що багато доброго з того, що ми зараз маємо в польсько-українських відносинах, – це наші прогнози, аналізи, можливості донесення до тих, хто приймає важливі рішення. Ми, звичайно, з приємністю пам’ятаємо часи, коли взаємні візити українського та польського президентів, прем’єрів до наших країн були буденністю. Зараз ми є свідками того, що така практика сповільнюється, і це, знову ж таки, виклик для нас», – сказав Ігор Цепенда і наголосив, що українсько-польський діалог потрібно розпочати з новою силою.
Він відзначив, що візит президента Володимира Зеленського до Польщі з нагоди річниці початку Другої світової війни – позитивний приклад налагодження взаємин між обома країнами. Натомість функція науковців, істориків і експертів – спонукання політиків до налагодження цієї співпраці.

Своєю чергою, у ході дискусійних панелей дослідники обговорили політичний та безпековий виміри електоральних змін в Україні та Польщі, регіональну співпрацю понад кордонами, можливості реального економічного партнерства, нову ситуацію в українсько-польських відносинах, роль ЗМІ та співпраці в сфері культури, нові міжнародні виклики для Польщі та України.
Окрім того, під час ХІІ Українсько-польської зустрічі можна було ознайомитися з книжковими новинками, зокрема монографіями, історичними розвідками, збірниками наукових статей та аналізами, від українських та польських дослідників.

Наприклад, свої праці презентували науковці з Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України Віктор Войналович та Наталія Кочан, публіцистка, секретарка польсько-українського форуму, керівниця стипендійних програм Національного центру культури у Варшаві Богуміла Бердиховська, фахівці Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка Володимир Великочий, Іван Монолатій та Юрій Плекан, декан факультету менеджменту Варшавського університету Алойзи Збігнев Новак, польський історик українського походження, професор Поморської академії в Слупську Роман Дрозд та інші.
Також увазі учасників зустрічі представили монографію волинських авторів – «Війна пам’яті та війна пам’ятників у сучасних українсько-польських відносинах» Людмили Стрільчук та Андрія Нінічука. Як наголосила Людмила Стрільчук, книга вийшла друком лише в понеділок, 16 вересня, тому організатори попередньо не включили презентацію роботи в програму. Водночас науковиця додала, що їй, як волинянці, важливо було максимально об’єктивно висвітлити тему Волинської трагедії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus