USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Україна пропонує легалізацію усіх польсько-українських пам'ятників

6 Листопада 2017 10:49
На території України та Польщі знаходяться десятки незаконних пам'ятників, які пропонують легалізувати за формулою "все — на все".

Вже кілька років працює спільна українсько-польська комісія, яка займається впорядкуванням поховань, відповідно поляків в Україні та українців у Польщі. У неї входять з української сторони Інститут національної пам'яті і Державна міжвідомча комісія з питань поховань жертв війни і політичних репресій, з польської — Інститут національної пам'яті і міністерство культури, повідомляє ZN.UA.

"Ми пропонуємо легалізацію пам'яток за формулою "все — на все". Якщо зараз розбиратися — який і коли поставлено, це тільки політизувати тему. Ми цієї позиції дотримуємося, хоча чудово розуміємо, що співвідношення в цифрах явно на користь польських пам'яток. Більше 150 польських незаконних пам'ятників знаходиться на території України, і десь близько 50 українських — на території Польщі", - сказав директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Переговори, які повинні були відбутися в Польщі у вересні цього року і які могли увінчатися успіхом, не відбулися. При цьому відбулася зустріч віце-прем'єр-міністра і міністра культури Польщі Петра Глінського з міністром культури України Євгеном Нищуком, в якій брали участь представники УІНП.

"Пан Глінський запропонував новий формат вирішення проблеми: створити нову міжурядову комісію. Пропозицію не було сприйнято українською стороною, оскільки створення міжурядової комісії — дуже тривалий процес. Ми впевнені, що структури, уповноважені в Україні та Польщі, ще не вичерпали свого потенціалу. Згідно з українським законодавством, УІНП і Міжвідомча комісія залишаються відповідальними за реалізацію цієї політики. Після цього члени польської делегації повернулися до Варшави, і в ЗМІ публікувалися дуже радикальні їхні заяви", - зазначив В'ятрович.

За його словами, за останні три роки відбулися 15 випадків осквернення українських пам'яток, зокрема могил і хрестів, на території Польщі. Найчастіше це відбувалося в прямому ефірі або записувалося і потім викладалося в Ютуб. Відповідальність на себе брали праворадикальні групи. Але ніякої реакції офіційної Варшави на таке дійсно варварське ставлення до української пам'яті не було.

""Війна пам'ятників" перекинулася на територію України, де якісь незрозумілі сили (думаю, що проросійські) осквернили чотири польських пам'ятника. Різниця полягає в тому, що після цих випадків вандалізму всі політичні сили в Україні, включаючи правих радикалів, засудили подібні акти. Всі польські пам'ятники були відновлені за рахунок української сторони. І зараз немає жодного розореного польського пам'ятника на українській території, і немає, на жаль, жодного відновленого українського — польською", - зауважив експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 6 Листопада 2017 11:11
не зважачи на те, що Польща ввійшла до Євросоюзу, деяким польським правим неонацистам до європейськості ще дуже далеко
Анонім Показати IP 6 Листопада 2017 19:12
В Україні настільки все добре, що залишилось тільки памятниками займатись! Да всім начхать!
скептик до Анонім Показати IP 7 Листопада 2017 00:06
нам бы пузо набить колбасой да лапшой

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus