USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Гімалайські льодовики тануть на 65% швидше, ніж десять років тому, – вчені

21 Червня 2023 00:24
Гімалайські льодовики, які забезпечують критично важливою водою майже два мільярди людей, тануть швидше, ніж будь-коли раніше через зміну клімату.

Про це йдеться у звіті Міжнародного центру інтегрованого розвитку гір (ICIMOD), передає Бабель.

Вчені наголошують, що танення льодовиків відбувається набагато швидше за прогнози. Тому очікується, що льодовики можуть втратити до 80% свого нинішнього об’єму до кінця століття.

Читати ще: Льодовики втратили 2 720 мільярдів тонн льоду за десятиліття

Це негативно вплине на життя і господарювання людей в Афганістані, Бангладеш, Бутані, Китаї, Індії, Мʼянмі та Пакистані, які залежать від льодовикової води.

Від середини 1800-х років світ нагрівся в середньому майже на 1,2 °C, що спричинило каскад екстремальних погодних умов, включаючи інтенсивніші хвилі спеки, сильні посухи та шторми. Найбільше постраждали уразливі верстви населення та бідні країни, які мало зробили для зменшення викидів викопного палива, що підвищують температуру.

Раніше вчені заявили, що площа морського льоду в Антарктиді скорочується дуже швидко. Через це відбуваються глобальні зміни погоди та клімату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus