USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гнідавський цукровий завод працюватиме без відходів

4 Липня 2017 15:03
Представники фірми «Adverio RNK» та Гнідавського цукрового заводу, погодивши із закордонними фахівцями, зокрема з Голландії, Франції, Ізраїлю та Бельгії, підготували проект, завдяки якому заводу вдасться забезпечити процес безвідходного виробництва.

Про це йшлося під час зустрічі на території Гнідавського цукрового заводу 2 липня.

Проект передбачає впровадження експлуатаційних установок на відстійниках, що дозволить продукувати із нечистот електричну та теплову енергію, добрива та воду.

Перший етап реалізації проекту планують втілити вже до весни 2017 року. Він передбачає забезпечення можливості продукування біогазу з відходів виробництва та подальшого його використання на установках заводу. Згідно з планами, уже навесні наступного року заводу не знадобляться фільтраційні поля.

Як зауважив голова спостережної ради заводу Ярослав Галькевич, співпраця щодо підготовки проекту тривала роками та ніяк не пов’язана з нещодавніми подіями.

Нещодавно громадські активісти повідомляли про перевищення норм аміаку та сірководню в повітрі поблизу Гнідавського цукрового заводу, що, на їхню думку, було однією з причин поширення неприємного запаху містом. Однак, як з’ясувалося згодом, ця інформація неправдива, адже експерти із львівської лабораторії підтвердили, що вміст цих речовин у повітрі біля заводу – в межах норми. Крім того, ТОВ «БІО ПЕК», який функціонує на території Гнідавського цукрового заводу та який нібито й провокував сморід у місті, припинив роботу ще в травні.

Саме тому, а також через низку інших чинників, реалізація першого етапу проекту на очисних спорудах заводу відтягується до весни. Попередньо планували завершити його вже цієї осені.

Як розповів директор ТОВ «БІО ПЕК» Юрій Проник, завдяки технологіям, застосованим під час реалізації проекту, залишок від спиртового виробництва – барду – використовуватимуть для отримання іншої продукції, зокрема тепло- та електроенергії.
Також Юрій Проник запевнив, що барда не має неприємного запаху, а швидше нагадує квас.

«Це буде замкнутий цикл виробництва, який фактично ніде не представлений. Він не несе ніякої шкоди чи загрози для екології», – підкреслив директор ТОВ «БІО ПЕК».

Він теж відзначив, що, попри простій виробництва та спричинені цим збитки, завод сплачує заробітну плату своїм працівникам і відрахування до бюджету. «Ми несемо збитки, але ми хочемо, щоб усі переконалися, що завод не є джерелом неприємного запаху», – заявив Юрій Проник.

За словами секретаря спостережної ради заводу Євгена Макари, запланований проект – перший в Україні. «Це пілотний проект, який має показати подальший шлях розвитку цукрового виробництва в Україні», – сказав він.
Своєю чергою Дмитро Красутський, директор компанії «Adverio RNK», яка має великий досвід утилізації промислових стоків, детальніше зупинився на технологічній стороні проекту. Він відзначив, що фірма безпосередньо працюватиме над замкненням виробничого циклу, аби забезпечити безвідходне виробництво. Завод розпочав цей процес зі створення біоетанольного підприємства. Зараз же розглядається можливість переробки відходів обох заводів.
«Це унікальний проект, адже у світі наявні спиртові заводи, які викликають процес бродіння у своїх стоках, в Україні є цукрові заводи, які утилізують жом методом бродіння, але немає одночасного поєднання всіх цих процесів в одному технологічному циклі. Це нове для України та Європи загалом. Диверсифікація виробництва цукру та спирту з буряка, а також біогазу – це те, що дозволить покрити різницю цін на цукор в Україні та країнах Європи», – зазначив Дмитро Красутський.

Насамкінець заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук поінформував присутніх, що міська рада співпрацює з Гнідавським цукровим заводом, аби унеможливити потрапляння фекальних відходів із підприємства до міської каналізації. На даний час розробляється проектна документація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
таксист Показати IP 4 Липня 2017 17:17
весни не2017 а весни 3017
Ігор Показати IP 4 Липня 2017 17:24
В статтї сказано, що громадські активісти повідомляли неправдиву інформацію про перевищення норм сірководню та аміаку поблизу цукрового заводу на території якого розміщено завод Біопек і це підтвердили експерти із львівської лабораторії. Хочу зауважити, що інформація про перевищення норм сірководню та аміаку була подана ВАМИ - Волинськими новинами 27.06.2017 р. (https://www.volynnews.com/news/society/zavod-biopek-u-lutsku-pratsiuvav-bez-dozvolu-na-vykydy-ta-sanitarnoyi-/) Дослівно: "За даними Луцького міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України», у відібраних пробах атмосферного повітря встановлено перевищення гранично допустимої норми аміаку та сірководню поблизу житлової забудови с.Гірка Полонка в межах санітарно-захисної зони та на відстані 520 метрів." Питання друге, чому після аналізів повітря зробленого Луцькою лабораторією, яка виявила порушення, наймають спеціалістів Львівської лабораторії ??? Своїм не довіряють, чи якась інша причина? Крім того на сайті Державної екологічної інспекції у Волинській області 23.05.2017 р. розміщена інформація, що новостворене підприємство ТзОВ «Біопаливно –енергетична компанія»здійснює господарську діяльність в порушення трьох Законів України !!! (http://voldei.gov.ua/news/shchodo-nepryyemnyh-zapahiv-v-mistu-lucku-ta-luckomu-rayoni). Чому про це нічого не вказав автор статтї ???!!! А те, що неймовірне зловоння стало нестерпним саме весною цього року, коли почав діяльність нововстворений завод, логічно свідчить про те, що це основна причина кардинального погіршення ситуації !!! Те, що планується замкнутий цикл - дуже добре, але основне, щоб від цього не страждали тисячі людей.
Анонім до Ігор Показати IP 4 Липня 2017 21:05
Ігор, ви вводите в оману. Тому що сморід був минулого року. І про це писали ті ж Волинські новини, засідала міська рада, з цього приводу давали інтерв"ю керівники ЛУцькводоканалу. І обіцяли що сморід припиниться як тільки стане прохолодніше. Була зареєстрована петиція 27 липня минулого року про усунення їдкого аміачного запаху. Не вірите - зайдіть на сайт міської ради. Тільки тоді ніхто не проплачував розгін цієї теми і вона тихенько до кінця осені стихла сама.
Вася Показати IP 4 Липня 2017 17:56
Чого цей Петрочук захищає так той цукровий завод, може в долі?????
Олег Показати IP 4 Липня 2017 22:16
Станція метанізації то все круто. Чи зникне запах лучанам так ніхто гарантій і не дав. Гівно з вересневого так далі і шурує на ті вигрібну ями цукрового заводу, тому що очисними їх назвати не можна.
Ігор до Анонім Показати IP 4 Липня 2017 23:45
Пане, чи пані АНОНІМ, прочитавши ваш коментар, можу ствержувати, що ви не проживаєте в районі Вересневого, ДПЗ, чи Львівської. Тому що я, моя сім`я і сусіди, будь-яка людина, яка проживає в цих районах ( я особисто більше 30 років) скажуть, що проблема смороду тут була завжди і можливо її обговорювали і в минулому році і попередніх, але знову ж таки я, і впевнений, будь-який житель цих районів, вам однозначно дасть відповідь, що такого ЗЛОВОННЯ, яке появилось весною цього року НЕ БУЛО НІКОЛИ. Щоби пекла носоглотка, пекли очі, щоби сусіди втікали до дому і закривали швиденько вікна і двері, такого, з повною відповідальністю заявляю, НЕ БУЛО НІКОЛИ. Про це і свідчать ті повідомлення, які я приводив вище. Ні в минулому році і ще раніше, ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» не робив заключень про перевищення вже згаданих показників, ніхто чомусь не наймав лаборантів з інших областей для проведення повторних аналізів, не було таких повідомлень Екоінспекції про проведені позапланові перевірки на звернення громадян, також не створювали груп у Фейсбуці по обговоренню цієї проблеми, мами не жалілися про блювоту у дітей, яка чомусь співпадає з тим, коли смердить найбільше. А на рахунок проплати цієї теми, то прийдіть хоча б на одні збори людей, які найбільше від цього потерпають і просто подивимось одне одному у вічі. Дай Боже, щоб це все припинилось і ваші діти та внуки, якщо вони у вас є, ніколи не дихали тою гидотою, якою зараз дихають наші.....
анонімка до Ігор до Анонім Показати IP 5 Липня 2017 09:37
Да вот я була на мітингу, на зборах.Реєструвалася в ФБ.Стараюся бути в курсі всього, що стосується смороду. І з деяких заходів і постів зробила висновок, що вожді не зацікавлені шукати причину.Коли була на останньому мітингу біля цукрового,то точно знала ,що завод стоїть, а на Вересневому все так же смерділо. Любі ,навіть найменші пропозиції, про каналізацію, про фекалії відміталися зразу. Вчора знову збиралися на збории і знову та ж пісня . Самі ж вчора визнали ,що завод стоїть, а воно ж все одно смердить. То в чому ж причина. Мене хвилює ПРИЧИНА смороду і її усунення, а не особиста війна Климука з заводом.
Ігор до Анонім Показати IP 5 Липня 2017 12:59
Ніхто не знімає відповідальності за сморід і від ковбасників, асанізаторних машин і інших факторів, але цієї весни ситуація змінилась в гіршу сторону КАРДИНАЛЬНО. Що кардинального відбулось цього року - запрацював новий завод, логічно, що в першу чергу це пов`язується з запуском заводу. Саме про цю основну причину сказано і у відповіді міської ради на електронну петицю, яка є на їх сайті http://e-dem.in.ua/lutsk/Petition/View/927, дослівно: "Саме змішування виробничих відходів ТзОВ „Біопаливно- енергетична компанія” з господарсько-побутовими стоками дало непередбачуваний негативний наслідок у вигляді нестерпного смороду, який вимушені терпіти перш за все мешканці міста, районів ДПЗ, Вересневого та сіл Луцького району, оскільки переважаючий напрям вітру влітку саме західний та південно-західний. На вимогу Луцької міської ради та масових звернень громадян Державними контролюючими службами (Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області) проведено перевірки на ПАТ „Гнідавський цукровий завод” та ТзОВ „Біопаливно-енергетична компанія”, в результаті яких виявлено численні порушення вимог як санітарного, так і природоохоронного законодавства" Питання, не у війні, Климука з заводом (і взагалі причому тут Климук ???), а у супротиву громади з нестерпними умовами проживання, які спричинені порушеннями Законів України і інших нормативних актів екологічних і медичних служб !!! Повторюю, КАРДИНАЛЬНЕ ПОГІРШЕННЯ СИТУАЦІЇ СПРИЧИНИВ ЗАПУСК ЗАВОДУ, тому, що ніхто не прогнозував, який буде ефект від змішування відходів заводу з фекаліями, тому що ніякі екологічні служби, як дослідила Екологічна інспекція, своїх заключень і тим більше дозволів не давали. І вина в цьому тих, хто дозволив запуск заводу без відповідних заключень і бездіяльності тих контролюючих органів, які повинні слідкувати за дотриманням Законів України і інших нормативних актів !!!
Анонім 21.05 Показати IP 5 Липня 2017 19:13
Ну по-перше про Климука не моє.Хоча його заклики про закриття заводу викликають питання. По-друге - я технар, але знаю, що лайно пахне саме по собі і чим би ви його не розводили і в якій би пропорції воно буде пахнути лайном і нічим іншим. Порушення перш за все уже те, що неочищені стічні води 13 тисяч чоловік зливають просто на землю кожен божий день.Я просто порахував , що 13 тисяч людей і кожен з них по нормах використовує 5 кубів води в місяць. Стільки ж на кожного і каналізаційних стоків.Грубо кажучи це 65000 в місяць, або 2000 кубів в добу. Ну нехай розполовинимо цю кількість. І виходить щоденно ллється 1000 кубів г*вна. Ви розумієте, що оті поля фільтрації це не вода, а це озеро з піс*нів і какашок? Це екологічна катастрофа І те, що воно не смерділо 5 років тому , або смерділо не так ні про що не говорить. Мені дошкуляв запах і минулого року, тому і знаю про петицію, і про інтерв"ю чиновників, і про їх обіцянки. І знаю чим це скінчилось. Я оце все просто сів і порахував і побачив, що всі ті ковбасні і заводи, то дєтскій лєпєт в порівнянні з тим, що ми маємо.
два кума Показати IP 5 Липня 2017 19:47
-Куме, ми побідили! -Що, дали відповіді на наші запитання до БІОПЕК? -Та ні куме. Збори зібрали. -А наші представники там були? -Та ні куме. Якісь представники невідомо кого, але що вони придумали! Тепер сморіду не буде. В якійсь державі придумали,вони ще не знають в якій, але вже наші будуть внедрять. От уявіть куме величезний чан в який будуть зливати гівно, а на виході з нього буде стояти банкомат який зразу буде видавати доляри. Гроші, як відомо,не пахнуть, тому поля фільтрації- не потрібні і сморіду більше не буде Так як на цьому сімпозіумі були тільки спеціалісти по грошах, то всі аплодували стоячи. Отака ЛАПША.
Ігор Показати IP 6 Липня 2017 09:14
Потрібно, щоб виконувалися Закони і інструкції, а відповідні органи здійснювали контроль за їх виконанням і тоді буде все в порядку з заводами, фекаліями, повітрям. Люди не дозволять себе отруювати !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus