USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Готовий одним з перших пройти люстрацію, - Валентин Вітер. ІНТЕРВ'Ю

19 Березня 2014 19:00
20 лютого 2014 року волинські депутати проголосували за звільнення з посади голови облради Володимира Войтовича. На це місце вони обрали Валентина Вітра, який до цього працював заступником голови облради.

Переймати на себе ці повноваження йому довелося в непростий для України та Волині час. Напередодні, 18 лютого, загострилося протистояння в Києві, мирні протестувальники почали гинути від куль снайперів. У ніч з 18 на 19 лютого в Луцьку відбулася так звана «Ніч гніву» – радикально налаштовані люди розгромили офіси обласних осередків Партії регіонів та комуністів. А 19 лютого відбувся «штурм» приміщення обласної ради та обласного управління МВС, де стався інцидент з тодішнім головою облдержадміністрації Олександром Башкаленком, який згодом зник і звільнився. Президент України Віктор Янукович втік за кордон. Вулицями Луцька почали ходити молодики у масках і з битками. Діючий голова обласної ради Володимир Войтович написав заяву про звільнення і чекав резолюції сесії, яка кілька разів не могла відбутися через відсутність кворуму. А область, до слова, жила за 1/12 минулорічного бюджету. Згодом, коли депутати проголосували за кандидатуру Валентина Вітра на посаду голови, обласна рада стала чи не єдиним легітимним органом влади.

Майже через місяць після тих складних подій в напруженому робочому графіку Валентин Вітер знайшов час, аби поспілкуватися з кореспондентом Інформаційного агентства Волинські Новини. Він розповів про співпрацю з новим керівництвом облдержадміністрації, про своїх заступників та про те, які перші кроки він планує зробити на посаді голови облради.

«Люди вірили тільки обласній раді»

Час, коли Ви очолили обласну раду був доволі непростий, революційний. Волинська обласна рада залишилась єдиним легітимним органом влади. Розкажіть про перші дні на посаді голови обласної ради.

Так, це був складний період: правоохоронні органи були деморалізовані, жодна з силових структур не працювала належним чином. Найперше необхідно було організувати охорону порядку в області, зокрема, в обласному центрі. Ми почали організовувати патрулювання вулицями міста спільно з правоохоронцями, загонами самооборони, ветеранами МВС, ВДВ та Афганістану.

Організувати людей, скоординувати їхні дії було надзвичайно складно. Це був перший крок, який зробила обласна рада як легітимний орган для досягнення єдиної мети – охорони порядку в місті, щоб люди не боялися ввечері ходити вулицями.

Окрім нестабільної роботи правоохоронних органів, була ще одна проблема: в місті почали активно діяти радикальні люди в масках та з битками. Чоловіки досягали своєї мети не зовсім гуманними методами.

Як Ви вважаєте, вдалося примирити «Правий сектор» з правоохоронцями?

Думаю, що так, нам вдалося досягнути домовленості. Ми ініціювали зустріч Правого сектору з правоохоронними органами. Головне досягнення цієї зустрічі - Правий сектор зняв маски і здав зброю. Натомість радикали запевнили, що не перешкоджатимуть діяльності правоохоронців, а навпаки – допоможуть забезпечити громадський порядок.


«Люстрація має відбуватися в межах закону і я готовий через неї пройти»

Щоправда днями радикальний Правий сектор не надто демонстрував примирення. Після чергового візиту до обласного УМВС , волинські правоохоронці знову залишилися без керівника…

Цю акцію ніхто не узгоджував з обласною радою. Вони нам не підзвітні. Про те, що відбулося в стінах обласного управління МВС дізнався із повідомлень у засобах масової інформації. Єдине, що попередньо було відомо, це те, що ряд громадських організацій має організувати мирну акцію під стінами УМВС і ніхто, начебто, не збирався заходити до приміщення. Уже ввечері я дізнався зі ЗМІ, що вони таки зайшли всередину. На щастя, все обійшлося.

Як оцінюєте подібні методи?

Як на мене, то Правий сектор діє надто радикально. Хоча мета їх зрозуміла: активісти хочуть бачити на посадах незаплямованих людей. Це має бути і професіонал - людина з досвідом, але й водночас, це має бути людина, яка не чинила протиправних дій, не була учасником корупційних схем.

Те ж саме нині відбувається і в облдержадміністрації. Численні громадські організації, не лише Правий сектор, обговорюють компромісні кандидатури на посаду заступників голови ОДА, разом із Григорієм Пустовітом. Днями в них відбулася зустріч.

Сьогодні головне – відновити роботу як облдержадміністрації, так і силових структур.

Як часто до Вас приходять представники Правого сектору?

Вони приходять в рамках зустрічей та нарад, що відбуваються з громадськими організаціями.


Не пропонували Вам написати заяву на звільнення, посилаючись на люстрацію?

Посада голови обласної ради - виборна. Але я вважаю, що після того, як Верховна Рада України прийме закон про люстрацію, то через неї мають пройти всі, і я також, один із перших.

Хто, на Вашу думку, має першою чергою пройти процедуру люстрації?

Варто зрозуміти, що таке люстрація, які її критерії. У законі має бути чітко вказано, чи люстрації підлягатимуть люди, які вчиняли протиправні дії, чи люди, які не відповідають державним посадам.

В усьому світі люстрація – перевірка на відповідність державній посаді. Якщо це буде й у нас, то найперше люстраційний процес має стосуватися держслужбовців. Але головне – люстрація повинна бути в межах закону. І я сам готовий через неї пройти, бо це нормальна світова практика.

«Якщо буде криза - переглядатимемо штатний розпис»

Коли Ви очолили обласну раду, Волинь жила за 1/12 минулорічного бюджету. Головний фінансовий документ ще не був прийнятий. Наскільки відрізняється прийнятий бюджет області на 2014 рік від проекту, який почали обговорювати ще з минулого року?

Найпершим завданням на посаді голови обласної ради було прийняття бюджету. Ми переглянули проект, внесли зміни, які вважали потрібними. Уже коли Прем’єр-міністром України став Арсеній Яценюк, прийшла рекомендація робити секвестр бюджету.

Ми ж вчинили дещо по-іншому. Депутати прийняли бюджет, у якому в повному обсязі передбачене фінансування захищених статей: зарплата, соціальні виплати, оплата за лікування, медикаменти, харчування в лікарнях. Тобто ми зробили так, щоб забезпечити життєдіяльність області.

А ось капітальні видатки і видатки на забезпечення програм обласного значення вирішили переглянути під час наступної сесії. Тепер вирішуватимемо, що треба будувати чи ремонтувати, і які програми першою чергою фінансувати. До цього процесу, до слова, може долучитися і громадськість.


Якщо грошей не вистачатиме, а велика вірогідність такого сценарію очевидно є, на чому будете економити, де будете шукати додаткові кошти?

Про це поки що рано говорити. Але можу відповісти, які галузі необхідно першочергово забезпечити фінансуванням. Це - програми соціального захисту і медичні програми. Адже великий бізнес може обійтися без частини фінансування, а незабезпечені верстви населення - ні.

Якщо буде необхідно економити, чи зміняться видатки на чиновницький апарат, на утримання державних органів влади?

Звичайно, переглядатимуться діючі програми, витрати на апарат. До прикладу, в обласній раді закладено 400 тисяч гривень на висвітлення діяльності. Але варто розуміти, що це - не піар, а інформування про внесені проекти, прийняті рішення чи позиції депутатів. Громадськість має право це знати.

Є й інші видатки, які можна буде переглянути. Скажімо, на бензин чи відрядні. Буде наповнюватися бюджет – дозволятимемо користуватися транспортом чи будемо їздити у відрядження. Не буде – їздитимемо за інші кошти, за заощадження, скажімо.

«Я не прийматиму одноособові рішення»

Вже більше тижня тому призначили нового голову облдержадміністрації. Вдалося налагодити співпрацю з ним?

З керівництвом облдержадміністрації ми зайшли спільну мову, хоч голова призначений нещодавно. Наскільки тісно ОДА співпрацюватиме з нами - залежить від керівника. Ми ж, зі свого боку, налаштовані на тісну й плідну роботу.

Як Ви вважаєте, чи зміниться модель співпраці між обласною радою та обласною державною адміністрацією?

Це питання трохи провокативне. Адже попередня співпраця була теж доволі тісна, якщо говорити безпосередньо про особи Володимира Войтовича і Бориса Клімчука.

Наша спільна робота ґрунтуватиметься на інших засадах: чесності й відкритості. Я не прийматиму одноособових рішень, це будуть колегіальні рішення обласної ради. І ми однозначно підвищимо статус обласної ради як представницької влади.


Зараз дуже популярне громадське обговорення кандидатур: заступників голови ОДА, начальників структурних підрозділів різних відомств. На Вашу думку, чи доцільно це робити в такий перехідний період?

Такі обговорення проводити треба. Та, я припускаю, що це варто робити не так широко. У цій справі не має бути місця зведенню особистих рахунків.

На мою думку, треба давати більше можливостей голові ОДА, який підбирає команду і відповідає за її роботу. Бо ми вже надто затягнули процес відновлення вертикалі влади, занадто повільно вирішуються кадрові призначення. Дуже важливо досягнути внутрішньої злагоди в умовах жорсткої зовнішньої загрози, яка нависла нині над Україною.

У краї розпочинається посівна кампанія. А для області нині це - найважливіше питання. Тому тут не треба зволікати з призначенням профільного заступника, начальника управління сільського господарства. Посівну ми маємо розпочати за будь-яких умов.

Вирішаться нагальні господарські питання – відбудуться президентські вибори. Швидше всього, знову підбиратиметься нова команда. Зараз треба якнайшвидше запускати роботу адміністрації. Бо, в нинішніх умовах, безвладдя – гірше кандидатури, до якої є особисті претензії.

«Заступники поки проходять спецперевірку»

Давайте поговоримо про депутатську роботу. Чи є проблеми в депутатському корпусі. Адже неодноразово звучали думки, що в депутатському корпусі обласної ради - криза...

Щоб підвищити ефективність депутатської роботи треба детальніше обговорювати питання у міжсесійний період, під час засідань депутатських комісій. Коли депутати ширше обговорять питання, то зможуть прийти до узгоджених рішень.

З приводу ж самих засідань і проблем з депутатським корпусом… Перша сесія після зміни влади відбулося за участі 48 депутатів, на наступній сесії вже були присутні 58 депутатів. Це говорить про те, що депутати налаштовані на консолідацію і готові працювати, приймати рішення.

Проблеми в депутатському корпусі, звичайно, є. Партія регіонів в області усно заявила про розпуск обласної організації та фракції в облраді. Проте ці заяви не підтверджені жодним документом. Більше того, вважаю, що це не повинно стати на заваді депутатській роботі. Всі депутати мають працювати, незалежно від партійної приналежності, адже їх обрали волиняни, їм довіряють виборці. Тому до їх думок також необхідно дослухатися.

На пленарні засідання не приходить значна частина фракції Партії регіонів, але чимало депутатів-регіоналів не ігнорують сесії.


Чи хтось з депутатів від Партії регіонів висловив бажання перейти до іншої фракції?

Поки що жоден з депутатів від Партії регіонів не перейшов у іншу фракцію. Якщо ви маєте на увазі Петра Олешка, то донедавна він був у складі групи Нова Волинь, і поки що його в жодну з фракцій не прийняли, до фракції Батьківщина в тому числі. Справа в тому, що до цієї кандидатури є чимало запитань від членів фракції.

Чи відбудуться зміни в депутатських комісіях?

Так, зміни будуть, бо Ігор Гузь і Олександр Пирожик, які стали заступниками голови обласної ради, згідно з регламентом, не можуть бути членами депутатських комісій.

До слова, про заступників. Задоволені їхньою роботою? Адже вони – досить неоднозначні постаті. У них є як прибічники, так і недоброзичливці, особливо, якщо говорити про Ігоря Гузя. Не працює їхня репутація проти обласної ради?

Я не можу формувати громадську думку, але можу сказати, як вони працюють на посадах заступників. Як керівнику, мені вдається знаходити з ними спільну мову, вони виконують свої функціональні обов’язки. Щоправда на даний момент вони ще проходять спецперевірку.

Що стосується персонально Ігоря Гузя, то він - дуже ініціативна людина, прямолінійна. Думаю, на посаді заступника голови обласної ради він свій запал направлятиме в потрібне для громади русло. Всі, напевне, помітили, що після того, як він став посадовою особою, то риторика його виступів змінилися в сторону конструктивізму.


«Головне - конструктивна робота»

Уже завершилася 24-а сесія обласної ради. Назвіть свої перші 5 кроків, які виконуватимете на посаді голови облради.

Ми вже почали працювати і пріоритетні напрямки, звичайно, визначили.

Найперше, що необхідно зробити - об’єднати депутатський корпус. Другий крок – забезпечення громадського порядку на теренах Волинської області. Ще один важливий напрямок – робота з бюджетом. Ми повинні ефективно використовувати кошти, щоб вони працювали на користь громади.

Не потрібно забувати й про соціальний та медичний захист населення, а також про розробку регіональних програм і їх втілення. Якщо говорити саме про п’ять кроків, то наостанок, назву ще один важливий напрямок - тісна взаємодія обласної ради з сільськими, районними радами. Ми маємо завжди знати про людські проблеми, а не дізнаватися про них лише під час сесій.

Далі - побачимо, які питання виникатимуть. Але головне - конструктивна робота.
Ще раз наголошу, що Україна зараз у небезпеці.


Вже є люди, які хочуть приїхати до нас з Криму, як у стабільніший регіон. Це родини кримських татар. Днями ми провели нараду, де вирішували як їх забезпечити житлом, роботою, харчуванням, освітою їх. Буде відкритий рахунок, щоб небайдужі волиняни змогли долучитися. Сподіваємося на підтримку бізнесу. Але вірю, що все вирішиться мирно. Крові й так уже пролилося забагато…

Думаю, з Вашими словами погодяться всі мешканці нашої області. Удачі у Ваших починаннях. Дякую за розмову.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА

ДОВІДКА:
Валентин Вітер народився 4 вересня 1973 року в Луцьку. З відзнакою закінчив Ківерцівське медичне училище, навчався в Тернопільській державній медичній академії імені І.Я. Горбачевського, згодом у Тернопільській академії народного господарства.

Медик за фахом. Працював на посаді фельдшера у Волинському протитуберкульозному диспансері, потім лікарем-хірургом у Волинській обласній клінічній лікарні.

З 2009 року розпочалася його кар’єра управлінця. Працював заступником головного лікаря Луцької міської поліклініки №1, згодом - заступником головного державного санітарного лікаря Волинської області, заступником головного лікаря обласної санітарно-епідеміологічної станції.

З грудня 2010 року працював на посаді заступника голови обласної ради. 20 лютого 2014 року його обрали головою обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
МирВойна Показати IP 19 Березня 2014 19:09
Война и что: https://www.youtube.com/watch?v=mtXZPxLdujQ
Ольга Показати IP 19 Березня 2014 19:35
Шановний п. Вітре _ Ви що н волинян за дурнів тримаєте. Посади получили псевдо-демократи, ті хто здійснив державний переворот розказуючи нам про євроінтеграцію, а тепер сам Яценюк говорить, що Янукович був правий, що ця угода призведе до економічного краху нашої держави. То що ж ви натворили, малосвідчений. Волиняни, не ведіться на їх заклики надавати кошти, америка припинила давати долари, Гузь лексуса придбав, а Пирожик придбав 3 кімнатну квартиру на Київському майдані, де живе з дочкою. Ось вам єврореволюція. А щоб не бути пустослівною, почитайте дану статтю, може реально гляните, куди нас привели ці доморощені демократи http://korrdon.info/ukraine/54876-yacenyuk-kosvenno-priznal-chto-yanukovich-byl-prav.html
Громадянин до Ольга Показати IP 19 Березня 2014 19:51
Ви за свої слова відповідаєте? Коли ж це Пирожик встиг придбати квартиру? Якась маячня.
Ольга до Громадянин Показати IP 19 Березня 2014 19:55
Да ні, сама неодноразово бачила, бо живу поруч
Люстраційне питання Показати IP 19 Березня 2014 20:35
1 жовтня 2008 року між товариством з обмеженою відповідальністю «Екопроміндустрія» та Державною екологічною інспекцією у Волинській області було укладено договір оренди легкового автомобіля «Сhevrolet Еріса» (державний номер АС 8890 АР), балансовою вартістю 59 тисяч 290 гривень. Цей договір підписали Директор вищевказаного товариства Валентин Вітер та начальник інспекції Олег Кіндер. Аналогічні договори неодноразово переукладались - 8 січня 2009 року та 11 січня 2010 року. Ці правочини були зареєстровані та взяті на облік Головного управління Держказначейства України у Волинській області. У договорах зазначається, що легковий автомобіль буде використовуватись орендарем (Державною екологічною інспекцією у Волинській області) для перевезення пасажирів. До речі, на час укладання договорів оренди начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер був депутатом Волинської обласної ради (фракція БЮТ), очолював постійну депутатську комісію з питань екології та охорони навколишнього природного середовища, керував Ковельською міською організацією партії «Батьківщина». Під час місцевих виборів 2010 року він балотувався на посаду Ковельського міського голови і використовував цей автомобіль в ході своєї виборчої агітації. За неофіційними даними, Олег Кіндер та Валентин Вітер нібито були співвласниками ТзОВ «Екопроміндустрія». Невдовзі Валентин Степанович став заступником голови Волинської обласної ради від партії «Батьківщина». Хоча в його офіційній біографії ця «директорська» сторінка чомусь й досі не відображена, залишаючись «темною плямою». З-поміж інших умов договорів, на Державну екологічну інспекцію у Волинській області було покладено обов'язок «застрахувати автомобіль, що передається в оренду по системі КАСКО та страхування цивільнотправової відповідальності». Але ж це суперечить букві закону! Відповідно до статті 802 Цивільного кодексу України, страхування автомобіля здійснює саме орендодавець, тобто в нашому випадку - ТзОВ «Екопроміндустрія». Хіба оборудка оренди приватного автомобіля державною установою не містить ознаки протиправних діянь та корупції? Судіть самі: товариство «Екопроміндустрія» було зареєстроване в Держреєстрі, як юридична особа в 25 вересня 2008 року, а вже через кілька днів - 1 жовтня - передало легковик в оренду керованій Кіндером державній структурі. Хоча розмір статутного капіталу товариства, що дивним чином співпав з балансовою вартістю легковика - 59 тисяч 290 гривень - закінчили формувати лише 25 вересня 2009 року. Відомо, що Державна екологічна інспекція у Волинській області на той час не мала ліцензії на пасажирські перевезення. Виплачена цією бюджетною установою орендна плата (згідно укладених договорів - по 3 тисячі 800 гривень щомісяця), становить кругленьку суму - 72 тисячі 200 гривень і значно перевищує вартість самого орендованого автомобіля. Дивує і такий факт: впродовж усіх років оренди балансова вартість авто не зменшувалася! Невже транспортний засіб не зношувався від експлуатації? Чи ця договірна вартість була необхідна для максимального розрахунку орендної плати, що державним коштом роками «капала» в приватну кишеню «концесіонерів»? Остап Бендер міг би зарахувати таких ділків до свого «табору». Партайгеноссе ковельського мера Олега Кіндера, заступник голови обласної ради Валентин Вітер не любить згадувати про цю «липову» оренду, і про те, як перебував на посаді керівника ТзОВ ««Екопроміндустрія», що була зареєстрована Луцькою райдержадміністрацією за адресою: село Липини, вулиця Героїв УПА, будинок № 6В. Звичайно ж, пройшовши до обласної ради Валентин Степанович, як то кажуть, «залишив» бізнес. Що ж це за бізнес такий? Основним - є добування піску, гравію, глин і каоліну. А на додачу фірма приклала руки до добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Неабияк впадає у вічі такий вид діяльності, як-то: «Збирання безпечних відходів» і «Оброблення та видалення небезпечних відходів». Чи не під цю діяльність владно-сімейної фірми ковельський мер Олег Кіндер так вперто просуває попри протести громадськості розміщення сміттєпереробного заводу поряд зеленої зони приміської рекреації? Як ви думаєте: хто зараз очолює ТзОВ ««Екопроміндустрія»? Не дивуйтесь - син ковельського мера Олег Олегович Кіндер, на якого й зареєстровано новий білосніжний «Мерседес», яким батько Олег Олексійович їздить на роботу та, попутно, на мітинги в центрі міста, просити у ковельчан гроші на підтримку Євромайдану.
Мельник Показати IP 19 Березня 2014 22:01
СЛАВА ВОЙТОВИЧУ. УРА!
Поручник Показати IP 19 Березня 2014 22:33
Терміново вертайте Войтовича! Депутати!!! Візміться за голову!!!
Вітру Показати IP 19 Березня 2014 23:11
коментар було видалено
Петро до Вітру Показати IP 19 Березня 2014 23:45
5 балів ))) Що сказав - то сказав! )))
КУМ Показати IP 19 Березня 2014 23:39
А коли був хірургом то напевно безкоштовно операціі проводив
Наталя Показати IP 20 Березня 2014 00:03
Дивна в людини біографія. З хірурга - в санітарні лікарі?! Не здав кваліфікаційні екзамени (чи як там у лікарів?) і перекваліфікувався в санітарного лікаря? А які ж його успіхи на адміністративній роботі? Чи це лише вчасному "прилипанню" до потрібної партіїї виплив у заступники голови обласної ради? А там що він корисного зробив для області, хто що про нього чув?!
111 Показати IP 20 Березня 2014 00:21
почитай вище
Луцьк Показати IP 20 Березня 2014 09:20
люстрацію потрібне проводити з Мрео де працює його дружина та навідатися до його помешкань вул. Львівська та нового будинку в с. Струмівка
Петро Чечелюк Показати IP 20 Березня 2014 10:58
Юлія Малєєва - молодець. Приємно читати. Найширший спектр запитань. Перспективна журналістка. Щасти тобі, Юля!
Волинянин Показати IP 20 Березня 2014 14:26
Хлопці, ви дуже погано закінчила, ви будете відповідати за все те, що робиться на Волині.
До люстраційний комі Показати IP 21 Березня 2014 11:06
Молодці, ото видали! Ще е одне грошотворяще джерело Вітра - Мрео, де його дружина Валентина зашибае огггрррооомммнніі бабки! Нада було б остановіцца!
Хто не скаче, той мо Показати IP 21 Березня 2014 11:13
Доскакались!!!!!!!!!!! Всі теперішні подіі - на вашій совісті і руках...
6 Показати IP 21 Березня 2014 12:34
І ГОРЛЯНЦІ
Думка Показати IP 21 Березня 2014 21:52
Да прийшли до влади Вітер аферист Пирожик алкаш Гузь ******* і що змінилось?За що гинули?
Kexfyrf Показати IP 24 Грудня 2014 10:12
Ще й підтримує депутатів регоналів- друзяк , портрети ,яких висіли на майдані - дякуючи їм вьивали наших дітей1

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus