USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Громадські слухання у Луцьку – ширма для пропаганди лівих сил? ФОТО

9 Вересня 2009 11:22
Громадські слухання на тему «Аспекти національно-визвольних змагань на Волині в 40-х роках минулого століття» ледве не перейшли у відкритий конфлікт між противниками і прихильниками ОУН-УПА. Про це повідомляє 9 вересня репортер «Волинських Новин».
Зала Народного дому «Просвіта» під час слухань була напівпуста. Організатором заходу виступило Волинське обласне громадське об’єднання «Захист дітей війни». Його керівник Ростислав Чап’юк спочатку надав слово для виступу «історику, досліднику» Петру Бущику. Він до того ж – перший секретар Любешівського райкому Комуністичної партії України та член Центрального комітету КПУ.
У своєму виступі він активно звинувачував українських націоналістів у співробітництві з німецькими спецслужбами, масових вбивствах євреїв, поляків та радянських активістів тощо. Промова пана Бущика рясніла епітетами на кшталт «кровопивці», «бендерівські нелюди» тощо. Керівництво України «історик» назвав «профашистським».
Пан Чап’юк від імені партії «Справедливість», яку віднедавна очолює на Волині, зачитав заяву. У ній засуджується спорудження пам’ятника Степану Бандері у Луцьку. Ліві вимагають провести у день президентських виборів референдум щодо встановлення пам’ятника Бандері у обласному центрі Волині.
Організатори надали слово і Голові Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Василь Кушнір. На його думку, злочинів УПА, про які говорили попередні промовці, не було. «Українська Повстанська Армія утворилась для захисту українського населення» від різних окупантів, зокрема і німецьких, – вважає пан Кушнір. Проте кількахвилинний виступ представника Братства ОУН-УПА переривали криками у залі його ідейні опоненти.
Після цього у залі ледве не розпочався конфлікт. Слово для виступу хотів взяти чоловік, який представився сином фронтовика. Проте організатори йому у цьому відмовили. У залі раптово виникли словесні перепалки між противниками і прихильниками УПА. Перший секретар Волинського обкому КПУ Станіслав Пхиденко зі сцени окремим слухачам радив «замовкнути», а чоловіку, якому так і не вдалося отримати слово, сказав: «вийдіть, валер’янку випийте». Проте пристрасті у залі таки вляглися.
Громадські слухання закінчилися під крики «Ганьба» у бік представників лівих сил. Адже крім Василя Кушніра, ніхто з націоналістів так і не отримав слова для виступу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus