USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Губернатор Волині написав лист Прем’єр-міністру України

26 Лютого 2009 11:21
Голова облдержадміністрації Микола Романюк направив лист Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко. Про це 26лютого повідомляють «Волинські Новини».
У зв’язку з катастрофічною ситуацією в агропромисловому комплексі Волині голова облдержадміністрації Микола Романюк направив лист Прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко.
За інформацією сайт Волинської ОДА, керівник Волині занепокоєний станом справ, який склався у провідній галузі нашого краю напередодні весняно-польових робіт і просить особистого втручання Прем’єр-міністра України у вирішення аграрних проблем.
У листі йдеться, що обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в усіх категоріях господарств Волинської області за 2008 рік склали 2,9 мільярда гривень, забезпечено приріст до попереднього року на 2,0%.
Позитивна динаміка збереглася з початку нинішнього року. Зокрема, у січні сільськогосподарські товаровиробники усіх категорій одержали продукції на суму 143 мільйонів гривень, що на 3,5% більше, ніж у січні минулого року. За темпами виробництва область посіла 6 місце в державі, за обсягами виробництва на одного жителя – друге.
Однак, наголошує голова облдержадміністрації Микола Романюк, запас міцності та фінансовий потенціал аграріїв катастрофічно вичерпується, що робить ситуацію в галузі агропромислового комплексу надзвичайно складною.
Особливо викликає занепокоєння стан справ, що склався у сфері кредитної, податкової та бюджетної політики, а відтак і проблеми, що з цього виникають:
1. В сфері оподаткування.    а) з січня місяця поточного року відсутні дотації сільгоспвиробникам за продані переробним підприємствам молоко і м’ясо в живій вазі. Це автоматично призводить до зменшення закупівельних цін, прискореного вимивання і так незначних обігових коштів аграріїв, зменшення поголів’я;
б) відмова податкових органів у реєстрації сільгосппідприємств, які переробили сільськогосподарську продукцію на давальницьких умовах (цукрові буряки і тому подібне), суб’єктами спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість спонукає сільгосптоваровиробників реалізовувати виключно сільськогосподарську сировину та позбавляє їх можливості продавати на ринку готові сільськогосподарські товари за дешевими цінами;
в) неправомірна вимога податкових інспекцій коригувати в податкових деклараціях суми податкового кредиту товарів (послуг) та основних фондів автоматично  призводить до кардинального перегляду розрахунків з бюджетом по податку на додану вартість за попередні періоди, подвійного оподаткування і може стати причиною масових банкрутств сільгосппідприємств вже у найближчий час;
г) зволікання податковими органами на місцях із проведенням перевірок, що є передумовою повернення нульової ставки податку на додану вартість з державного бюджету за продані переробним підприємствам молоко і м’ясо в живій вазі стримує як підтвердження перевірених сум, так повернення ДПА України тих, які заявлені до відшкодування;
2. Кредитування.   За 2005-2008 роки в АПК області залучено близько 0,5 мільярда гривень пільгових кредитних ресурсів, як основного джерела його розвитку. Для здешевлення залучених кредитів, а також тих, які потребують пролонгації, потреба в коштах держбюджету становитиме 32 мільйона гривень. Враховуючи, що Законом України «Про Державний бюджет» видатки на ці цілі зменшено втричі та при наявності кредиторської заборгованості держбюджету, в аграріїв виникає занепокоєність стосовно реальної компенсації державою вже взятих зобов’язань.
3. Фінансування.    Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік, фінансування розвитку підприємств агропромислового комплексу зменшено вдвічі, до сьогодні воно так і не здійснюється, відсутні важливі бюджетні програми, не погашена кредиторська заборгованість держбюджету за  2008 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus