USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«І баштові зубці неначе розривають хмару»: ще одна цікава луцька локація запрошує гостей. Фото

4 Листопада 2021 10:29
Нещодавно музей «Лесина вітальня», розташований у Старому місті, відчинив двері для усіх охочих. Чим цікаве це історичне місце, яке доповнилося новими експонатами, дізнавалися журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини.

«У цьому будинку, а точніше – службовій квартирі, родина Косачів поселилася на початку жовтня 1890 року, – розпочинає розповідь молодший науковий співробітник адміністрації Луцького історико-культурного заповідника Валентина Коляда. – Це було своєрідним покаранням Петру Косачу – його з Новограда-Волинського відсилають до нашого міста, яке у той час вважалося околицею імперії. Будинок має П-подібну форму. Косачі проживали в одній його половині до 1891 року. У іншій частині будівлі розташовувалося «воїнське присутствіє», говорячи сучасною мовою – призовний пункт».
Одразу можемо уявити, які сцени бачила Леся Українка через вікно, що виходило у внутрішній двір установи. Смуток і сльози чоловіків, які прощалися з рідними перед тим, як їх забирали до війська, звичайно, залишили слід у душі, а згодом вилилися в повість «Одинак». Загалом, вікна у цьому будинку відігравали особливе значення. Але про це згодом.
«А ось це і є Лесина вітальня, – пояснює Валентина Коляда, – улюблена її кімната в цілому будинку. Тут збиралися усі члени родини: читали, спілкувалися, слухали музику. А ще тут Олена Пчілка вчила дітей грамоти. До речі, не лише своїх, але й сусідських».
Зараз тут можна побачити своєрідну родинну галерею – портрети усіх Косачів. Світлини колоризували, тому вони мають сучасний і дуже цікавий вигляд. Уважні відвідувачі одразу можуть помітити атрибути, які є практично на всіх світлинах Лесі Українки. Це – неодмінні віночок та коралі.
А ще, повертаючись до теми вікон, звідси видно фасад кафедрального костелу, яким його бачила Леся. Через ці вікна до неї долинала органна музика, яку дуже любила майбутня поетеса.

Читати ще: Веснянки у Старому місті розігнали хмари над Луцьком. Фоторепортаж

Звичайно, з предметів побуту, які використовували Косачі, тут не лишилося нічого. Адже родина забрала усі речі під час переїзду. Однак меблі, приладдя, посуд, прикраси, піаніно приблизно того ж періоду. Тому можна легко уявити щоденне життя великої родини. Атмосферності додають і світлини старого Луцька, яким його бачила Леся Українка, копії її улюблених книг, автографів.
Запитую про знакове місце в будинку – найцікавіше чи пов’язане з якоюсь історією. Пані Валентина не вагаючись підводить до бічного вікна.

«Ось це місце найбільше любила маленька Леся, – показує. – Подивіться, який вигляд відкривається звідси навіть зараз. Можна лише уявити, як гарно було у часи її життя – замок та ясен біля нього. І коли темні хмари перед негодою пропливали над вежею, Леся Українка завжди уявляла, як зачепляться вони за зубці й розірвуться. І тоді настане кінець світу. Однак щоразу негода минала, і над будинком знову світило сонечко».
Хтозна, як вплинули на творчість майбутньої поетеси отакі переживання. Можливо, вони багато в чому й визначили характер її творчості – дивовижне поєднання трагічності та сили, скорботи, тягарів і життєствердності, сили волі та оптимізму... Зрештою, нині ми маємо чудову нагоду побувати в історичному місці, відчути особливу атмосферу минувшини й подивитися через вікна, крізь які дивилася на світ велика Леся Українка.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Поціновувачкосмічних Показати IP 4 Листопада 2021 10:59
І на що тут дивитись?На сякий -такий примітивізм міщанства ?
Лучанин до Поціновувачкосмічних Показати IP 4 Листопада 2021 14:58
Головне, щоб такі "поціновувачі" як ви тільки коментарі писали, бо коли такі специ почнуть покращення робити, то як не крути, а виходить світлодіодний, гіпсокартоновий пінопластовий ремонт, який чомусь називають євроремонт...
До Поціновувачкосміч Показати IP 4 Листопада 2021 12:08
Міщанами називали мешканців міст. Переважно провінційних. В другій половині 19-го сторіччя рускімі народниками і в 20-му сторіччі рускімі комуністами (читай - недокомуністами, при тому, що комунізм загалом є хворою фантазією малограмотного інтелігента) було поширено зневажливе ставлення до міщанської культури і тільки через те, що міщани не поділяли потреб люмпен-пролетаріатів. Певна частина громадян України формально вийшли з комунізму, але комунізм не вийшов з них, бо окрім люмпенської психології їхній організм нічого складнішого та досконалішого не приймає. Тому і висловлюються (випорожнюються) вони за підручниками історії СССР та совєтской літератури. Люмпенства неможливо позбутись, але можна приховати, удаючи з себе сліпого, глухого або стороннього.
До Додо Показати IP 4 Листопада 2021 23:33
Схамени себе і опануй!Ти спочатку навчись хоча б із якогось сьомого разу СНІД від НАТО ,Гоголя від Гегеля ,фракцію від фрікції відрізняти.А тоді по-трошки,берись більш складніші поняття тлумачити ,а через рочків 5 університету історію злегесенька тлумач.
До Додо Показати IP 5 Листопада 2021 07:58
Беручись за коментар ,спочатку навчись хоча б із разу якогось сьомого відрізняти Гоголя від Гегеля,фракцію від фракції,а СНІД від НАТО.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus