USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як без державних дотацій відновити українське село. ВІДЕО

9 Серпня 2013 14:40
Влада звітує: за програмою «Рідне село» цьогоріч селяни вже отримали 162 мільйони гривень. За збереження та утримання молодняка – 141 мільйон, за проданих на забій корів та свиней - 15 мільйонів, за доїльні установки – одноосібникам дали 5 мільйонів гривень. Аграрний міністр задоволений, - інформує ICTV.

«Ми ж як держава дали доїльні апарати безкоштовно. Повністю компенсує держава. Якщо ти маєш три корови і більше. Охолоджувачі повністю компенсує, тут ще більша заслуга, аніж та, що збільшилось поголів’я: продуктивність, товарність і якість», - каже міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Влада спонукає селян створювати сімейні ферми. Це вирішить низку проблем, на думку чиновників: зайнятість населення, поголів’я корів, підвищить якість молочної продукції. Однак на практиці державні програми підтримки виглядають дещо інакше.

Фермерське господарство «Напорівське» повернуло до життя напівзруйновану тваринницьку ферму. Сім’я Ткаченків виробляє молоко та вирощує молодняк, нині тут сто сорок корів. За ними доглядають два десятки селян.

Створювали виробництво з нуля. Переклали бетонну долівку, зробили дах, поставили пластикові вікна й обладнали сучасний водопровід. Установку для доїння купили за 150 тисяч. А на все будівництво взяли в банку 500 тисяч гривень кредиту під 24% річних.

«За минулий рік ми мали десь 60 тисяч збитків на тваринництві. В молочному бізнесі рівень рентабельності був нуль. І м’ясне поголів’я збиткове», - каже фермер ФГ «Напорівське» Григорій Ткаченко.

І жодної копійки компенсації від держави не отримали. Та й не треба, кажуть трударі, головне, аби не заважали десятки перевіряючих і контролюючих органів.

«Кому заманеться, той і перевіряє, – чи є підстави, чи нема підстав, але перевірки такі йдуть. Я хотів би одне-єдине – попросити чиновницький апарат не втручатися в діяльність сільськогосподарського виробництва. Це буде найбільша допомога від держави», - говорить фермер.

Селяни вдячні подружжю фермерів не лише за робочі місця, але й за те, що забирають новонароджених телят в обмін за півтори тонни сіна. Натомість, на продажу м’яса державі лише рахують збитки. Коли собівартість кілограма телятини 20 гривень за кілограм, держава платить лише по 12 .

«Селяни ні в чому не впевнені. Зовсім ні в чому. Була розмова така, що буде дотація на молодняк, через сільраду, майже ніхто з людей цього не отримував», - зазначає Валентина Вареник (тримає двох корів).

Та всупереч усім негараздам Ткаченки сподіваються років за чотири віддати кредит і тоді хоч щось заробляти. Бо працьовитості їм не позичати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus