USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Яка швидкість «швидкої» у Луцьку?

28 Жовтня 2010 10:52
В редакцію «ВН» днями звернувся лучанин Володимир і попрохав допомогти з’ясувати, чому йому відмовила надавати послуги луцька приватна швидка допомога «Тарас».

«Коли у мого сина різко піднялась температура, я вирішив викликати швидку. Не раз чув рекламу служби швидкої допомоги «Тарас», тому вирішив звернутися туди. Адже був впевнений, що послуги приватної швидкої – вищої якості. Зателефонував. Однак мені сказали, що якраз усі машини на виклику, тож треба чекати», - розповів Володимир.

Лучанин додав, що передзвонили йому від «Тараса» тільки через …дві години. «То що – до вас їхати чи ні?», - спитали зі «швидкої» допомоги.

Володимир обурений і каже, що з такими методами роботи служба не має права називатися «швидкою допомогою»

Як пояснила заступник директора служби швидкої та невідкладної медичної допомоги «Тарас» Іванна Федорчук, диспетчер їхньої служби відразу під час виклику повідомляє клієнту, чи є вільна медична автівка чи немає.

«Якщо в нас немає на станції бригад, людині про це кажуть. Або вона згідна чекати, або, якщо стан хворого не дозволяє, - то він може викликати державну швидку допомогу. Це наші стандарти», - сказала Іванна Федорчук.

«Ми знаємо, що людина може бути з будь-яким станом. Це може бути гострий стан чи хронічне захворювання. Але це немає значення: якщо в нас немає вільної бригади, ми їй відразу про це повідомляємо», – пояснила заступник директора «Тараса»

А коли бригада звільняється, коментує Федорчук, диспетчер передзвонює і повідомляє, про це. І тільки в разі згоди людини – їде на виклик.

У «Тараса» працює дві бригади швидкої допомоги. Федорчук каже, що вони виїздять на усі виклики без виключення, однак наголошує – «тільки тоді, коли є вільна машина».

«Виклик для дорослого коштує 300 гривень, дитячий – 250 включно з усіма медикаментами. В нас є стандарт – протягом 7-10 хвилин ми повинні добратися до місця виклику. За 10, нехай навіть за 11-12 хвилин дістатись до району ДПЗ, я думаю, це реально, якщо звичайно будуть дозволяти наші дороги та інші водії», - сказала Федорчук.

Начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель каже, що «Тарас» – це всяка допомога. Може приїхати, коли ти хочеш витверезитися. Треба поїхати в Локачі батька провезти – викликав – поїхали, привезли. Це приватна структура. Тут поїдуть куди хочеш, можуть цілий день біля вас простояти, аби ви платили», – каже він.

Крім того, начальник управління каже, що статут бюджетної установи суттєво відрізняється від статуту приватних.

«Якщо в нас в статуті написано «надання людям допомоги…», то в приватних написано «мета – отримання прибутку шляхом надання допомоги», – сказав чиновник.

Кошель пояснив різницю між швидкою і невідкладною допомогою, на які наразі розділені бригади муніципальної швидкої: «Швидка повинна забезпечити доїзд за 10 хвилин: інфаркт, інсульт, кровотеча, автоаварія тощо. Є диспетчер, який регулює, до кого і як приїжджати. Виклики, які не вимагають такого швидкого реагування, відправляють на невідкладну допомогу – горло заболіло, живіт. На невідкладну допомогу ми передаємо десь 20% викликів. Такий виклик може обслуговуватися протягом години-двох», – пояснив він.

Якщо ж є якісь скарги на приватну швидку допомогу, тоді треба звертатись в прокуратуру, - радить Кошель. Якщо щось по грошах – то в податкову. Якщо ж треба довести, що лікарі неправильно надавали допомогу – тоді треба письмове звернення в управління охорони здоров’я.

Якщо прокуратура починає розбиратись, то дає доручення управлінню, тобто фахівцям сфери охорони здоров’я, - пояснив Кошель.

Зараз на будь-яку хворобу є правила - як лікувати, чим лікувати, чи застосували те, що треба. «Приватники» мусять повністю дотримуватись цих норм. Ліцензію їм видає міністерство охорони здоров’я. Якщо в них там непорядок, то просто маємо право написати туди листа, щоб в них забрали ліцензію. Але обов’язково потрібна письмова заява», - розповів Кошель.

«В принципі приватний бізнес зараз дуже добре захищений. Якщо йдеш на перевірку, мусиш заздалегідь їх попередити. По-друге, там раз в рік більше перевіряти не можна. Наприклад, управління просто так прийти на перевірку немає права, санстанція як державний орган має право перевірити, і то тільки певну кількість разів і попередньо їх погодити», - пояснив чиновник

Довідково:

У Луцьку діють «Правила виклику швидкої медичної допомоги» для жителів міста Луцька. Цим правилам, не підпорядковується приватна швидка допомога.

Виклик бригади швидкої медичної допомоги здійснюється за телефоном "03”, через мобільний зв′язок за телефоном «103», та при безпосередньому звертанні на станцію. В окремих випадках старший лікар зміни організовує прийняття виклику за консультативним телефоном 3-40-20.

При отриманні виклику поза межею міста, диспетчер «03» зобов′язаний передати виклик у відділення ШМД районної лікарні за місцем виклику.

При отриманні виклику бригада виїжджає на виклик в термін до 2-ох хвилин, та прибуває на місце виклику в термін до 15-ти хвилин, про що повідомляє диспетчера-евакуатора. У разі відсутності повідомлення бригади про прибуття на виклик у вказаний термін, диспетчер - евакуатор з′ясовує причину неприбуття бригади на виклик та здійснює заходи, щодо повідомлення особи, яка викликає, про причину затримки виклику, та надає рекомендації, щодо надання першої медичної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
не лікар Показати IP 28 Жовтня 2010 11:13
я думаю що тут якраз і нема про що писати.Вільної бригди не було -сказали чесно що багато викликів .То ж викликайте звичайну швидку.Чи дитячого педіатра. Мені довелося скористатися медичними послугами "Тарас" -геть нормально.Ліки є .Допомогу надали кваліфіковано.в лікарню доставии. Правда і від інсульту врятували.А дитячі шмарклі може і не варто "Тарасом" за 250 гривень лікувати.Як ви думаєте.Бо я переконана що температурка дитяча буває часто.
Ого Показати IP 28 Жовтня 2010 11:25
ДВІ бригади всього??????? і оце вони назвалися ШВИДКОЮ? круто.
коцан Показати IP 28 Жовтня 2010 11:27
А я чув що все, що Тарас робить - це привозить хворого у лікарню і віддає лікарям. Ліків у них ноль, кваліфікація - так собі. Це взагалі якесь таксі для хворого просто, а не швидка допомога
Олена Показати IP 28 Жовтня 2010 11:39
Так в них же ж більше бригад було!!!!
Роман Показати IP 28 Жовтня 2010 11:44
Нормальне в них обслуговування, сам не користувався... на щастя, але сусіди викликали "Тарас" і відзивались дуже позитивно - необхідні ліки є, приїжджають дуже швидко... А те, що тільки дві бригади - так це приватна структура, а не державна "Швидка", реанімобілі досить дорого коштують, так що нічого дивного...
патанатом Показати IP 28 Жовтня 2010 13:10
не лікарю Пані були б у вас діти, ви б говорили по іношому. Коли у малечі температура, аж до блювоти, а у вашому розумінні "шмарклі", то лікували б ви дитину і не тільки за 250 гривень...
Mirna Показати IP 28 Жовтня 2010 13:52
взагалі-то це писалось для того, щоб люди, які потраплятимуть у подібні ситуації, просто розуміли на що можна розраховувати від тараса. я вважаю, що це приватна структура. і якщо їм видали дозвіл на здійснення саме такої роботи, то нема чого так придиратись. так, видно слабенька у них там база, якщо дві машини всього. але я особисто не мала з ними справи, тому не хочу робити висновків. дилема - і на державну швидку скаржимось, і місцеві приватники не всім подобаються а все чому? бо у найбільш критичних випадках вони просто не хочуть брати на себе відповідальність. це ж величезна тягянина і для тих, і для тих, коли в них помирає в кареті людина! ніхто не хоче відповідальності. бо то може бути і з їхньої вини, і так само без їхньої вини. але довести це не завжди точно вдається! добре, що я не медик. їхній роботі і їхній відповідальності не позаздриш. так мені здається...
Ласковая Показати IP 28 Жовтня 2010 14:08
Згідна з "НЕ ЛІКАР". Можна викликати дільничого педіатра, подзвонити в невідкладу дитячу допомогу - 25-78-56. Тут вас проконсультують що в якому випадку робити. Парацетамолові свічки мають бути в кожному домі, де малі діти. А якщо кожен в кого висока температура почне викликати швидку, то що буде.
АРМАДА Показати IP 28 Жовтня 2010 14:27
Тиждень назад в місті загинула 3 річна дитина. Вчасно швидка і бальки не дали потрібні ліки. Все починалось з температури. Все йшло на хвилини. А Тарас це ШВИДКА ШАЛЕНА ЧЕРЕПАХА
Губка Боб Показати IP 28 Жовтня 2010 15:01
В мене сусіди викликали "Тараса". Чекали півгодини, викликали таксі і завезли жінку до лікарні самі. Приїхав "Тарас" вже після того, ше й обурювались, чого платити не хочуть...
Пацієнт Показати IP 28 Жовтня 2010 15:14
Я особисто вважаю, що заробляти на чужому горі не можна. Платити 300 гривен за те, щоб мене довезли в лікарню - дурниця. Тим більше, шо впевнена, що на 300 грн вони допомоги не нададуть. Або принаймні не у всіх випадках. Я особисто маю телефон до свого лікаря, який може приїхати в будь-яку пору, викликаю йому таксі і плачу йому 20 грн. Він жодного разу не відмовляв. Окрім того, нашо нам тоді сімейні лікарі, які в тому ж "Тарасі" і підробляють? Звісно, є критичні випадки, коли життя рахується хвилинами, але якщо вже ви створили таку організацію, то й повинні відповідати своєму статусу, а виправдання "у нас тільки дві машини" не катить. За такі гроші, які бере ця служба за свої послуги, можна і докупити тих машин, не перший же ж рік працюють.Це моя суб'єктивна думка.
Мама Показати IP 29 Жовтня 2010 09:25
Я як мама трьох дітей можу сказати тільки одне:"Тарас" не швидка медична допомога, а просто медична допомога, бо якщо моїм дітям знадобиться швидка медична допомога я не можу сподіватись на їх допомогу, на жаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus