USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Коломойський домігся арешту акцій російських банків

12 Вересня 2018 09:41
Апеляційний суд Києва задовольнив заяву низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами. Суд наклав арешт на акції Промінвестбанку (які належать російській держкорпорації “Внєшекономбанк”); на акції Сбербанку (які належать російському Сбербанку); на акції ВТБ Банку (які належать російському держбанку ВТБ). Тим самим Ігор Коломойський, фактично, зробив те, що вже давно мала б зробити держава з початком російської агресії та анексії Криму.

Про це інформує Finbalance.

Крім того, Апеляційний суд м. Києва заборонив Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи, а також здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження належного цим банкам на праві власності рухомого та нерухомого майна та відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, у т.ч., але не виключно, за договорами купівлі-продажу, міни, дарування тощо.

Ці арешти акцій банків і заборона їм відчужувати нерухоме та рухоме майно були накладені Апеляційним судом м. Києва за клопотанням компаній Ігоря Коломойського та його партнерів як забезпечення їх позову в справі №796/165/2018 про визнання та надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018 (в справі ПТС №2015-36) про стягнення сум з Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване (відібране) в згаданих компаній у Криму після його анексії Росією.

Компанії “приватівців” свою заяву про арешт акцій Промінвестбанку, Сбербанку й ВТБ Банку обгрунтували тим, що рішенням Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) - через порушення Росією угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27.11.1998 року - на їх користь було присуджено стягнути 139 млн дол. з Російської Федерації як компенсацію за їхні об’єкти нерухомості в Криму.

На їхню думку, на акції Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку як майно держави Росія на території України “може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду” (цитата з судових матеріалів).

У цьому контексті Апеляційний суд м. Києва дійшов висновку про те, що на території України справді “є майно, яке належить Російській Федерації та на яке може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду”.

Нижче - цитата з ухвали Апеляційного суду м. Києва від 05.09.2018:

“Із публікацій у засобах масової інформації, зокрема, вбачається, що відповідач [слід розуміти, Росія, - ред.] вживає усіх можливих заходів до реалізації свого наміру продати або припинити діяльність низки господарських товариств та банківських установ в Україні (зокрема, ПАТ «Промінвестбанк», АТ «Сбербанк», АТ «ВТБ БАНК»), які є активами, на які може бути звернено стягнення у разі визнання та надання дозволу на виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу у даній справі.

Заявники вказували, що на сьогодні у ЗМІ наявна інформація, що основний акціонер ПАТ «Промінвестбанк» - Державна корпорація «Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності (Внєшекономбанк) - відмовився від продажу банку, оскільки угоду не погоджує Національний банк України. У зв`язку з цим планується ліквідація ПАТ «Промінвестбанк» вже у листопаді 2018 року: або Національним банком України або акціонерами.

Системний аналіз вказаних норм [законодавства] дає підстави для висновку про те, що у випадку надання дозволу на виконання рішення арбітражного суду за рахунок акцій вищевказаних банків, воно не буде виконане, у разі, якщо майно ПАТ «Промінвестбанк» буде відчужено до прийняття рішення про ліквідацію.

Суд вбачає підстави для вжиття заходів забезпечення позову у виді заборони банкам, які належать відповідачеві, відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, що належить їм на праві власності, та заборони цим банкам здійснювати ліквідацію чи реорганізацію тощо”.

Зазначимо, що це далеко не перший випадок, коли Ігор Коломойський виконує роботу, якою мала б перейматись держава. Зокрема, з 2014 року, коли він очолив Дніпропетровську ОДА, бізнесмен витратив мільйони гривень на фінансування проукраїнських сил, завдяки чому йому вдалось врятувати область від утворення ще однієї «псевдореспубліки».

Як писали ЗМІ, за час керування Ігоря Коломойського Дніпропетровськ став форпостом на сході України, а він сам – особистим ворогом Володимира Путіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан (Крымчанин) Показати IP 12 Вересня 2018 13:01
Смішно. Проводиться еміссія-можно підтертися цимі папірцями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus