USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Порошенко націоналізував Приватбанк, щоб «віджати» 1+1, – Ігор Коломойський

19 Квітня 2019 10:19
Цього разу мільярдер розповів, у чому вигода Петра Порошенка від націоналізації Приватбанку, як Борис Ложкін «прискакав спокутувати провину», і чому він вважає чинного президента своєї маріонеткою.

Вчора Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію Приватбанку незаконною.

У рамках підготовки оперативного матеріалу кореспондент Економічної правди попросила Ігоря Коломойського в телефонному режимі прокоментувати його подальші дії щодо Приватбанку.

Бізнесмен швидко відгукнувся і передзвонив. Під час телефонного інтерв’ю до розмови приєднався також журналіст «Української правди» Роман Кравець.

З боку Коломойського прозвучало лише одне прохання – стилістично викладати його позицію так, як він говорить.

Попереднє інтерв’ю відбулося також в телефонному режимі двома тижнями раніше. Тоді олігарх назвав суму компенсації за націоналізацію Приватбанку, яку він розраховує отримати. Тепер же він "пройшовся" по головних персоналіях.

– Суд визнав націоналізацію Приватбанку незаконною. Українська сторона вже заявила про намір подавати апеляцію. Як ви плануєте діяти далі?

У цей момент Ігор Коломойський різко виправляє журналіста ЕП і говорить про те, що не потрібно ставати на чиюсь сторону, що «українська сторона – це не НБУ або Мінфін, а він теж, так само як і народ України, якого "пограбували серед білого дня, а точніше темної ночі".

Після цього він продовжує відповідати на питання.

– Мінфін – це нинішній акціонер, а Нацбанк, це регулятор, чиї дії призвели до націоналізації. Зауважте, незаконні дії. І це вже не я, а встановив суд. Ми будемо чекати подальшого вирішення, ми нікуди не поспішаємо.

Адже це не єдине таке можливе рішення суду. Як тільки ось ці «Філатови-Порошенки» (Олексій Філатов – заступник глави АП – ЕП) перестають тиснути на суддів, відразу ж з’являються справедливі рішення.

– Ви вважаєте, що одним з бенефіціарів націоналізації Приватбанку був Петро Порошенко. У чому була його вигода?

– Це довга історія. Гонтарева і Рожкова (Валерія Гонтарєва очолювала НБУ на момент націоналізації Приватбанку, і Катерина Рожкова – заступник голови НБУ – ЕП) доповіли йому, що в заставах Приватбанку є акції «1 + 1 Продакшн».

Але «1 + 1 Продакшн» – це не компанія, на якій ліцензія, а яка просто робить контент. Це звичайна продюсерська компанія. Його неправильно інформували, він – дурень – не розібрався. Він до цього часу вів тривалі переговори з Суркісами про те, щоб відкупити у них 25% (телеканалу – ЕП), які належать Ігорю Суркісу.

Порошенко вів ці переговори починаючи з 2015 року ... Сума була солідна – близько 200 млн доларів. Тоді до нього прийшла Гонтарева і сказала: «Навіщо вам, пане президент, гроші витрачати? Давайте заберемо Приватбанк – там в заставі ці акції і купимо НЕ контрольний, але блокуючий пакет».

І Порошенко дав зелене світло. В якості застави були і інші пакети. Вони з Гонтаревою вирішили змінити правила гри і поживитися. З причини прийдешніх виборів Порошенка дуже цікавив пакет «1 + 1».

– Що було потім?

– У 2016 році він нічого не отримав. Коли розібралися, що це не те, за чим вони йшли, то Порошенко так кричав на Гонтареву, що викликали швидку допомогу. Він кидався на неї всім, що у неї на столі було і обзивав останніми словами ...

Говорив, що вона показала йому, як ослу – морквину, і він, як осел – йшов за нею півроку. Порошенко обдурили. Замість того, щоб нормально купити у Суркісів пакет акцій, він в блуд вліз.

– За вашими словами, Порошенко хотів «1 + 1». А в чому були інтереси Гонтаревої і Рожкової?

– Гонтарєва – одна банда з ICU і Пасенюком (Макар Пасенюк – керуючий партнер інвесткомпанії ICU – ЕП). Убиті банки вони відправляли Ворушиліну (глава Фонду гарантування вкладу Костянтин Ворушилін – ЕП) в ФГВФО і продавали за 1-2% вартості.

Найголовніше, що цікавило Гонтареву – це зерновий термінал «Боріваш». Був покупець, який готовий був заплатити 250 млн доларів, а вона хотіла його за 100 млн доларів вкрасти з банку. І у них був покупець на «Буковель».

– Хто хотів купити «Буковель»?

– Це ви у Гонтаревої запитаєте. Тоді Пасенюк сидів то в Лондоні, то в Києві – шукав інвесторів.

– Чим ви пояснюєте рішення суду про визнання націоналізації незаконною? Ви сказали, що «коли Філатови-Порошенки» перестають тиснути на суддів, то відразу ж з’являються справедливі рішення". Тобто вплив Порошенка на суди ослаб?

– Ні. Він – просто моя маріонетка, і в останній місяць перед завершенням його повноважень буде виконувати все, що йому буде сказано. Він же вважав, що хтось його маріонетка. Я вважаю, що він – моя маріонетка. Робитиме все, що йому говорять. Щоб спокутувати свою провину.

– За що саме?

– Він повинен вийти до українського народу і сказати, що за те, що він хотів поживитися чужою власністю, він влаштував націоналізацію Приватбанку разом з Гонтаревою. Точно так само як він влаштовував мародерство в Укрборонпромі.

Пакету «1 + 1» в заставах Привату ніколи не було. Якщо ви пам’ятаєте, в кінці 2016 року «1 + 1» довго не продовжували ліцензію. Це Порошенко давав команду не продовжувати.

– Як вплине рішення суду на операційну діяльність банку?

– Я не керую Приватбанком, тому мені все одно. Сподіваюся, що поки ніяк.

– А потім?

– А потім зміниться менеджмент і воздасться тим, хто сьогодні керує Приватбанком і завдає державі збитків. Воздасться – це вони понесуть кримінальну відповідальність і сядуть у в’язницю на довгі роки.

Вони витрачали державні гроші, не дивлячись на наявні судові заборони – я маю на увазі витрати на аудиторів, юристів, розслідувачів. Були витрачені величезні гроші на незаконну розшукову діяльність.

– Ре-націоналізація Приватбанку неможлива. Банк не може повернути 155,4 млрд грн.

– Як влили ОВДП, так нехай і заберуть назад. Ці папери лежать у банку на спецрахунку. Приватбанк збитковий, і якби не відсотки по ОВДП, то він би «заробляв» мінус 400 млн доларів.

За рахунок відсотків банк отримує близько 15-16 млрд грн (близько 600 млн доларів). Відсотків вистачає на те, щоб покрити збитки банку і показати нібито прибуток.
На цьому моменті до розмови приєднується журналіст «Української правди» Роман Кравець.

– Тепер скажіть мені, Порошенко чия маріонетка? Моя ?, – жартує Коломойський з журналістом.

– Може у вас є ще варіанти?

– Порошенко кричав, що Зеленський – моя маріонетка. А хто рішення суду приймає в мою користь? Порошенко?

– Ви хочете сказати, що Порошенко може робити все це спеціально?

– Я думаю так, спеціально. Він навіть сюди Ложкіна надсилав з тим, що хоче спокутувати свою провину за неправильну приватизацію.

– Що говорив Ложкін? Як це відбувалося?

– Ложкін каже, що він (Порошенко – УП) усвідомив, що все це було неправильно і питав, чи можна спокутувати свою провину.

– А ви що йому відповіли?

– Я сказав, що у нього залишилося небагато часу. Подивимося, чи готовий він все визнати. Я вважаю, що Порошенко повинен публічно вийти і сказати, що вважає, що націоналізація була помилкою.

– Коли Ложкін був у вас?

– Ложкін тут два тижні відсиджувався, поки від Кулика переховувався. (Прокурор Костянтин Кулик мав намір вручити підозри оточенню президента – УП) Адже Порошенко кричав, що це Кулик у мене був. Насправді-то я Ложкіна тут переховував.

– Ложкін і зараз у вас?

– По-моєму, Кулика як усунули, так він відразу до Києва поїхав.

– Чи правильно я розумію, що протягом останніх місяців Порошенко намагався домовитися з вами про «мирову»?

– Ні-ні. Загострення було буквально, коли були пред’явлені підозри – Ложкін, Гонтарева, інші. Після цього прискакав Ложкін. Тут він консультувався, ми йому давали всякі рекомендації, ми звичайно в такій ситуації не були, щоб підозри виписували. Тому ситуація важка, але якщо що, ми тобі дамо адвокатів, та інше.

Він каже: а як вирішити питання з виною? Я йому кажу: як вирішувати? Ось як забрали банк, так і поверніть. Коли Кулика відсторонили, він поїхав назад до Києва, якось там, напевно, вирішував з Порошенком питання. Але я вважаю, що цього мало.

Судове рішення – це судове рішення. Нехай Порошенко публічно визнає свою помилку. Завтра же ж дебати, нехай скаже, що націоналізація – це помилка.

– Ви ж розумієте, що цього ніхто не говорити не буде.

– Чому? Зараз ось він в Facebook вибачається перед народом, що він був не правий, що він нехороший, неідеальний. Може він вибачається за мародерство на фронті, за Свинарчука та Гладковського, за Роттердам +, або може вибачається за Кононенка з Крючковим, або Кропачева з Центренерго?
– Хто ще, з чинної влади намагався з вами помиритися?

– Крім Ложкіна ніхто. Я, до речі, ні з ким і не сварився. Я вам скажу, що Кононенка я бачив один раз в житті. Я його бачив у Порошенка в кабінеті, він нас і познайомив. Це було ще в 2014 році.

Наприклад, Березенко - я його пару раз бачив в Адміністрації в Кабінеті у Зубка ще перед виборами 2014 року.

– Коли ви плануєте повертатися? Коли ви приїдете в Україну?

– Не знаю подивимося. Якщо Петро Олексійович принесе свої вибачення, може і раніше, ніж він піде з посади. А якщо ні, тоді вже після інавгурації, якщо буде новий президент.

– Ви плануєте приїхати на інавгурацію до нового президента?

– Давайте ми ... «Не кажи гоп, поки НЕ перескочиш». Чи не будемо ділити шкуру невбитого ведмедя (сміється).


– Як ви думаєте, що буде з Петром Олексійовичем після виборів?

– Це від нього залежить. Може очолить партію «Солідарність», піде на парламентські вибори.

– Правоохоронці «наздоганяти» його не будуть?

– Дивіться, я не правоохоронець, але вважаю, що коли людина була в фіналі президентських виборів, він уже суб’єкт політичного життя і це буде сприйнято як політичне переслідування. Тому я не думаю, що новій владі потрібно наступати на ті граблі, на які наступив Янукович щодо Тимошенко в 2011 році.

Який би він не був, він – колишній президент країни. Пора закривати «ящик Пандори» на політичні переслідування. Що б він не накоїв, це питання до правоохоронців. У будь-якому випадку - він суб’єкт політичного життя і будь-яке його переслідування, а тим більше з надуманих причин, є неприйнятним, це моя думка.

Але не виключаю, що у нього є оточення, з яким потрібно розбиратися по повній програмі.

А щодо «Приватбанку» – Порошенко зберігає міну при поганій грі. Розповідатиме, що це було неправильно, або буде розповідати, що це «катастрофа, все завалиться і помре». Повірте мені, ми не будемо форсувати ніякі події, ми не будемо лізти в операційну систему, ми не будемо нікого кошмарити – все буде по закону.

Якщо була неправильна націоналізація і ця позиція вистоїть в судах вищих інстанцій, значить за це потрібно буде відповідати. Те що стосується шкоди ... Адже ми розуміємо, що Україна небагата країна і зараз їй вішати «тягара» на плечі – це важко. Ми створимо досить комфортні умови. Але нам важлива правда, перш за все.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тор Показати IP 19 Квітня 2019 10:59
Один краде в іншого, потім навпаки. Дивно лише те що два єврея не можуть домовитись. Унікальний випадок.
Упс! Показати IP 19 Квітня 2019 17:15
Судьба слегка пошутила над зарвавшимся жлобом...но пришло время умерить пожирающий аппетит

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus