USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Коломойський - про свої стосунки з українським політикумом і не тільки

23 Липня 2015 23:45
Ігор Коломойський розповів про свої стосунки з українськими політиками, бізнесменами, та що він взагалі думає про постмайданівські події в державі. Демократ-олігарх прокоментував й інцидент із рейдерським захоплення державного оператора нафтопроводів невстановленими особами, ймовірно, з метою отримати контроль над трубопроводами, щоб відкачати з них нафту, що належить державі.

Не обминув увагою Коломойський і мітинг Правого сектора на київському Майдані Незалежності у цей вівторок, 21 липня.

Про це та інше – в інтерв’ю бізнесмена «newsline.com.ua».

Про Петра Порошенка і відставку з поста голови Дніпропетровської ОДА

Я цивілізаційно не можу бути підлеглим у Порошенка. В цьому і був конфлікт. Коли він став президентом, я вже був керівником Дніпропетровської ОДА – вже в цьому полягав конфлікт.

Я не можу сказати, що це два ведмеді в одній барлозі, бо я ж був не в Адміністрації Президента. Але я намагався завжди бути коректним і культурним.

А особисті стосунки у нас завжди були прекрасними. Я, до речі, досить добре до нього ставлюся, з великою часткою симпатії, а саме – по-людськи.

Коли мене призначили губернатором, то Петро Олексійович Порошенко ще не був арезидентом. Потім він ним став і оголосив, що я його влаштовую як губернатор. Це була дорога з двостороннім рухом.

Я розумів, що треба йти. Хотів це зробити ще в жовтні, але був час ще неспокійний.

Ми окреслили якісь плани. Ось, наприклад, я йду у відставку, але я б хотів дотриматись якихось правил пристойності.

Наприклад, Корбан і Філатов (були заступниками у Коломойського-губернатора, – ред.). У той час Наливайченко (екс-глава СБУ – ред.) сказав, що вони там – кримінальники. Що ми – організована злочинна група під дахом обладміністрації.

Я за себе не боюся, але у мене є підлеглі люди. Як кажуть: «Ми відповідальні за тих, кого приручили».

У нас не було з Порошенком жодних домовленостей. Це немислимо, щоб губернатор, який іде з посади, підписував контракт з президентом. Але є якесь джентельменське розуміння.

Про розмову з президентом в день мітингу Правого сектора

Вчора зустрічався з президентом Петром Порошенком (21 липня, – ред.). Обговорювали ситуацію в країні. У тому числі вибори до Верховної Ради одного депутата, які відбудуться в Чернігові (на 205 окрузі на довиборах у парламент балотуються Сергій Березенко і Геннадій Корбан, – ред.).

Він висловлював свою заклопотаність, я теж висловлював свою заклопотаність. Кожен стурбований чимось своїм. Якщо мене запрошують на зустріч, то я приходжу. Я не можу проявляти ініціативу, адже президент він.

Ми говорили також про мітинг Правого сектора, про події в Закарпатті, про ситуацію в Дніпропетровську. Президент вважає, що це не дуже гарна тема (мітинг Правого сектора, – ред.). Коли є зовнішній ворог, ці внутрішні проблеми – не дуже добрі.

Я теж сказав, що коли є зовнішній ворог, тому бучу піднімати не потрібно, вона ж бо постає не на рівному місці.

Коли одні воюють, то інші займаються справами, і це не нормально.

Соціальний протест поширюється, бо йде зубожіння населення. Люди не від хорошого життя стоять по 10 годин у черзі за гречкою (йдеться про роздачу продуктових пайків агітаторами Геннадія Корбана в Чернігові, – ред.). І таких людей більшає.

Про стосунки з великими українськими бізнесменами

З Віктором Пінчуком зараз не спілкуюся. Я до нього нормально ставлюся. Це бізнес-конфлікт (суд в Лондоні, – ред.).

З Рінатом Ахметовим спілкуємося. Тиждень тому востаннє розмовляли, два рази. Все у нього в порядку. Він футболом захоплений. Страждає через футбол. І поїхав він не в Москву, а в Київ. Для Ахметова важливо, де грає футбольний клуб «Шахтар».

Він теоретично міг домовитися з так званою ДНР домовитися, але грає десь «у приймах». «Донбас Арена» - це як його дитина. Він туди грошей поклав разів у десять більше, ніж я в «Дніпро». Ну, це вже питання підходу і прагматизму.

Я вам можу сказати, про що ми говорили з Ахметовим. Особисто він мені не сказав, що йому робили непристойні пропозиції (продати активи, куплені у держави за часів Віктора Януковича, – ред.).

Мені таких пропозицій не надходило – це те ж саме, що сунути два пальці в розетку (сміється).

Зараз Костянтин Григоришин поїхав на канікули, а так ми спілкуємося, досить періодично - кілька разів на місяць точно бачимося.

Чи стала впливовість Григоришина більшою, в порівнянні з часами Януковича? Ну так, напевно, він став більш впливовим.

З Дмитром Фірташум не бачуся. Зустрічалися востаннє восени 2013 року. У Григорія Суркіса - на дні народженні. А так ми особливо і не спілкувалися.

Із Сергієм Льовочкіним листуємося смс-ками. У нас з ним завжди були хороші стосунки.

Коли вибори закінчилися, то я йому написав: "Можемо перейти до мирного життя".

Зараз, перед тим, як почалися вибори, я йому знову написав: "Вибори почалися, будемо, як минулого разу або якось по-іншому?". Він відповів: "Давайте якось по-іншому". Ок, будемо по-іншому, більш коректно.

Давно не спілкувався з Ігорем Єремеєвим. У нас з ним цивілізаційні розбіжності. Він просто тупо хотів спиляти нафту (з нафтопроводу, який примикає до Херсонського НПЗ Єремєєва, – ред.).

С Сергієм Курченко давно не спілкувався. Прочитав у ЗМІ, що там Сергій Пашинський і компанія відвели його нафтопродукти, то хотів написати йому: "Ну шо? А ти мене звинувачував" (Курченко у телефонній розмові заявляв, що це Коломойський забрав його нафтопродукти, які залишилися в Україні, - ред.).

Справи у Курченко зараз не дуже. Не знаю, як у Криму (йдеться про постачання нафтопродуктів компаніями Курченко з Росії та придбання місцевої мережі заправок, – ред.).

Знаю, що там, в Луганську, він намагався щось робити, але йому дали 24 години, щоб забрався. Там важка ситуація була.

Про Геннадія Корбана і Бориса Філатова

У той час, коли був зовнішній ворог, ми об'єдналися, щоб відобразити зовнішню загрозу. Потім була обрана нова легітимна влада.

Так сталося, що моє чиновницьке життя закінчилося. Потім почалося у кожного своє життя.

Він (Корбан) людина вільна, він же давав неодноразово інтерв'ю. Він вільний художник, працює за наймом. Він концептолог, фахівець з улагоджування корпоративних конфліктів. Я вважаю, що повинна бути така професія. На Заході вона теж є, вони називаються "блекмайщики" або "грінмейщики".

У них з Філатовим своє життя. Я в якихось речах симпатизую їм, а в якихось - ні.

Ось, наприклад, Корбану я симпатизую, а Філатову - ні. Тому що те, що він пише у себе в Facebook - воно виходить за рамки пристойності, а деколи потрапляє в масть.

Про партію "Укроп"

Україна - це велике село. Всі один одному родичі, куми, брати - ще й однієї крові.

У мене тут є близькі люди, які були моїми заступниками, з якими я пройшов "Крим і Рим", і вони впоралися з якимись викликами. Вони пішли зі мною разом, але у них залишилися нереалізовані думки, плани, бажання, перспективи, ще щось.

Філатов колись казав, що, крім усього іншого, його штовхнуло піти в Дніпропетровську ОДА бажання увійти в історію. Ось він не зовсім увійшов в історію.

Ясна річ, що я їм симпатизую. Ось Арсен Аваков, коли давав інтерв'ю, сказав, що ми спільники.

А спільники - це більше, ніж родичі.

Про Михайла Саакашвілі

Саакашвілі - окрема тема. Я не вважаю його губернатором. Таких називають шабашниками, політичними "заробітчанами". Думаю, що в душі він мріє про Грузію.

Не хочу навіть думати, що він поглядає на президентське крісло в Україні.

Бачили, як все демократично? Михайло Саакашвілі прийшов на ефір "1 + 1", оприлюднив фейк, і при цьому ніхто його не перебив (Саакашвілі заявив, що "Укрнафта" отримала збиток в 80 мільярдів гривень, хоча насправді компанія минулого року отримала прибуток, – ред.).

Я на Саакашвілі збираюся в суд подавати, тому що він сказав, що у нього є матеріали про мою причетність до контрабанди.

Друге - хабар. Він сказав, що я пропонував його людям хабар.

Його люди - це генпрокурор Грузії і міністр внутрішніх справ, а тоді вже - прем'єр-міністр Грузії.

От ви уявляєте, я приїжджаю з якимись податковими проблемами і пропоную хабар прем'єр-міністру і генпрокурору? Вони повинні були викликати не міліцію, а санітарів.

Він же хитро сказав: "Я сам не чув, але зі слів третіх осіб".

На жаль, у Вано Мерабішвілі ми запитати не можемо, як і у третьої людини - це мер Тбілісі - він був присутній на дружній вечері. Вони зараз сидять - відбувають покарання.

А ось генпрокурор на прізвисько "Берія", може з'явитися в Одесі на прокурорській посаді. Він там часто з'являється. Ми можемо його запитати.

Ось тут я збираюся подати до суду і вимагати сатисфакції.

Про Андрія Садового і партію "Самопоміч"

Я меру Львова Андрію Садовому і його партії "Самопоміч" симпатизував, поки не з'явилася Вікторія Войціцька (нардеп від "Самопоміч", – ред.). Вона увійшла в компанію Сергія Лещенка і Мустафи Найєма (нардепи від "Блоку Петра Порошенка", яких Коломойський, з його ж слів, недолюблює, ред.) і тероризувала міноритарних акціонерів ("Укрнафти").

Раніше я думав, що є Садовий - політик, а тепер я не бачу в ньому політика. Садового я один раз в житті бачив.

Про Валентина Наливайченко

Коли Наливайченко знімали (з поста глави СБУ, – ред.), то я спілкувався з ним трохи. Висловив свою підтримку.

Коли його зняли? Вже місяць пройшов. Ми після цього так з ним і не спілкувалися.

У нас кожна людина, яку, як їй здається, несправедливо звільняють, відразу йде в політику. Потім, коли образа спадає, температура знижується, то людина думає: а нафіг мені ця політика потрібна?

У мене такої дурної думки не було - йти в політику.

Про створення вертикально інтегрованого нафтового холдингу

З 2003 року пропагували цю ідею. В рамках її реалізації "Укрнафта" придбала мережу АЗС. Далі цього не пішло, тому що немає переробки нафти.

Були різні варіанти, у тому числі використовувати потужності західно-українських НПЗ (належать групі "Приват", ред.), Кременчуцький НПЗ.

Влада змінювалася, а питання залишалося відкритим. Будемо сподіватися, що зараз ідеї створення вертикально інтегрованого нафтового холдингу дадуть друге дихання.

Про судові позови до міжнародних судів

Я вам дам підказку, і НАК ("Нафтогаз України") дам підказку - безкоштовну. Ми подали в арбітраж не тільки в англійський, а і в Стокгольмський.

Арбітражі не дуже люблять, коли в пресі коментують подібні позови. Стокгольмський арбітраж стосується газу, англійський суд стосується прав акціонерів.

Про позов проти Ахметова щодо незаконності приватизації "Західенерго" в 2011 році

Я вважаю, що там був непрозорий конкурси під одного учасника. Тому ми пішли до суду, програли мужньо, прийшли до висновку, що нічого не змінилося.

Нам же обіцяли нові правила. На Майдані вони байки розповідали, що все, що при Януковичі приватизовано - вони повернуть народові.

Ми чомусь подали до суду, хоч, в принципі, це справа Фонду держмайна та прокуратури. Ми подивилися просто, що вони затягують зі строками позовної давності - три роки з моменту приватизації. І щоб не пройшов термін, ми "запарковали" цей позов.

Природно, ми його програли, бо суд каже: а ви тут до чого? Це справа Фонду держмайна.

Але, в принципі, я вважаю, що держава не виконала свою обіцянку, народ на Майдані обдурили.

Про захоплення "Укртранснафти"

Ви знаєте, чиї там охоронці були? Бізнес-центру "5 елемент" (належить холдингу "Промінвест" Петра Порошенка та Ігоря Кононенко, ред.).

Охоронці "5 елементу" супроводжували пана Юрія Мірошника (глава "Укртранснафти", ред.). Міг охоронець з "5 елементу" опинитися в "Укртранснафті" так, щоб керівники не знали? Звичайно, ні.

Ну, а далі думайте самі.

Про Ігоря Чичваркіна

Можливе призначення Євгенія Чичваркіна главою "Укрнафти" - троллінг. Над вами, журналістами, знущаються, кинули вам морквину, а ви всі побігли.

Про авіакомпанію МАУ

У компанію я зайшов приблизно півтора року тому. Коли держава вбила "Аеросвіт". А ми не звикли згортати свої знамена. Правильно? У підсумку "Аеросвіт" здобув перемогу над МАУ ціною власного життя.

Розумієте, хто до цього був акціонером? Борис Вікторовіч Колесніков. Будучи міністром інфраструктури, він займався відвертим протекціонізмом на користь однієї компанії, знищуючи "Українську авіаційну групу" в особі "Аеросвіту", "Дніпроавіа" і "Донбасаеро".

Але, коли у Колеснікова зі спільниками не вийшло її добити, то групу остаточно добив Олександр Клименко (міністр доходів і зборів в останньому уряді Миколи Азарова, ред.).

Колесніков продав акції не безпосередньо мені. Була складна схема.

Навіщо вам ціна покупки? Чим менше знаєш, тим краще спиш. Це ж не відкрита угода була.

Спілкуюся я зараз з Колесніковим? Так, іноді.

Про Стіва Роллінз

Представницький мужик, резюме у нього хороше. Я його привітав з призначенням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван Показати IP 24 Липня 2015 00:35
І навіщо це нам? То шпаргалка швидше журналістам кого прославляти, а кого ігнорувати. А нам волинянам цей чоловік з трьома паспортами далекий, хоч і хоче поріднитися

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus