USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Ігор Палиця: мені не зрозуміла ідея силою закривати школи

7 Лютого 2017 08:00
Закривати малокомплектні школи можна лише тоді, коли буде забезпечена належна соціальна інфраструктура та облаштовані опорні навчальні заклади середньої освіти. Таку думку під час прямого ефіру на каналі «Нова Волинь» висловив голова Волинської обласної ради Ігор Палиця.

«Я категоричний противник закривати малокомплектні школи, – сказав Ігор Палиця. – Перш за все, потрібно дати якісну послугу в опорній школі, побудувати до неї дороги, аби батьки не переживали, що автобус десь застрягне або в ямі проб’є колесо. І лише потім вже приймати рішення щодо закриття шкіл. Сьогодні фінансування – не на школу, а на одного учня.

Ми без проблем можемо вести цю практику й надалі, добудовуючи опорні школи, розвиваючі інфраструктуру. А потім вже спокійно, із погодженням з батьками, передавати можливість навчання їх дітей в інші школи. А ми силою закриваємо школи. Діти трясуться дорогою, а інколи й не доїжджають, бо ламається автобус. Тому мені не зрозуміла ідея силою закривати школи».

Нагадаємо, що минулого року держава взялася реформувати освіту, а разом з тим і оптимізовувати малокомплектні школи. На практиці це означає не що інше, як їх закриття. Чиновники кажуть, що роблять усе лише для користі дітей. Мовляв, у школах І-ІІІ ступенів вони матимуть можливість здобути якісніші знання. Та чомусь, узявшись за скорочення шкіл, урядовці зовсім забули про найголовніших учасників цього процесу – дітей. До слова, завдяки укропівцям всіх рівнів рад на Волині вдалося вберегти від закриття 12 малокомплектних шкіл.

Під час ефіру Ігор Палиця також зауважив, що серед ново закуплених шкільних автобусів «Богдан» – 10 відсотків – браковані. «Якщо їх вже довелося ремонтувати, то що з ними буде через 2-3 роки?», – говорить Ігор Петрович. Додамо, що на Волині шкільні автобуси були закуплені за найвищою ціною в Україні.

Також голова Волинської обласної ради наголосив, що вартість будівництва нових шкіл, згідно із наявними проектно-кошторисними документами, значно завищена.

Так, школа в Осівцях Камінь-Каширського району, згідно із проектом 15-ти річної давності, коштує 56 мільйонів, а його розробка обійшлася ще 800 тисяч гривень.

Нагадаємо, що про те, як в умовах навчаються діти в Осівцях ми розповідали у соціально-інформаційному проекті «Волинських новин» та Волинського УКРОПу «На межі» ще весною минулого року. Тутешня школа – це кілька корпусів, розміщені на значній відстані одне від одного. Ще з дев’яностих років осівчанам обіцяють нову будівлю. Тричі навіть виготовляли проектно-кошторисну документацію за бюджетні гроші. А у 1994 році вже й залили фундамент під нову споруду, який згодом розібрали.

У школі навчаються майже 200 дітей. Цей освітній заклад уже давно не відповідає стандартам. Щодня, приходячи по знання, учні ризикують здоров’ям. У тісних маленьких класах – відчутна сирість та вологість. На стелях – сліди від дощу. Батьки учнів розповідають, що вже двічі замикала електропроводка і спалахувала пожежа. Опалення – пічне. Матеріальна база давно потребує оновлення. Тут узагалі немає спортзалу, приміщення під бібліотеку, відсутні їдальня, комп’ютерний клас. Корпуси розкидані на відстані кількасот метрів один від одного й дуже нагадують звичайні старезні сільські хати.

Весною з ініціативи фракції «УКРОП» у Волинській обласні раді на цю школу виділили перший мільйон з обласного бюджету. Вже восени за сприяння народного депутата України, представниці УКРОПу Ірини Констанкевич на зведення нового закладу з держбюджету передбачили ще 2,5 мільйони гривень.

Ігор Палиця доручив нещодавно створеному комунальному підприємству обласної ради «Волиньпроект» розробити оптимальний проект школи з розрахунку на 220 дітей, включаючи для них

все необхідне – актовий зал, бібліотеку, спортзал, універсальні лабораторні кабінети, з дотриманням усіх санітарних норм. Згідно з новим проектом, площа навчального закладу пропонується не 5,5 тисяч, а 1,8 тисяч квадратних метрів. Вартість будівництва

за таких умов скорочується майже втричі і становить 19 мільйонів гривень.

«Я вже чотири місяці не можу змусити управління капітального будівництва облдержадміністрації змінити підходи, припинити освоювати мільйон згідно зі старим проектом, який ми дали на Осівці. Запитую, що ви робите? Ми ж домовились. Ось проект на 19 мільйонів і ми можемо за два роки збудувати цю школу, навіть за кошти обласного бюджету. Ніхто сьогодні не дасть з держбюджету 56 мільйонів на будівництво школи в Осівцях, коли таких проблемних шкіл десятки. Достукатися ми не можемо, бо УКБ (управління капітального будівництва, – ред.) залежить від голови облдержадміністрації».

.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
педагог Показати IP 7 Лютого 2017 08:26
этой власти школы не нужны, а нужны тупые рабы
Махно Показати IP 7 Лютого 2017 09:35
Із Києва не можуть вирішувати питання місцевого самоврядування. По законам так, а не інакше. Школи закривати чи не закривати має бути рішення і громади і влади місцевої і обласної. Якщо є якесь питання треба все робити із математичною точністю і врахувати все, як в бізнесі. Якщо обіцяють субвенції і чималі... то питання скільки будуть платити ці субвенції, в державі криза може заплатять раз і все на цьому, а далі що???? Чи вистачить річних субвенцій на купівля автобуса, на його обслуговування заправку і так далі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus