USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Імунізація – найдієвіший спосіб убезпечитися від вірусу папіломи людини», – підлітковий гінеколог з Луцька

2 Серпня 2021 08:00
За статистикою, приблизно 80% людей на планеті впродовж життя інфікуються вірусом папіломи людини. Інфекції, що їх він провокує, – одні з найпоширеніших. Більшість із них мають безсимптомний перебіг та зникають протягом одного-двох років.

Утім важливо знати, що деякі типи ВПЛ здатні провокувати онкологічні захворювання та передракові стани. Доведено, що найнадійнішим способом убезпечитися від інфікування є вакцинація дівчат і хлопців до початку статевого життя.

Про ризики, які несе вірус папіломи людини, способи захисту від нього та власне вакцинацію розповіла підлітковий гінеколог консультативно-діагностичного відділення перинатального центру Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ольга Тригуб.

Що являє собою вірус папіломи людини?

ВПЛ – це збірна назва ДНК-вірусів, що мають здатність до реплікації в людському організмі. Наразі визначено більш ніж 120 типів вірусу папіломи людини. Мінімум 14 із них можуть провокувати злоякісні новоутворення на будь-якій ділянці тіла – від ротоглотки до генітального тракту.

Варто сказати, що майже всі випадки раку шийки матки зумовлені вірусом папіломи людини. При цьому два штами – 16 і 18 – є причиною понад 70% РШМ. Також треба виділити штами 6 та 11, які можуть бути причиною інших поширених станів – генітальних папілом та папіломатозу гортані.

Які фактори ризику розвитку ВПЛ-інфекції?

До таких факторів належать сексуальна поведінка (зокрема ранній початок статевого життя, більш як три статеві партнери), наявність партнерів, які мали статеві контакти з жінкою, хворою на рак шийки матки та аногенітальні кондиломи. Також це інфекції, що передаються статевим шляхом: хламідіоз, трихомоніаз, гонорея, генітальний герпес тощо. Молодий вік, вживання алкоголю, наркотиків, куріння теж належать до факторів ризику. ВПЛ-інфекція може розвинутися під час вагітності, а також коли в людини – порушення імунного статусу, авітаміноз.
Як запобігти інфікуванню?

Найпростіший спосіб запобігання ВПЛ – використовувати презервативи та практикувати безпечний секс.

Утім не варто забувати й про побутовий шлях передання вірусу: контакт шкіра до шкіри, з поверхнями загального користування тощо.

Нині все більше говорять про вакцинацію проти ВПЛ. Які вакцини наразі є доступними?

Передусім зауважу, що вакцини проти вірусу папіломи людини є направду доступними та безпечними. Станом на січень 2021 року в Україні зареєстровано дві вакцини проти ВПЛ: Церварікс (проти 16 та 18 типів) та Гардасил (проти 6, 11, 16 та 18 типів). Кожна з них містить штучно створені частинки, подібні до вірусних. У США та ЄС також застосовують Гардасил 9 проти дев’яти типів ВПЛ.

Але в Україні вакцинація проти ВПЛ наразі не входить до Календаря профілактичних щеплень і є рекомендованою.

Так. Утім вакцинуватися можуть усі охочі. Достатньо проконсультуватися в лікаря та придбати в аптеці рекомендовану вакцину. До речі, ціни на неї не є космічними.

Додам, що консультативний комітет з питань імунізації (АСІР) у США надає та регулярно оновлює рекомендації з рутинної вакцинації, що стосуються часу введення, дозування та протипоказань.

Читати ще: «Огляд у гінеколога – не тортури, а процедура заради здорового майбутнього», – підлітковий гінеколог з Луцька

Коли доцільно вакцинуватися?

Згідно з рекомендаціями АСІР, вводити першу дозу ВПЛ-вакцини для дітей треба між 11 та 12 роками, але загалом щеплювати можна, починаючи з дев’ятирічного віку. Другу дозу рекомендовано вводити через 6-12 місяців. У цьому віці весь вакцинальний комплекс складається з двох доз.Діти, які отримують першу дозу ВПЛ-вакцин після 15 років, або ті, хто має імунодефіцит, потребують серії вакцинації, що складається з трьох доз (за схемою 0, 1 – 2, 6). Для хлопців та дівчат, які не були вакциновані повним комплексом до цього, рекомендовано провести вакцинацію до 26 років.

Дорослі, старші за 26 років, також можуть бути вакциновані за рекомендацією лікаря. У віці від 27 до 45 років рекомендована схема – 0, 1, 6. Для людей, старших за 45 років, вакцина не є ліцензованою до використання.

Які є протипоказання до щеплення й чи можна вакцинуватися молодим мамам?

Вакцинація проти ВПЛ дозволена під час грудного вигодовування. Протипоказаннями є вагітність, попередня алергічна реакція на компоненти вакцини (така, що загрожувала життю) та алергія на дріжджі.

У вакцинації є чимало прихильників, але вистачає й противників…

Це правда. Як і зазвичай, на заваді прихильності до вакцинації – безліч міфів та упереджень. Багато батьків вважають, що оскільки їхні діти в ранньому підлітковому віці не є сексуально активними, то вони не потребують імунізації проти ВПЛ. Крім того, побутує безпідставне твердження, що вакцинація проти вірусу папіломи людини може сприяти більш ранньому початку статевого життя. Це абсолютний міф. Адже чимало залежить від сімейних цінностей та прикладу батьків, зокрема дуже важливим є виховання дітей, засноване на засадах християнської моралі.

Не треба забувати, що ВПЛ передається не лише статевим шляхом, а й через контакт шкіра до шкіри. Наголошу, що імунізація – найдієвіший спосіб убезпечитися від вірусу папіломи людини.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus