USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Іноземцям дозволили служити на боці України

6 Жовтня 2015 14:14
Іноземцям та особам без громадянства дозволили служити в армії України, посиливши при цьому відповідальність за найманство. Відповідні зміни до деяких законодавчих актів про проходження військової служби у Збройних силах внесла Верховна Рада. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №2389 проголосували 229 народних депутатів. Про це інформує УНІАН.

Цим законом внесені зміни в закон «Про військовий обов'язок і військову службу», згідно з якими до категорії військовослужбовців прирівнюються іноземці та особи без громадянства, які згідно з законом проходять військову службу в Збройних силах України.

Також внесено зміни до статті 5 закону про Збройні сили, згідно з якими окремі посади працівників ЗСУ можуть комплектуватися громадянами, які проходять альтернативну (невійськову) службу у порядку, визначеному законом.

Відповідно до закону, іноземці та особи без громадянства, які вперше приймаються на військову службу в ЗСУ, приймають офіційні зобов'язання неухильно дотримуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати обов'язки військової служби.

Крім того, прийнятим законом посилена кримінальна відповідальність за фінансування найманців з метою використання у збройних конфліктах. Змінами до статті 447 Кримінального кодексу України передбачено, що вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройних конфліктах, військових або насильницьких діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, перешкоджання діяльності органів державної влади чи порушення територіальної цілісності, а також використання найманців у збройних конфліктах, військових або насильницьких діях караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Ті ж діяння, вчинені службовою особою з використанням службового становища, караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна або без неї. Такі ж дії, які призвели до загибелі людини, караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без неї.

Крім того, передбачено, що участь найманця у збройному конфлікті, військових або насильницьких діях карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus