USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Інтернет навчить людей висипатися

13 Серпня 2009 17:54
Лікування безсоння методами когнітивної біхевіоральної терапії без відвідування пацієнтом очних консультацій лікаря довело свою ефективність у дослідженнях, які здійснюється в американському штаті Вірджинія і в Канаді. Нормалізацію добового ритму забезпечують комп’ютерні програми, до яких пацієнти звертаються через Мережу. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Американська програма, названа SHUTi, пропонує пацієнту записувати пов’язані зі сном симптоми протягом декількох тижнів, а потім обчислює оптимальні інтервали часу, які необхідно проводити в ліжку. При дотриманні рекомендацій вдається домогтися того, що час перебування в ліжку практично повністю зайнятий сном.
Перше завдання, яке вирішує програма, – це консолідація всіх епізодів сну. Фактично, пацієнтів, які страждають безсонням, примушують відмовитися від природного прагнення лягти спати раніше.
Потім пацієнти поступово збільшують тривалість сну, дотримуючись одержуваних через Інтернет інструкцій. За словами розробника SHUTi, психолога Лі Ріттербенда з Університету Вірджинії, очні консультації привели б до отримання пацієнтом точно таких же рекомендацій.
Як інформує сайт ТСН, тривалість такого онлайн-курсу лікування безсоння – 9 тижнів. Його ефективність була показана в рандомізованому контрольованому дослідженні на дорослих пацієнтах, які відзначили достовірні поліпшення сну в порівнянні з контрольною групою. Тривалість сну у хворих зросла на 16%.
Канадське програмне рішення, розроблене в Університеті Манітоби під керівництвом психолога Нори Вінсент розраховане на п’ять тижнів. Крім обмеження сну, відвідувачі відповідного терапевтичного ресурсу знайомляться зі способами контролю негативних емоцій, негативних думок, а також з принципами правильної організації місця для сну. Інформація подається в мультимедійній формі, тобто включає як текст, так і аудіо-та відеофрагменти.
У статті, опублікованій в журналі Sleep, показано, що цей ресурс допоміг 35% пацієнтів, відібраних для дослідження, тоді як в контрольній групі сон покращився у 4% хворих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus