USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ірина Констанкевич: «Уряд має повернутися обличчям до місцевого самоврядування»

30 Травня 2020 09:00
26 травня у рамках проєкту «Доступно про парламентаризм», що його реалізовує «Волинська правнича школа» в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, відбувся черговий захід в онлайн-форматі, присвячений децентралізації та тому, як народні депутати допомагають у розв’язанні проблем ОТГ.

Цього разу молодь мала нагоду поспілкуватися з народною депутаткою України Іриною Констанкевич, головою Сошичненської ОТГ Світланою Сидорук, головою Прилісненської ОТГ Ігорем Терещенком та його заступником Олексієм Гнатюком.

Про завершення децентралізації

Зокрема учасників онлайн-зустрічі цікавило питання щодо постанови Уряду про надання йому права завершити децентралізацію в Україні. Чи варто було порушувати принцип добровільності об’єднання громад? Про це запитали в народної депутатки, членкині групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич.

«Децентралізація – одна з головних реформ, що була започаткована ще урядом Гройсмана, – зауважила Ірина Мирославівна. – Громади мали кілька років для того, щоб добровільно об’єднатися, визначитися щодо свого адміністративного центру, щодо своїх можливостей. Цей процес значно затягнувся в часі, тому реформу потрібно завершувати. Громади, які не визначилися, її сповільнювали та заважали розвиватися тим, хто об'єднався одним із перших».

Народна депутатка вважає нинішню ініціативу Уряду правильною, адже в громад було достатньо часу для того, аби об'єднатися добровільно. З її слів, єдиний мінус – це те, що правила щодо децентралізації, виписані на початках, зазнали змін. «Найголовніший принцип децентралізації – повноваження передаються на місця та підкріплюються фінансовими ресурсами – не витримано. На жаль, нинішні громади не мають достатніх матеріально-фінансових ресурсів для того, щоб міцно ставати на ноги, розвиватися й наповнювати свої бюджети. Тому й було переглянуто Перспективний план створення громад і запропоновано здійснити об'єднання так, аби громади були спроможними. Але в цьому напрямку попереду ще багато роботи», – додала Ірина Констанкевич.
Про комунікацію громади й народного депутата

Ірина Мирославівна зауважила, що її 23-й округ є складним, адже це райони з різним економічним, історичним, географічним становищем. «Створення ОТГ напряму корелювало з вмотивованістю громад, лідерськими рисами людей, які балотувалися в депутати й очільники ОТГ. Надзвичайно багато залежить від лідерів, від активності людей, їхнього бажання брати на себе відповідальність, згуртувати довкола себе, запалити ідеєю і втілити її, – вважає народна депутатка. – У мене на окрузі є більш успішні та менш успішні ОТГ, є такі, що створювалися відповідно до Перспективного плану, є такі, що поза ним. Тут відігравало роль чимало факторів: і економічний, і політичний, і низка суб’єктивних. Але великою мірою успіх залежав від уміння переконати людей та об’єднати перспективою, яку може зреалізувати ця громада. У цьому сенсі показовою є Прилісненська ОТГ».

Своєю чергою, голови ОТГ запевнили, що мають абсолютну підтримку від Ірини Констанкевич у всіх питаннях, щодо яких звертаються до народної депутатки по допомогу.

«У тяжкий момент Ірина Мирославівна не кинула нас і повірила в нас, за що ми їй безмежно вдячні», – щиро каже голова Прилісненської об’єднаної територіальної громади Ігор Терещенко.

«До нашого народного депутата можна звертатися завжди і бути впевненим, що вона почує і зробить усе, що зможе, – додає голова Сошичненської ОТГ Світлана Сидорук. – Ірина Мирославівна до всіх ставиться як до своїх. Нас, місцеву владу, часто не чують, ігнорують в багатьох питаннях, а коли звертаєшся до народного депутата, рівень уваги до твого питання набагато вищий. Із Іриною Констанкевич дуже комфортно та ефективно працювати. Для нас вона вже рідна».
Про фінанси для ОТГ

«Якщо не буде фінансових можливостей, громади залишаться адміністративними об’єктами, – вважає народний депутат. – ОТГ мають бути спроможними громадами, які не лише самі забезпечуватимуть свої потреби, а й стануть основою економічної стабільності України. У цьому була суть реформи».

На думку Ірини Констанкевич, те, що у громад збиралися забрати акциз, позбавило б їх значних надходжень. Депутати-мажоритарники відстояли залишення надходжень від акцизного податку до місцевих бюджетів.

«Якби мажоритарники не об’єдналися навколо того, щоб зберегти бюджети громад, було б дуже сутужно, – додала парламентар. – Однак Уряд позбавив ОТГ інфраструктурної субвенції. Ці кошти громади могли використати на будівництво доріг, садочків тощо. Та й багато інших позицій, які підживлювали б ОТГ, в бюджеті відсутні. Цим Уряд запускає процеси, зворотні до децентралізації – він централізує у столиці всі кошти. Я вважаю, що це неправильно. Уряд має повернутися обличчям до місцевого самоврядування. Майбутнє України як держави напряму залежить від того, як ми розбудуємо об’єднані територіальні громади та наскільки зробимо їх економічно сильними».

Окрім того, Ірина Констанкевич разом з однодумцями відстоювала кошти, передбачені для ОТГ у Держбюджеті. Їх Уряд хотів скерувати до Стабілізаційного фонду, створеного для забезпечення потреб у боротьбі та протидії з COVID-19.
Про здобутки

Переваги об’єднаних територіальних громад добре знають у Прилісненськй ОТГ.

«Те, що наша громада порівняно невелика, дало нам змогу приділити увагу навіть найвіддаленішому населеному пункту. У цих селах було бездоріжжя, школи – у жахливому стані. Наприклад, у Серхові було три корпуси школи: один з них збудований в 30-х роках для польської школи – це чотири класи, за радянських часів звели будівлю, де розмістили ще чотири класи, та вже в незалежній Україні – корпус, де розмістили ще два класи, їдальню та невеличкий спортзал. Ці корпуси були роз’єднані, з одного в інший дітям доводилося перебігати вулицею, тому вони часто хворіли».

Після створення ОТГ у Серхові об’єднали корпуси школи та встановили новий котел для опалення. У всіх закладах середньої освіти облаштували внутрішні вбиральні.

Розв’язали і питання ремонту доріг. «Так, вони білощебеневі, але ж ними можна їхати», – зауважив голова Прилісненської ОТГ.

Найбільше в Прилісненській ОТГ пишаються тим, що із допомогою Ірини Констанкевич та з її ініціативи в селі Карасин вирішили не будувати нову школу, яка обійшлася б щонайменше у 50 мільйонів гривень, а обрали варіант добудови восьми класних кімнат, кошторисна вартість яких – 9 мільйонів гривень.

«У вересні діти підуть в ідеальну школу, чи не найкращу в Маневицькому районі», - не без гордості каже Ігор Терещенко.

«А ще в селі Городок ми відкрили клуб, у кожному селі є ФАП, – додає його заступник Олексій Гнатюк. – За роки, що функціонує громада, майже на 90% зроблено вуличне освітлення, побудовано новеньку амбулаторію. Також ми створили школу мистецтв, відділившись від району. Мабуть, першими в області організували первинну медико-санітарну допомогу й сьогодні до нас їдуть лікарі».

До слова, сімейних лікарів у Прилісненській ОТГ забезпечують житлом.

Також у громаді налагоджено централізоване вивезення сміття, у планах – облаштування майданчиків з роздільного збору відходів.
Про допомогу держави

Сошичненська об’єднана територіальна громада порівняно молода. Вона потрапила до переліку тих, які цього року не отримали інфраструктурної субвенції на свій розвиток.

«Держава допомогла нам стати громадою, а також у тому, що в Перспективному плані ми будемо на карті України, – каже голова ОТГ Світлана Сидорук. – Сказати, що зараз ми отримуємо якусь підтримку, наразі важко, адже не маємо навіть прямого фінансування з державного бюджету і, по суті, залишилися старою громадою радянського типу, де є бюджети Сошичненської та Карасинської сільських рад. Частина податків узагалі йде в районний бюджет. Тобто у фінансовому розумінні ми не відбулися як громада. Свої питання доводиться розв’язувати самостійно. Але громада – це передусім люди. І в цьому плані ми відбулися».
Про забезпечення медичної галузі в період карантину

У Сошичненській ОТГ наразі немає своїх комунальних закладів охорони здоров’я. «Є пункт екстреної медичної допомоги, в який від Ірини Констанкевич ми отримали першочергові засоби захисту», – повідомила Світлана Сидорук та додала, що найбільшою проблемою для медиків став доїзд до місця роботи, який разом із сусідніми громадами вони намагалися організувати власними силами.
У Прилісненській ОТГ на придбання апарата ШВЛ в Маневицьку райлікарню було виділено 200 тис. грн, 60 тис. грн – на придбання комп’ютерного обладнання, з резервного фонду закупили багаторазові костюми для бригади екстреної допомоги та дезінфікувальні засоби для обробки приміщень, обладнання для дезінфекції вулиць, а також маски, респіратори, рукавички. Перші партії засобів захисту для громади передала Ірина Констанкевич.

Про комунікацію з громадою

Зі слів Світлани Сидорук, до карантину регулярно відбувалися особисті прийоми громадян, а зараз звернення розглядають у письмовому вигляді та проводять прийоми в телефонному режимі. Найпопулярнішими наразі є питання із надання земельних ділянок та соціального напрямку, зокрема щодо оформлення допомог. «Ми намагаємося не зупиняти цей процес навіть в умовах карантину, – запевняє очільниця Сошичненської ОТГ. – Багато звертаються і з особистими питаннями. Постійно відбувається живий діалог з людьми, адже це основа місцевої влади».

У Прилісненській ОТГ понад пів року тому створили ЦНАП, тож практично весь перелік послуг, які можна було отримати в районі, сьогодні можуть надати на місці. Також у громаді проводять активну роз’яснювальну роботу щодо успадкування земельних паїв. Це питання набуло особливої актуальності після ухвалення закону про ринок землі.

У публікації використано фото з архіву
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 30 Травня 2020 10:07
В распоряжении «Страны» оказался полный текст меморандума Украины с МВФ - условия, которые наша страна взяла на себя в обмен на кредит. Там намного больше, чем писалось до того. Если коротко - прежний курс цементируется и усиливается. Никакого снижения налогов. Курс на повышение тарифов на коммуналку и на жёсткое выбивание долгов. Продолжение медреформы Супрун, несмотря на все обещания Зеленского. Закрытие школ. Контроль Запада над судебной системой. Выведение Нефтегаза и других госкорпораций из под контроля украинских властей.
Зупиніться до Анонім Показати IP 30 Травня 2020 17:17
Фейк. Фейк. Фейк.
Анонім Показати IP 30 Травня 2020 10:18
Страна - це проросійське видання.Стосовно ркформи Супрун, то чітко бачу її правильний початок. Хільничі лікарі і медсестри стали отримувати нормальну зарплату. З першого квітня пологи стали безплатними. Тобто за ліки, перебування в родильному чи перинатальному породілля не платять ні еопійки. Те саме з лікуванням інфаркту та інсульту. Стосовно податків - перестаньте платити пенсії та допомоги в ОРДЛО - то й податків потрібно буде менше платити. Стосовно комунальних платежів - ви ж усі хочете високу зарплату - думаєте у міськводоканалі чи у Луцбктепло її не хочуть?
Андрій Показати IP 30 Травня 2020 13:34
Адмін чому не друкуєте всі коментарі? Те що Страна нормальне Інтернет видання це крамола?
Анонім до Андрій Показати IP 30 Травня 2020 16:53
Видання,яке не має ні сторінки українською, нормальне?Це те, що видавав Гужва? Українофобська і проросійська помийка, що називає українців карателями
? до Андрій Показати IP 30 Травня 2020 17:19
"Страна", це путано-мертвечуківське видання. Хоча для вас і таких як ви, напевно що нормальне.
хехъ до Андрій Показати IP 30 Травня 2020 19:54
як сказав співак Шевчук. "якщо в країні потрібно говорити пошепки, то вона захоплена ворогами"
Андрій Показати IP 30 Травня 2020 21:14
Не подобається не читайте. Дайте ссилку, де українців називають карателями. Пора зняти каструлю з голови.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus