USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Запобігти, врятувати, допомогти: вишнівські школярі вчилися правил безпеки

15 Вересня 2020 11:49
На подвір’ї опорного закладу «Вишнівський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» на Любомльщині 14 вересня було гамірно. Адже цього дня школярі мали нагоду стати учасниками освітньої кампанії «Безпечний пішохід». У гості до допитливих учнів 2-5-х класів завітали працівники Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, поліцейські та рятувальники.

Про це повідомили у пресслужбі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Наша громада відносно молода, їй лише три роки. Ми об’єднали сім сільських рад, 19 населених пунктів, – розповіла перша заступниця голови Вишнівської ОТГ Галина Федончук. – Питання в тому, що спадок, який дістався Вишнівській громаді, бажав би значно кращого. Ми пропрацювали всі наші тонкі місця й вели роботу в напрямку зміцнення матеріально-технічної бази, інфраструктурних об’єктів, які розміщені у нас в громаді».
Одним із вкрай важливих питань, що потребували розв’язання, було забезпечення безпеки в громаді, зазначила пані Галина. Адже її населені пункти розташовані дуже близько до кордону. Через її територію рухається дуже багато транспорту.
«Ми почали з того, щоб провести капітальні ремонти наших вулиць, доріг, забезпечити вуличне освітлення. Крім того, на сьогодні в нашій громаді вже працює дві поліцейські громади і, звісно, на часі постала освітня кампанія, щоб навчити не лише дорослих, а й найменших наших школярів, які тепер є учасниками дорожнього руху, які щодня долають кілометри до школи, часто їдуть велосипедами, – зазначила Галина Федончук. – І от сьогодні завдяки проекту Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ми стали учасниками «Безпечного пішохода». Звичайно, нам хотілося б залучити до заходу більше шкіл громади, але у зв’язку з карантинними обмеженнями зупинилися на вишнівській школі. Думаю, що далі естафету можна буде передати і в інші навчальні заклади».
Проектний менеджер у соціальній сфері Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк привітала школярів із початком навчального року та закликала уважно слухати тренерів, адже корисна інформація, якою вони діляться, не раз стане у пригоді кожному.
«Бажаю, щоб ви всі були здорові, отримали за цей навчальний рік дуже цікаву і потрібну вам для життя інформацію. А сьогодні в межах проекту ми вам проведемо такий оригінальний урок, маленьке свято, присвячене тому, як потрібно берегти своє життя, – наголосила вона. – Ми сьогодні надамо вам інформацію, якою варто поділитися з друзями, батьками, дідусем, бабусею».
На її думку, саме отримана в дитинстві інформація про правила безпеки на дорозі, поводження з вогнем, як діяти в умовах надзвичайної ситуації є запорукою їхньої безпеки у майбутньому.
«Я радий, що наша школа стала учасницею освітнього проекту «Безпечний пішохід». Ця тема є дуже актуальною і вимагає більшої аудиторії. На жаль, через протиепідемічні заходи ми проводимо його в рамках свого навчального закладу. Дуже сподіваюся, що досвідом, який ми сьогодні отримаємо, інформацією обов’язково поділимось», – зазначив директор школи Володимир Міщук.
З його слів, така освітня програма як ніколи на часі, адже частину дітей до опорної школи підвозять шкільним автобусом міжнародною трасою Київ-Варшава, тож діти мають знати, як поводитися в різних ситуаціях на дорозі.
Під час свята Лариса Тарасюк презентувала учасникам художньої самодіяльності, які подарували присутнім яскраві номери, брендовані екосумки і рушнички від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», а для шкільної бібліотеки – книги, до видання яких долучився Фонд.
Школярики яскравими зграйками перебігали від локації до локації, засипаючи тренерів запитаннями, припасовували на рукави світловідбивні флікери, які отримали в подарунок від організаторів акції, та активно брали участь у вікторині про правила дорожнього руху, що її для них підготували працівники поліції, адже за правильні відповіді отримували чупа-чупси.
Цього дня емоції просто зашкалювали: дітям дозволили приміряти амуніцію пожежних, понатискати на кнопку сирени в машині рятувальників, поговорити в рацію поліцейських та вдягнути справжнісінький бронежилет, добряче роздивитися в реанімобілі усе начиння, а дещо навіть потримати в руках. А ще діти вчилися надавати першу медичну допомогу на манекені Ані.
«Діти сьогодні дуже активні, допитливі, а дехто з них і обізнаний. Ставлять купу запитань, уважно слухають, самі пробують надавати допомогу. Я вважаю, що такі освітні акції треба проводити якомога частіше, адже на них школярі не лише вчаться надавати долікарську допомогу постраждалому, а й запам’ятовують те, що надзвичайно важливою є і власна безпека, – каже старший фельдшер навчально-тренувального відділу Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ірина Камінська.
Працівники пожежно-рятувальної служби Віталій Сачук та Сергій Бородчук розповідали дітлахам про свою роботу, про те, які пустощі можуть привести до біди та як діяти у разі пожежі.
«Добре, що тепер проводять такі заходи. Вони дуже важливі, діти мають знати елементарні правила безпеки», – вважає Віталій Сачук.
«Це дуже важливий захід, – каже фельдшер Сергій Шишка. – Діти мають знати, як викликати екстрену службу, чому її викликати, коли викликати, як сказати про ДТП та скільки потерпілих диспетчеру, щоб той знав, одну чи дві машини відправляти, адже від цього залежить якість допомоги. Діти з маленького мають знати, як правильно діяти».
Біля величезного автомобіля працівників ДСНС цього дня був чи не найбільший натовп школяриків. Усім було цікаво, як працює хитромудре обладнання, як із невеликого патрубка витягують довжелезний пожежний рукав, звідки туди закачують воду. Уважно слухали, як запобігти надзвичайним ситуаціям та як діяти у разі їх виникнення.
«Ми проводимо такі заходи постійно, вони мають назву «Запобігти, врятувати, допомогти». Розповідаємо, що є в пожежників, яку вони роботу виконують, про важливість професії. Так само розказуємо про статистику пожеж, що часто вони виникають через дитячі пустощі, коли малюки граються сірниками чи вибухонебезпечними предметами, піротехнікою, – каже провідний інспектор Любомльського районного відділу ДСНС України у Волинській області Катерина Думанчук. – Розповідаємо їм про безпеку дорожнього руху, щоб не ходили з чужими людьми вечорами. Даємо поміряти спорядження пожежника. Дітям цікаво».
Вона також зауважила, що під час таких занять в ігровій формі діти запам’ятовують номери екстрених служб.
«Я вже не вперше беру участь в програмі «Безпечний пішохід». Думаю, що це досить важливо на сьогодні, тому що, на жаль, дорожньо-транспортних пригод у нас чимало. Часто на дорогах гинуть діти. Ми намагаємося донести школярам інформацію щодо того, як правильно переходити пішохідний перехід, наскільки важливо його правильно перейти, своєчасно навіть ногою стати на дорогу, – пояснює інспектор зв’язків із громадськістю відділу організації несення служби міста Ковеля Управління патрульної поліції у Волинській області, лейтенант поліції Олена Дмитрук. – Також про світловідбивні елементи дітям розповідаю, наскільки яскравий колір одягу може інколи врятувати життя».
«Як на мене, то такі заходи потрібно проводити в школі обов’язково, тому що діти самостійно можуть дізнатися цю інформацію, але, можливо, їм цікавіше, щоб показували власне приклад, як поводитися в тій чи тій ситуації і як потрібно взагалі взаємодіяти з цим всім, – вважає класний керівник п’ятикласників, учителька української мови та літератури Ілона Доротюк. – Те, що вони бачать на практиці, по-іншому сприймається. Я думаю, діти дуже задоволені й точно багато чого запам’ятають».
«Дуже цікава затія – провести нам таке свято, – каже п’ятикласниця Юля Стрельцова. – Нам розповідають, що і як треба робити в різних ситуаціях. Я сьогодні дізналася, як треба правильно допомагати людям, коли щось трапилося».
А другокласник Діма Нікітіч зізнався, що хоче стати поліцейським. «Для того треба добре вчитися і знати правила дорожнього руху. Хоча, напевно, пожежним теж бути прикольно», – каже хлопчик. Днями він не дотримався правил безпеки, упав з гойдалки й зламав руку. Тепер, каже, буде більш уважним і зосередженим.
Його однокласник Рома Світящук вирішив, що коли виросте, стане пожежним. «Просто хочу рятувати людей», – лаконічно відповів на запитання про вибір професії.
Другокласник Любомир Міщук у майбутньому хоче стати фермером. «Але сьогодні мені дуже сподобалася пожежна машина. І поліцейська також, – каже школярик. – А ще я запам’ятав, у який бік треба спочатку дивитися, коли переходиш дорогу, і що треба її переходити на пішохідному переході. А якщо немає пішоходу, то спочатку подивитись в обидва боки, а тоді йти».
«Поліцейські нам розказували, як треба ходити на дорозі, що треба робити, якщо щось з людиною сталось, куди треба дзвонити. Медики нам показували різні приладдя. І пожежні показували круте обладнання, – ділиться враженнями третьокласник Давид Зюмченко. – Ця інформація для нас дуже корисна, щоб ми були в безпеці».
Дізнавшись про все, що їх цікавило, дітлахи знову вишикувалися на шкільному подвір’ї. Цього разу – з букетами яскравих осінніх квітів. Дійство ж бо відбулося напередодні професійного свята рятувальників, тож школярі вручили їм квіти на знак подяки за їхню нелегку працю.
А на згадку про такий насичений день усі учасники «Безпечного пішохода», окрім емоцій та яскравих вражень, отримали кульки від Фонду «Тільки разом».

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Читайте ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

У проекті беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район) ОТГ. З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг». Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.

Читайте ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Заходи в рамках кампанії, яка має на меті охопити близько 4500 дітей, минулоріч відбулися в Павлівській, Любешівській, Поромівській, Устилузькій, Рівненській, Литовезькій, Шацькій, Іваничівській, Луківській, Дубівській, Жидичинській, Колодяжненській ОТГ. До слова, в Любешівській ОТГ «Безпечний пішохід» відбувся двічі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus