USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Іскра, здатна розпалити нову війну. Суть конфлікту навколо Тайваню

2 Серпня 2022 14:47
Уже кілька тижнів світові лідери та ЗМІ обговорюють можливий конфлікт між Пекіном і Вашингтоном через Тайвань – аж до воєнного.

У чому полягає суть цього конфлікту та чи він може загрожувати – у публікації «Політики країни».

Що таке Тайвань?

1949 року в Китаї закінчилася перемогою комуністів на чолі з Мао Дзедуном громадянська війна. Підтримуваний американцями правитель Китаю і глава партії Гоміньдан Чан Кайші зі своїми прихильниками виїхав на Тайвань, де під захистом американського флоту заснував власну державу – Китайську республіку. Наразі більшість країн світу (і США в тому числі) вважають Тайвань територією КНР і не визнають його незалежність.

Чого хоче від Тайваню Китай?

Китай хоче задіяти з Тайванем ту ж схему, що і свого часу з Гонконгом – повернути острів до свого складу за принципом «одна країна – дві системи», яка гарантувала б Тайваню самоврядування та широку автономію.

Чому не виходить об'єднання за «схемою Гонконгу»?

Два фактори. Перший – проти більшість самих тайванців, які мають більш високий рівень життя і значно більші права та свободи, ніж жителі материкового Китаю. Тим більше, що, як показує приклад Гонконгу, керівництво КНР згодом прагне урізати автономію. Другий – позиція США. Американці бачать у Китаї свого головного суперника на світовій арені, а тому не хочуть посилювати КНР включенням до її складу Тайваню з його розвиненою економікою та провідними позиціями на світовому ринку мікрочипів. Та й загалом це питання престижу світової держави – адже усі сприймають Тайвань як країну під захистом США. До того ж, Тайвань відіграє і важливу ідеологічну роль як показник можливості альтернативного шляху розвитку Китаю, що важливо з погляду глобального протистояння Вашингтона з КНР.

Тому Вашингтон негласно поставив жорсткий «стоп» на будь-які переговори Тайваню з Китаєм про об'єднання.

Китай, відповідно, також посилив свою риторику.

Чи дійде до війни?

У міру загального погіршення американо-китайських відносин останніми роками зростала і напруженість навколо Тайваню. Про можливе загострення аж до початку війни активно писали ще торік.

Можливий візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на цьому фоні може зіграти приблизно ту саму роль, що й убивство ерцгерцога Франца Фердинанда в 1914 році – стати приводом для зриву ситуації у воєнний конфлікт.

На користь такого варіанта грають ставки, що їх дуже високо підняли обидві сторони. Вони залишають мало поля для компромісу. Для Вашингтона вдатися до поступок – це приниження, яке може сильно вдарити по позиціях демократів напередодні виборів до Конгресу.

У китайського лідера Сі Цзіньпіна свої вибори – восени має вирішитися питання про продовження його повноважень понад традиційні для керівників КНР 10 років правління. І те, як розв'яжеться ситуація навколо Тайваню, у цьому плані може відіграти чималу роль.

Але є й серйозні аргументи обох сторін проти початку війни. Американцям невигідно вплутуватися у війну, поки не закінчився конфлікт в Україні. Тому що потоки зброї одночасно за двома напрямками американці можуть не потягнути.

Китайська ж економіка поки що надто залежить від торгових відносин із Заходом. Крім того, для китайців десантна операція на острові не буде легкою прогулянкою – в Тайваню досить сильна армія (це навіть якщо не враховувати військову участь США).

Ну і нарешті головний аргумент – будь-яке військове зіткнення між Китаєм і США може розв'язати третю світову війну із застосуванням ядерної зброї. А в ній уже не буде переможця.

Тому є шанс, що сторони не доводитимуть справу до війни і дійдуть до якогось компромісу, або ж одна зі сторін піде на поступки, і все обмежиться якимись демонстраційними діями.

Що означає можливе загострення навколо Тайваню для України?

Нічого доброго.

По-перше, різко зміцняться зв'язки Китаю та Росії. І не лише економічні (обхід санкцій), а й, можливо, військово-технічні (постачання зброї).

По-друге, Захід перекине частину потоків зброї на Тайвань, а Україні дістанеться ще менше озброєнь.

По-третє, початок війни за Тайвань може спричинити у світі справжнє економічне цунамі, під час якого Заходу буде вже не до фінансової підтримки України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 2 Серпня 2022 17:18
наші 'иліти' і олігархи нас кинули,зваливши з баблом за кордон, тепер нас може кинути й США, а Європа давно вже як флюгер
Мао Показати IP 2 Серпня 2022 18:55
США спеціально посилають туди цю престарілу печерицю Нензу щоб спровокувати конфлікт?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus