USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Історія «до»: в пам'ять про волинського прапороносця

13 Лютого 2015 08:46
30 січня під Дебальцевим під час артилерійського обстрілу загинув уродженець Колок Маневицького району Андрій Сохацький...

Про історію волинського прапороносця більше в матеріалі наших колег з газети Волинь-нова.

НА МАЙДАН ВИЙШОВ ОДНИМ ІЗ ПЕРШИХ

Свої 44 роки він прожив просто, без показних вчинків. Був третьою, найменшою, дитиною в сім'ї. Ріс працелюбним. Допомагав батькам по господарству. Статки Сохацькі мали скромні. Тато — інвалід війни. Ніхто не припускав, що військову форму одягне й син.

Учителі колківської школи, яку закінчив Андрій у 1987 році, ніколи не нарікали на нього. Був спокійним, врівноваженим. Умів товаришувати і дорожив дружбою.

— Є люди, які не вихваляються своїми успіхами, не прагнуть слави чи визнання, а наполегливо йдуть до мети, впевнено відстоюють власні переконання, готові виконати обов’язок до кінця, — говорить перша вчителька Лідія Клепанчук. — Саме таким був мій учень Андрій Сохацький. Як тільки він з’явився у класі, зрозуміла, що ніколи не скривдить слабшого, не образить товариша. Його пам’ятатимемо добрим, чесним, скромним.

— Він завжди мав власну думку, — пригадують однокласники. — Одним із перших опинився на Майдані — знову ж таки не задля слави. Боляче усвідомлювати, що його більше немає...

Часто усміхнений, жартівливий, постійно в колі друзів — таким залишився Андрій у пам’яті класного керівника Анастасії Рачек.

— Він мав щиру вдачу, — додає вона. — Грав на скрипці, любив поезію, був чуйним сином. Міг ще багатьом людям віддавати тепло і любов свого серця, якби не війна…

По закінченні школи юнак відслужив армійську службу, вступив до Київського університету імені Тараса Шевченка на історичний факультет. Захоплювався комп’ютерною технікою. Працював у сфері відеоспостереження. У 2008 році влаштувався на круїзний лайнер оператором відеонагляду. Багато мандрував.

Повернувшись в Україну, Андрій створив туристичний сайт, де описував різні країни та маршрути подорожей. Залишився в Києві, де знайшов своє кохання.

— Планував цьогоріч одружитися, але не встиг, — каже пані Наталія, близька подруга Андрія та колега. — Його мобілізували в серпні. Коли отримав повістку, сказав: «Якщо не я, то хто?!». Спокійно відпрацював останню зміну, повідомив, що відправляється на схід. Спочатку бойову підготовку проходив у Мукачевому, далі був Ужгород. А потім зловісне Дебальцеве…

ІЗ ВОЛИНСЬКИМ ПРАПОРОНОСЦЕМ ПРОЩАЛИСЯ ПІД ЗВУКИ НАЦІОНАЛЬНОГО ГІМНУ

Забирати домовину друга разом із рідними поїхав його товариш Дмитро Березенський.

— Востаннє зустрілися з ним перед призовом, — ховаючи очі, тамує біль боєць. — 30 січня я повернувся до Артемівська о дев’ятій вечора, а о третій дня звідси машина з його тілом поїхала на Дніпропетровськ. Побачив Андрія вже в морзі…

Артилерійський обстріл був прицільним і точним — сепаратисти повністю вивели з ладу блокпост, що знаходився у селі Некішино. Наші хлопці стояли там тривалий час. Зв'язок з ними тримали лише через волонтерів.

— Знав його п'ятнадцять років — разом працювали в Києві, — продовжує Дмитро. — Андрій був скромним і невибагливим. Коли запитували, що передати, завжди відповідав: «Ми всім забезпечені». Під час Єврореволюції ми брали участь в автоперегонах. Тоді він попросив у нас прапор і поїхав з ним до Києва, де Ігор Луценко влаштував патріотичну ходу. Побачивши Андрія, сказав: «Ставай першим у колоні. Будеш прапороносцем». Він мав дар згуртовувати і вести людей за собою.

В останню путь героя проводжали всі Колки. Із волинським прапороносцем прощалися під звуки національного гімну. Важко давалась скорботна промова заступнику військового комісара Маневицько–Любешівського ОРВК Володимиру Лисковцю. З невимовним болем прощалась із сином мати:

— Синочку мій! Ти загинув за Україну, яку любив не менше, ніж рідну матір. Там, на небесах, розкажеш батькові, що був господарем у домі, опорою для сестри й брата. Ти зійдеш зіркою на небі, а я щовечора виходитиму надвір і буду дивитися, де найбільша зірочка — ти…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus