USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Історія луцького спиртозаводу: злети і падіння

10 Вересня 2014 19:00
Луцький спиртогорілчаний завод працює із 1946-го року, з того часу його реорганізовували: він то припиняв роботу, то знову починав. Що ж із ним насправді діється сьогодні - Інформаційне агентство Волинські Новини дізнавалося через інформаційний запит.

ІСТОРІЯ

Свою історію Луцький спиртогорілчаний завод починає із 1946-го року. За десятиліття роботи підприємство набирає чималих обертів, а це - виготовлення 32 видів горілки і авторитет, коли марку «Поліська» знали в усій Україні, а їдучи в гості за кордон, її брали як сувенір. Якість підтверджував хороший зерновий спирт. Зауважимо, що харчовий спирт може вироблятися із зернової сировини і картоплі, цукрової меляси та інших відходів цукрового виробництва, плодів. Цікавим фактом є те, що, хоча завод почав працювати у післявоєнний час, однак перше виробництво алкогольної продукції розпочалося ще в 1920-1930-х роках на базі приватного пивзаводу.

ДОСЯГНЕННЯ

У 2003-му році спирт «Люкс» зайняв 1-е місце серед конкурентів. Про це зазначили під час засідання центральної дегустаційної комісії концерну «Укрспирт». А вже наступного року нагороди просто посипалися: переможець Національного рейтингу «Краща торгова марка України», переможець XVI Національної виставки-ярмарок, переможець XVII Спеціалізованої виставки продукції підприємств харчової промисловості «Продукти України 2004 року», переможець дегустаційного конкурсу галузевого рейтингу «Кращий виробник року», переможець Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України».

НОВА ІСТОРІЯ

Так, бажання «сім’ї» (екс-президент і оточення) зібрати спиртогорілчані комбінати в одні руки, призвело до того, що вже в серпні 2011 року луцьке підприємство приєднали до Державного підприємства «Укрспирт». Тоді воно отримало новий статус: Луцьке МПД (місце провадження діяльності), замість юридичної особи. І вже наступного року з жовтня виготовлення спирту етилового ректифікованого на Луцькому МПД призупинене.

Відповідаючи на інформаційний запит Луцькій міській раді про ситуацію щодо зупинки виробництва, Державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» (ДП «Укрспирт») пояснили це тим, що продукція, раптом після реорганізації, перестала користуватися попитом: «Зважаючи на відсутність покупців лікеро-горілчаної продукції, виробленої Луцьким МПД, з листопада 2012-го року ДП «Укрспирт» вимушене було зупинити виробництво підрозділом спирту та з квітня 2013-го року – виробництво лікеро-горілчаних виробів.
Втім, у 2014-му році підприємство знову запустило виробництво й виготовило 5.8 тисячі декалітрів горілчаних виробів, однак реалізували 3.4 тисячі декалітрів. Й виробництво знову припинили. Як пояснювали у відповіді на черговий інформаційний запит, відновлення роботи економічно недоцільне: «Протягом 2010-2013-х років відбулося значне падіння обсягів виробництва та реалізації горілчаних виробів (майже на 34%), що пов’язане із зменшенням попиту споживання на зазначену продукцію. У 2013-му році обсяг виробництва горілчаних виробів є найнижчим показником за останні 5 років. В умовах відсутності попиту споживання на продукцію, вироблену Луцьким МПД, відновлення його роботи на даний час є економічно недоцільним».
У міськраді почали бити на сполох, мовляв «завод сплатив за 2010-й рік 62,5 мільйона гривень податків й приносив «золоті яйця» для бюджету Волинської області». Так, депутати Луцької міськради звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реорганізації ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат», аби йому повернули статус юридичної особи. Однак столична влада «заблокувала» відновлення Луцького спиртогорілчаного комбінату, про що заявив депутат Луцької міськради Сергій Сівак.

Зрештою, луцьке підприємство запрацювало: ДП «Укрспирт» відновив роботу цеху й виготовив першу партію - 300 000 пляшок об’ємом 0,5 літра та 120 000 пляшок об’ємом 0,25 літра, які доставлені до провідних торгових мереж країни. Про це ДП «Укрспирт» повідомив 17-го липня, 2014-го року на своєму офіційному сайті. Втім, цього ж місяця Луцький СГК знову став. Пояснили це відсутністю акцизних марок.

СЬОГОДЕННЯ

Як йдеться у відповіді на інформаційний запит ІА Волинські Новини, добова виробнича потужність Луцького МПД становить 1,34 декалітрів. За станом на липень 2014-го року на Луцькому МПД працювало 153 особи. Середня заробітна плата становила 2 100 гривень. Заборгованості по зарплаті не було. Друга партія горілки на Луцькому МПД, як йшлося в повідомленні, буде виготовлена до кінця поточного місяця.


P.S. Скільки ще Луцьке спиртогорілчане підприємство буде припиняти і відновлювати свою роботу - невідомо. Очевидним є одне: поки ніхто з Києва не прагне повернути підприємству власного юридичного статусу, аби Луцький СГК міг на повну відновити свою бувшу славу популярного і якісного виробника горілки.

Зауважимо, раніше йшлося й про те, що ДП «УКРСПИРТ» ХОЧУТЬ ПРИВАТИЗУВАТИ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Читач Показати IP 10 Вересня 2014 15:02
Огого!!!
123 Показати IP 10 Вересня 2014 20:21
Укрспирт сам нічого неробить і другим недає!
Волинь Показати IP 10 Вересня 2014 20:47
Конкуренти через продажних київських казнокрадів не дають працювати . Зато сєня вміє гарні казочки розповідати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus