USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Історичні вулиці Луцька треба мостити каменем, а не цементною плиткою

9 Грудня 2016 19:00
Луцькі архітектори вважають, що для реконструкції історичних вулиць міста треба використовувати натуральні матеріали. Зокрема, це стосується мощення доріг і тротуарів.

Відповідне звернення до міської ради прийняли члени Волинської обласної організації Національної спілки архітекторів України під час засідання 8 грудня.

Луцький архітектор Олександр Балан занепокоєний тим, що в історичній частині міста для реконструкції вулиць здебільшого використовують цементну тротуарну плитку, яка через короткий термін може прийти в непридатність. Натомість граніт чи базальт служитиме десятки років. Крім того, це відповідатиме й автентиці Старого міста. А матеріал з натурального каменю, переконує він, не набагато дорожчий за плитку, якою нині мостять луцькі вулиці.

«Свого часу, ми розробили проектно-кошторисну документацію і змогли виконати мощення дороги до будинку Миколи Голованя. По тому відбулася нарада щодо Старого міста. Почалися дискусії про те, як мали робитися вулиці Плитниця, Замкова частина Кафедральної. Були там і виробники матеріалів – плитки фем. Ми попросили Рудецького (директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Петро Рудецький – ред.) написати листа про те, що заповідник вважає, що мають бути використані природні матеріали. Ми зробили документацію, привезли з кар’єру зразки базальту і граніту. Виявляється, вартість цих матеріалів не набагато вища, ніж вартість плитки, яку пропонували. Потім ми видали проектну документацію, яка мала бути реалізована, але наприкінці мені почали «пальці викручувати»: «Давайте поміняємо, бо дорого», - розповідає архітектор.

Обговорюючи цю тему, у фахівців виникла ідея про те, аби звернутися до депутатів міської ради, рекомендувати прийняти рішення про те, щоб під час реконструкції, облаштування благоустрою заповідника «Старий Луцьк» та історичних вулиць (у тому числі вулиці Кривий Вал, Лесі Українки, Богдана Хмельницького) для збереження їх автентики, використовувати природній матеріал.

«Скоро стоятиме питання про вулицю Богдана Хмельницького, Лесі Українки, Кривий Вал. Додам: я не є виробником природного каменю і нікого не лобіюю», - зауважив Олександр Балан.

Згадану пропозицію члени спілки підтримали одноголосно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
SS Показати IP 9 Грудня 2016 19:34
Все місто потрібно базальтовою бруківкою вимостити тому що з цементу робити не вміють так як навколо замку зробили молодці граніт базальт мрамор це на тисячоліття
також-не-виробник до SS Показати IP 9 Грудня 2016 23:46
не так однозначно. Порівняйте природний камінь і цементну плитку в ожеледицю, камінь страшно слизький... Ну але якщо вже з названих каменів - то тільки базальт. Мармур нестійкий до агресивного середовища, граніт - підвищений радіаційний фон (+дорожчий і здалеку везти). базальт - "спокійний" і "під боком" є.
Йопрст Показати IP 9 Грудня 2016 22:19
Той камінь лежить в надійному місті ,а вам положим це л:йно
Роман Показати IP 9 Грудня 2016 22:21
Балан діло каже.
Пані Показати IP 10 Грудня 2016 10:39
Спочатку Балан розробив проект реконструкції вул. Лесі Українки, де запроектував ту страшну бетонну плитку, ті сучасні фонарі, які геть не вписуються (добре, хоч економні), дерева теж якісь "відтюнюнінговані" (схожі на електроопори), а тепер говорить, що треба робити все в класичному і притаманному до старого міста стилі??? Пити кинув?
Анонім Показати IP 10 Грудня 2016 11:12
ІСТОРИЧНІ ВУЛИЦІ ЛУЦЬКА ТРЕБА МОСТИТИ КАМЕНЕМ, А НЕ ЦЕМЕНТНОЮ ПЛИТКОЮ ЗА 10 МІЛЬЙОНІВ В ОБХІД НЕЗАЛЕЖНОГО ТЕНДЕРА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus