USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ющенко нагородив орденом волинську артистку

6 Листопада 2008 12:02
Президент Віктор Ющенко з нагоди Дня української писемності та мови нагородив орденом княгині Ольги ІІІ ступеня луцьку артистку розмовного жанру Галину Кажан. Про це 6 листопада інформують «Волинські Новини».
Як ідеться в указі глави держави № 1000/2008, Галину Кажан нагороджено орденом за «значний особистий внесок у розвиток української писемності та мови, вагомі досягнення у професійній діяльності».
Довідково:
Галина Кажан (дівоче прізвище – Рудюк) народилась 11 серпня 1948 року в селі Гайки Турійського району в селянській родині. Ще в дошкільному віці переїхала з батьками до селища Іваничі, де у школі № 1 здобула середню освіту. Після успішного закінчення школи 1967 року вступила на навчання до Київського державного інституту театрального мистецтва імені І.К.Карпенка-Карого.
Навчалась у класі акторської майстерності народного артиста України професора Анатолія Скибенка. Закінчила цей навчальний заклад у 1971 році. З того часу назавжди пов’язала свою долю зі сценою.
Творчий професіоналізм і громадянська свідомість виховувались і гартувались на кону серед корифеїв Львівського академічного національного театру імені Марії Заньковецької, якому віддано дев’ять років життя.
1980 року Галина Кажан повернулася на рідну Волинь і працювала артисткою обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Талановита актриса Галина Кажан створила і зіграла на сценах України і за кордоном цілий ряд моновистав за творами українських та зарубіжних літературних класиків.
Це, зокрема, «Маруся Чурай» і «Берестечко» за романами у віршах Ліни Костенко, «Дума про Україну» за поезією Тараса Шевченка, «Яка це музика – любов!» за поемою «Мазепа» Володимира Сосюри, «Монологи експонатів фашистського концтабору» (за Олександром Богачуком).
Особливо близькі актрисі жіночі образи, доля жінки. Серед моновистав Галини Кажан яскраві «Одержима», «Вогонь моїх пісень», «Та вір мені, що я тебе любила» за творчістю Лесі Українки, «Святая святих» за повістю Володимира Яворівського «Автопортрет з уяви» (про Катерину Білокур), «Цю жінку я люблю» (поезія жінок-письменниць України), «Жельсоміна», «Санд або Аврора Свободи» за П’єррет Дюпуайє, «Життя в рожевому світлі» за Сімоною Берто.
Галина Кажан – професійна ведуча Міжнародних фестивалів українського фольклору «Берегиня» (Луцьк), «Покуть» (Харків), «Роде наш красний» (Київ), «Дзвени, бандуро, в козацькім краю» (Дніпропетровськ) та інших.
Своєю творчістю вона підтримує і бере участь у всіх мистецьких заходах, які проводяться національно-демократичними силами краю, за що у 1998 році була нагороджена золотим тризубом НРУ, якого вручив актрисі В’ячеслав Чорновіл. Галина Кажан була одним з організаторів Волинської крайової організації УГС. Лауреат I-го Міжнародного фестивалю української поезії «Срібна земля» в Ужгороді (1993), лауреат обласної премії Народного Руху України «Просвіток» (1995), обласної премії Фонду культури «Одержимість» (1999).
У 1996 і 2004 роках представляла поетичне мистецтво України у Франції.
Галина Кажан – член Національної спілки театральних діячів України (з 1974 року) та член Національної спілки журналістів України (2006). У 1997 році Галині Кажан присвоєно почесне звання «Заслужена артистка України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
розчарована Показати IP 6 Листопада 2008 12:22
Слава! Слава йому! Треба обрати на ще один термін Кращого друга всіх аторів розмовного жанру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus