USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кардіооперації роблять лише вісьмом хворим волинянам зі ста

6 Жовтня 2009 15:36
Ніхто, окрім медиків Львова і Луцька, великою кардіохірургією у західному регіоні України сьогодні не займається. Про це розповів під час прес-конференції Андрій Судус, завідувач кардіохірургічного відділення обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст з кардіохірургії управління охорони здоров’я ОДА, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
Однак, маючи таку перевагу, не всі волиняни, котрі потребують оперативного втручання на серці, можуть собі це дозволити – оперується не більше 8 % від тих, хто такої операції потребує.
Основною причиною цього медики називають високу вартість операції. «Ми не охоплюємо належними умовами усіх пацієнтів, бо треба принаймні на Волині виконувати 700 операцій щороку, – повідомив Андрій Судус. – Хоча на сьогодні ми можемо виконувати 200-250 операцій».
Зараз силами волинських кардіохірургів щороку здійснюється лише близько 100 оперативних втручань. А якщо врахувати, що 23 %  операцій робиться жителям інших регіонів, то потреба в операціях для хворих Волині задовольняється лише на 7-8%  - кажуть медики.
Пан Судус розповів, що це проблема загальнодержавна: «Без фінансування збільшити кількість втручань дуже складно. Потрібна реорганізація в загальній структурі охорони здоров’я».
Кардіохірург не конкретизував, яку ж ціну в середньому доводиться платити за такі операції. «Вартість – від нуля до безкінечності» - розповів пан Судус і пояснив, що вартість операції залежить від діагнозу, обсягів роботи.
«Єдине, що консультація пацієнту на предмет доцільності тих чи інших обстежень, наявних в лікарні, для визначення потреби в хірургічному лікуванні, є безкоштовною», – зазначив лікар.
«Ми мусимо звикнути до того, що здоров’я – це товар, за нього хтось мусить платити: чи держава, чи страхова компанія, чи підприємство, – констатував пан Судус. – Буває, що пацієнти пізно приходять до нас, запущені, тоді вже ефект того лікування, труднощі, ризик втручання значно більший. Людина чекає до останнього, бо вона не має грошей. А життя дорожче».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus