USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Хочемо зупинити місто»: у Ковелі та Нововолинську молодь закликає не ігнорувати хвилину мовчання на вулицях

29 Листопада 2023 19:19
Молодіжна рада міста Ковеля розпочала акцію, щоб закликати людей не ігнорувати хвилину мовчання о 9 годині ранку. Уже понад два тижні члени організації та волонтери виходять у центр міста з плакатами для привернення уваги жителів.

Кожного ранку перед початком хвилини мовчання учасники розходяться уздовж вулиці Незалежності. У кожного є наперед визначене місце.

«Ця проблема є не тільки в нашому місті. Вона в усіх містах України. Хоча у Чернівцях все місто зупиняється на одну хвилину. Тому ми вирішили зробити таку акцію і в Ковелі. Підвищити свідомість наших містян. Щоб ніхто не забував завдяки кому ми тут продовжуємо жити», – сказала членкиня Молодіжної ради та учасниця акції Марія Дунай.
«До акції я приєдналась з перших днів. У Ковелі люди не звертали увагу на хвилину мовчання. І я розумію, що якщо їм не нагадувати, що зараз в країні війна, вони про це навіть не будуть згадувати. Тому ми вирішили стати з плакатами, одягти яскраві прапори України та вийти в центр міста, щоб закликати людей зупинитись. На другий день почали зупиняти машини. Це дало свій результат. Адже я помітила, що люди зупиняються навіть без табличок. Вони, вже як по звичці, пам’ятають, що дев’ята година і повинні зупинитись, вшанувати пам’ять героїв», – розповіла одна з волонтерок акції Софія Горчанюк.

Люди, усвідомлюючи важливість акції, зупинялися та вшановували памʼять про загиблих хвилиною мовчання. Після хвилини мовчання вже традиційно залунав гімн. Не дивлячись на те, що багато хто зупинився, були і ті, хто ігнорували заклики та йшли далі.
«Ця акція є важливою для нашого міста через те, що зараз багато воїнів гине на війні. А у нашому місті мало хто вшановує їх память. Тому потрібно виправляти ситуацію», – коментує учасник акції Олександр Дорошев.
«Фактично ідея прийшла з проблемою. Ми її бачили всі. Пів міста говорить, що в Ковелі люди ніяк не реагують на хвилину мовчання. І це проблема, яка є в місті вже, мабуть пів року. Тому на засіданні Молодіжної ради обговорили це і вирішили не відкладати в довгий ящик, а щось робити. Перший день був цікавий тому що хтось зупинявся, хтось – ні. Навіть прапори та плакати не всіх мотивували стати. І це нас трошки розізлило. Тому ми вирішили, що будемо ходити не один день. Спочатку планувався 21 день, щоб в людей виробилась звичка. Але потім прийняли рішення, що кінцем акції буде 6 грудня, День Збройних сил України. 29 днів підряд ми плануємо виходити на хвилину мовчання та закінчити це глобально, щоб дійсно зупинити місто. Тому що 1 жовтня, коли була всеукраїнська хвилина мовчання, про яку говорили скрізь і президент закликав всіх зупинитися, ми бачили, що в Ковелі було може з 10-15 людей, які дійсно зупинилися. Ми хочемо виправити цю ситуацію і зробити так, щоб 6 грудня зупинилося все місто. Тому сподіваємось, що ця ідея реалізується. Для цього ми будемо активно працювати на те, щоб залучити школи, установи і якомога більше людей. Щоб не тільки в центрі всі зупинилися, а також в інших регіонах міста, тобто Володимирську, Сільмаш та, обов’язково, вокзал», – розповіла одна з організаторок та заступниця голови Молодіжної ради Оксана Цибенко.

До слова, така акція триває і у Нововолинську.

Як повідомив міський голова Борис Карпус, сьогодні, 29 листопада, о 9:00 молодь Нововолинська провела акцію «Зупинись: вшануй Героїв».

Такі заходи планують проводити в різних куточках міста, щоб привернути увагу жителів до загальнонаціональної хвилини мовчання.

«Дякую активістам за ініціативу. Ми не маємо права забувати про військових і цивільних, чиї життя забрала війна. Закликаю всіх мешканців щодня о 9:00, коли ви чуєте метроном, зупиніться, вшануйте мовчанням памʼять про загиблих», – каже міський голова.

Софія СИМЕНЮК, Надія БУРДА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джек Показати IP 30 Листопада 2023 12:45
Нема шо робити. Тут скоро будуть розказувати що їсти і в що одягатись. Аби по новинах показали
Ліна Показати IP 30 Листопада 2023 15:28
Нікого не заставиш....це залежить від самої людини!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus