USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Хочеш виїхати з країни – плати: чоловіків пропонують випускати за кордон за щомісячний внесок

16 Вересня 2022 08:25
У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до Закону «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» щодо порядку виїзду громадян за кордон у особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.

Про це йдеться у тексті законопроекту на сайті парламенту. Ініціатором законопроекту виступив депутат від «Слуги народу» Георгій Мазурашу.

Йдеться про гарантійний внесок для виїзду до державного банку у сумі 13 тис. грн. Українець, який виїжджає за кордон, повинен буде давати письмове зобов’язання добровільно поповнювати цей рахунок за кожен місяць перебування за кордоном.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що нині в Україні величезна кількість громадян перебуває без роботи і не має змоги заробляти на себе та сім’ю. При цьому на рівні підзаконних актів встановлена ​​заборона на виїзд більшості чоловіків віком 18-60 років за кордон.

«Який сенс цієї заборони? «Щоб було кому воювати»? Так усі воювати не можуть, навіть теоретично. У кожного «свій фронт». А головне – з тих, які не готові, чи з різних причин не хочуть воювати, в армії все одно толку не буде, з «таких» там лише суцільні проблеми, і це неодноразово наголошують і наші захисники з передової. Проте ці ж непотрібні в армії громадяни можуть і повинні працювати на економіку (а отже і обороноздатність) – роботою в тилу, або за кордоном», – пише автор закону.

Депутат пише, що з огляду на критичну важливість підтримки громадян, які опинилися у складних життєвих обставинах, зміцнення економіки (а отже й обороноздатності), сприяння покращенню фінансового забезпечення ЗСУ – виникла потреба унормувати можливість виїжджати під час військового стану військовозобов’язаних за кордон на умовах гарантованої підтримки ЗСУ. Зокрема, йдеться про:

гарантійний внесок до державного банку у сумі 5 неоподатковуваних мінімумів для працездатних громадян (станом на даний час це 13 тис. грн.), з якого щомісяця сума дорівнює податкам з мінімальної зарплати (станом на даний момент це 2697,5 = ЄСВ 22% – 1430,0 + ПДФО 18% – 1170,0 + військовий збір 1,5% – 97,5), перераховуватиметься на рахунок ЗСУ.

Письмове підтвердження добровільного обов’язку поповнювати цей рахунок (із внеском) щомісяця на ту саму суму податків з мінімалки та дозвіл звідти перераховувати щомісяця кошти на рахунок ЗСУ.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що у разі ухвалення таких змін, Україна отримає «гарантований позитивний ефект»:

наші громадяни знову почуватимуться «вільними громадянами вільної країни», а не тими, до яких ставляться «як до рабів»;

відновляться інвестиції від заробітчан, які «не боятимуться приїжджати додому» (тепер не приїжджають, бо не випускають назад за кордон на роботу), більшість заробленого, як і до введення заборони на виїзд за кордон, вони вкладатимуть в економіку України (через придбання товарів та послуг у рідній країні), «знову своє та сім’ї майбутнє зможуть планувати в рідній державі»;

із кожних 100 тисяч військовозобов’язаних громадян, які виїдуть під час воєнного стану за кордон на запропонованих умовах, майже 270 млн. грн. щомісячно потраплятиме на рахунок ЗСУ (якщо тих, хто виїхав, було б мільйон, це було б вже близько 2,7 млрд. грн. додатково щомісяця на рахунок ЗСУ);

зменшення кількості громадян, які не мають коштів до існування та потребують підтримки від держави;

суттєве збільшення кількості громадян, які зможуть перераховувати кошти на рахунок ЗСУ, підтримувати армію через волонтерство та інші механізми;

зниження градуса «соціально-економічної напруги» у країні.

Зазначимо, що це вже не перша ініціатива для військовозобов’язаних чоловіків, які хочуть дозволити залишити країну за певну суму. Гучно презентований Мінекономіки та Міністерством цифрової трансформації проект «еВідрядження», який мав дати можливість військовозобов’язаним чоловікам їздити у закордонні відрядження поки завис у повітрі. Зокрема, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відхилив відповідну постанову, але вона поки що залишається на погодженні та доопрацюванні в Кабміні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучани Показати IP 16 Вересня 2022 08:51
Це законопроект є порушенням Конституції. Всі мають рівні права, одні виїзджають безплатно,а інші мають платити ?
Владлен Ілларіонович до лучани Показати IP 16 Вересня 2022 09:47
На це і розрахунок. Ми б залюбки проголосували, але ж конституція, яку не можна змінювати. Ми відправимо на доопрацювання, адже в такому разі доведеться зробити платний виїзд і для жінок
Дід Показати IP 16 Вересня 2022 10:07
Мажорам зелене світло. Знову просувають закон для своїх діток.
Марко Показати IP 16 Вересня 2022 12:19
Якийсь вкид тут за 200 тис не охоче випускали а тут за 13 тис будуть випускати ? Скоріш за все спочатку потрібно буде отримати довідку з військомату а там залежно від кількості папірців вирішать поїдете до кордону в західному чи східному напрямку.
Дєд Показати IP 16 Вересня 2022 12:54
Країна жи...в та рабів. І ніц не зміниться.
Петро Показати IP 20 Вересня 2022 19:06
17- років чекав на воз*єднання сім*і в США, маю Green Card . В січні прилетів в Украіну, а в лютому 22 числа 2022 народилася дитинка. Спливає термін перебування, не хочу втратити важливий документ постійного проживання, тому погоджуюсь із Г.Мазурашу.
Матвій Показати IP 20 Вересня 2022 22:17
Підтримую це булоб дуже добре яб сплачував і працював
Наталія Показати IP 30 Вересня 2022 17:47
Підтримую ми готові платити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus