USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Хто і скільки платитиме військового податку. Роз'яснення

18 Серпня 2014 15:13
Що є об’єктом та базою оподаткування військовим збором, чи існує максимальне обмеження бази оподаткування? Чи оподатковуються нарахування за 1 та 2 серпня та донарахування за минулі періоди? Чи оподатковуються декретні, лікарняні, матдопомога, допомога на поховання та середній заробіток мобілізованих працівників? Чи є пільги з військового збору?

Відповіді на ці та інші запитання опубліковані на сайті Міжнародного центру фінансово-економічного розвитку «Головбух24».

Нагадаємо, Верховна Рада України 31 липня ухвалила зміни до Податкового кодексу, якими ввела 1,5% військовий податок. Військовий збір запроваджений з 03.08.2014 по 31.12.2015 Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 № 1621-VII.

До слова, військовий збір за два тижні з моменту його запровадження забезпечив надходження до бюджету у розмірі майже 450 тисяч гривень
.

ОБ’ЄКТ ТА БАЗА ОПОДАТКУВАННЯ

Оподаткуванню військовим збором підлягають доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами (виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри).

При цьому база оподаткування військовим збором не зменшується на суми ПДФО, ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, тощо (пп. 2 п. 161 підрозділу 10 перехідних положень Податкового кодексу України; ПК).

Військовий збір утримується з фізичних осіб. Доходи фізичних осіб — підприємців не є об’єктом оподаткування.

Обмеження максимальної величини бази оподаткування військовим збором чинним законодавством не передбачено.

Слід зауважити також, що й база оподаткування ПДФО для нарахувань у вигляді заробітної плати та винагород за цивільно-правовими договорами не зменшується на суму військового збору (п. 164.6 ПК).

Окремих пільг із військового збору не передбачено.

НАРАХУВАННЯ ЗА 1 ТА 2 СЕРПНЯ ТА ДОНАРАХУВАННЯ ЗА МИНУЛІ ПЕРІОДИ

Пункт 16-1 підрозділу 10 перехідних положень ПК, яким запроваджується військовий збір, набрав чинності 03.08.2014. Тому із заробітної плати, нарахованої за періоди до 02.08.2014 включно, військовий збір не утримується.

На нашу думку, нарахування та донарахування, що здійснюються з 03.08.2014 за попередні періоди, також не мають обкладатись військовим збором, - йдеться у повідомленні.

Однак, у ДФС вважають, що доходи, нараховані після 03.08.2014 за липень, за 1-2 серпня 2014 та інші попередні періоди до зазначеної дати підлягають обкладенню військовим збором, оскільки нарахування доходів відбувається після запровадження військового збору.

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ВІЙСЬКОВИМ ЗБОРОМ ОКРЕМИХ ВИПЛАТ

Належність таких виплат, як лікарняні, декретні, матдопомога, допомога на поховання, середній заробіток мобілізованим співробітникам, до об’єктів оподаткування військовим збором не врегульовано законодавчо.

Зазвичай, податківці під час розгляду таких питань керуються Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Зважаючи на їхні висновки щодо складу заробітної плати у контексті оподаткування ПДФО, від податкового відомства можна очікувати таке.

Лікарняні — оподатковуються військовим збором. Виплати по листках непрацездатності з метою обкладення ПДФО прирівнюються до зарплати (лист ДПА від 18.03.2011 № 5453/6/17-0715).

Декретні — не оподатковуються, оскільки не відносяться до фонду оплати праці.

Матеріальна допомога, яка:

виплачується систематично всім або більшості працівникам, — оподатковується;

надається окремим працівникам за їхніми заявами у зв’язку з особистими обставинами та носить разовий характер, — не оподатковується.

Допомога на поховання — не оподатковується.

Середній заробіток мобілізованих працівників оподатковується військовим збором.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Марія Показати IP 18 Серпня 2014 15:32
Може кому буде цікаво також знайшла інформацію про військовий збір тут http://vk.com/seminar_lutsk
увч Показати IP 18 Серпня 2014 15:37
коментар було видалено
зпт до увч Показати IP 18 Серпня 2014 16:55
Хай би заставили повернути гроші з офшор! Ато одні наживаються на війні, іншы на подвыйный оплаті божників за воду, іншы на незрозумылому податку, інші на благодійниках.. Люди ці військові подвтки вже заплатили з лихвою. Качайте з самих себе-дупатати!
Anonymous Показати IP 18 Серпня 2014 15:43
Зашибісь, здобули! Підприємці в нас - самі бідні та незахищені люди, до них в кишеню лізти - зась, решта - вивертайте, не кривіться! Особливо шикарно - податок з лікарняних.
Анонім Показати IP 18 Серпня 2014 15:47
А в селів, ніхто не працює, а доходи више криши. Ніхто нічого платити не буде. Тракторами зароблять у людей, деруть гроші за сотку скосити пшениці по 20 грн дерли. Зараз копати картоплю, орати і сіяти по 20 грн.Це які прибутки. Живуть нормально ні одного податку не платять. А скільки поля мають демятки гектірв,корів, свмней, курей, і т.д.Продають десятки тисяч доларів прибутку.А дурні міські копійчаназарплата і ще всі податки сплати,щоб селюки пенсію одержували таку,як ми і ще більшу.Оце страна дураков
Антианонім до Анонім Показати IP 18 Серпня 2014 15:52
Тоді йди в село, будеш мільйонером.
Анонім до Антианонім Показати IP 18 Серпня 2014 15:56
То їдь не всі в селі можуть жити,трактори також за зарплату не купили, але повинна бути рівність і податки повинні платити всі,коли хочуть у Європу. У Європі,якщо ти не платиш пенсійний фонд то пенсії тобі ніхто не дасть. А в нас однакова,що 40 років стажу, що 5
3245 Показати IP 18 Серпня 2014 16:10
податок діє до 1 січня 2015 року читайте
шок Показати IP 19 Серпня 2014 00:49
Ці виродки в уряді взагалі припухли... Народ сам одів,обув і спорядив армію, а ці суки ще й з нас якийсь податок хочуть. Хіба мало олігархів? Недостояв майдан...Навіщо нам взагалі така держава, якщо ми все робимо замість неї, вона нам у цьому всіляко перешкоджає, а ми ще й забов'язані їй за це платити?
Анонім Показати IP 19 Серпня 2014 10:49
за 20 років загнали армію в гроб і народ в нішиту і хочите останнє здерти ве можновлатьсі як крали ікрадите і нидумаїте ни про народ ни про державу ни про армію
До шока Показати IP 21 Серпня 2014 12:28
І це правда, чому "куля в лоб" і йому подібні не дадуть хоча б 10-у частинку своїх багатств-всеодно це наші з вами кошти, до державного бюджету на армію-так ні, вони і далі багатіють, а лізуть знову в кишеню до того бідного пересічного громадянина, ні совісті, ні честі, і Бога не бояться!
Анонім Показати IP 25 Листопада 2014 08:54
Як завжди, поставили народ в зрозумілу всім позу. Скільки можна знущатися? Взагалі цей збір не має юридичних засад- військовий збір утримують в державі, яка не веде військових дій, в нас же АТО. Який тоді може бути "військовий збір" без війни?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus