USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Презентували реабілітаційний центр для учасників АТО в Луцьку

7 Жовтня 2014 18:24
Центр, який надаватиме фахову медичну, психологічну та інші види реабілітації для учасників антитерористичної операції, влаштовують на базі обласного госпіталю для інвалідів війни.

І хоч кошти на його розвиток виділені лише під час останньої сесії, а ремонтні роботи в кабінетах лише розпочалися, тут уже готові приймати учасників АТО.

Презентація реабілітаційного центру відбулася сьогодні, 7 жовтня.

На тих, хто повернувся з донбаського пекла, чекають 50 ліжок, цілий поверх процедурних кабінетів та штат фахівців. Власне, досвід у працівників є, адже працівники госпіталю працювали не лише з інвалідами та ветеранами Другої світової війни, а й з воїнами-«афганцями», з учасниками миротворчих операцій в Лівії, Алжирі, Іраку та інших країнах.

Як розповіла головний лікар закладу Тетяна Масікова, нині у обласному госпіталі залишилися і фахові хірурги й ортопеди, хоч в аналогічних структурах у інших регіонах цих спеціалістів у штаті вже нема.
Також тут планують ввести штатних психологів, які надаватимуть фахову допомогу, аби воїнам АТО допомогти впоратися з психологічними проблемами. В госпіталі діють кабінети фізіологічних процедур та водолікування, виділений кабінет для психологічних консультацій, для групових занять.
Власне, цей центр, каже очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик, має стати базовим закладом для реабілітації бійців. Тут мають надавати медико-психологічну допомогу, здійснювати медичний огляд і видавати направлення на профілактичне лікування. Після того, як бійці пройдуть реабілітацію в цьому центрі, вони зможуть продовжувати її у своїх районних лікарнях, де є відповідні палати для інвалідів та учасників Другої світової війни і є фахівці.
Нагадаємо, на Волині сподіваються включити цей центр у державну програму на 2015 рік. Саме тому здійснюють таку інтенсивну підготовку до його відкриття. Адже хоч і кошти, виділені облрадою, ще не виплачені, та вже розпочатий ремонт фізіотерапевтичного відділення, на що планують витратити 450 тисяч гривень. Також на медичне обладнання облрада виділила 100 тисяч гривень.
Разом з тим, волинські депутати ще цього місяця можуть розглянути кошторис, який буде складений управлінням охорони здоров'я, де будуть відображені всі видатки, необхідні для фунуціонування реабілітаційного центру.
Окрім того, каже начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, намагатимуться налагодити контакти з філією Львівського протезного заводу, яка працює у Ковелі і виготовляє протези за іноземними технологіями. Таку співпрацю хочуть налагодити, щоб ті, кому потрібні протези, не їхали в Київ чи інші регіони, а могли отримати допомогу на Волині. Адже в області, на жаль, окрім військових з осколковими та кульовими пораненнями, контузіями, є й бійці з ампутованими кінцівками, яким буде необхідне протезування.
Фахівці центру уже підтримують контакти з колегами з Польщі та Білорусі, переймаючи їх досвід. Також планують переробити статут закладу, аби не виникало жодних проблем з документацією при прийомі бійців. Згодом його планують перейменувати в обласний реабілітаційний центр без жодних додатків. Нині ж і на державному рівні поки що не вирішене питання зі статусом бійців АТО, але їх приймати тут готові вже. Тетяна Масікова каже, що практично всі військові, які будуть демобілізовані, автоматично стануть їхніми підопічними.
До слова, згідно з інформацією обласного управління освіти, грошове забезпечення в центрі буде на рівні, визначеному державою, і нині воно складає 35 гривень на добу за харчування та 45 гривень на добу за медикаменти та матеріали з розрахунку на одного пацієнта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus