USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Хвороби суглобів можуть впливати на внутрішні органи». Волинська лікарка – про симптоми та лікування ревматологічних недуг

27 Грудня 2023 08:12
Ревматологія – це набагато ширше поняття, ніж люди звикли розуміти. Це не лише ревматизм, болі в суглобах, деформуючий остеоартроз. Ревматологія займається багатьма іншими захворюваннями, як-от аутоімунні захворювання, системна склеродермія, системний червоний вовчак, група системних васкулітів – усі вони досить складні.

Про це в ефірі 12 Каналу розповіла ревматолог Волинської обласної клінічної лікарні Тетяна Ніколаєвич.

На сьогодні ревматологічні захворювання стали зустрічатися часто й у молодих людей, і в людей старшого віку. «Тобто на ревматологію хворіють усі», – констатувала лікарка.

З її слів, звертатися до лікаря необхідно, якщо людина відчуває немотивовану слабкість; немотивований підйом температури субфебрильних цифр (від 37°С до 37,9°С, – ВН), який триває певний період; помічає випадіння волосся, ламкість нігтів, незрозумілі висипи на шкірі. Обов’язково варто звертатися до ревматолога, якщо вищевказані симптоми супроводжується біллю та припухлістю суглобів.

Читати ще: «Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

Також лікарка відзначила, що часто звертаються до ревматолога через хрускіт суглобів, вважаючи його ознакою старіння організму. Але, з її слів, це не зовсім так. Причинами такого явища можуть бути травма суглобового хряща, запальний процес у суглобі, недостаток вітаміну D, мале вживання рідини, надмірне вживання цукру та солі в організмі.

«За перших ознак хрускоту в суглобах не бажано звертатися до спеціаліста. Коли хрускіт є тривалим, супроводжується болем та припухлістю в суглобі, тоді звертайтеся до ревматолога чи до ортопеда-травматолога», – наголосила Тетяна Ніколаєвич.

Крім того, лікарка радить робити зарядку зранку 20–30 хвилин, а після робочого дня – пішохідну прогулянку. Особливо фізичні вправи корисні людям, що працюють, сидячи в офісах.

Однією з поширених хвороб, про які розповіла ревматолог, є ревматоїдний артрит – хронічне системне запальне захворювання, яке супроводжується хронічним ураженням великих та периферичних суглобів. Ця хвороба може вражати внутрішні органи. Частіше вона проявляється в жінок, що пов’язують із генетикою.

Читати ще: «Вік пацієнток з раком матки знижується». Волинська лікарка – про види недуги та важливість оглядів для жінок

Причини ревматоїдного артриту на сьогодні ще не вивчені, але чинником виникнення першочергово стає генетична схильність. Тобто, якщо в когось із батьків є ревматоїдний артрит, то ймовірність виникнення хвороби в дитини у 2–5 разів вища, ніж в інших. Крім того, сприятливим фактором для цього захворювання є аутоімунні порушення – коли організм розпізнає власні тканини як ворога, виробляються аутоантитіла, запускаючи виникнення хвороби. Ще виникненню ревматоїдного артриту можуть сприяти бактерії і віруси під час інфекції, психоемоційні навантаження, стрес, тютюнопаління.
Щодо звичого ревматизму, то це системне запальне захворювання сполучної тканини з переважною локалізацією процесу в серцево-судинній системі та частим ураженням інших органів і систем, зокрема суглобів. Він поєднує два різні поняття: гостра ревматична гарячка і хронічна ревматична хвороба серця. Перше супроводжується підвищенням температури тіла, загальною слабкістю, друге – так званими серцевими симптомами, як-от: задишка, серцева недостатність, набряки на ногах, болі в серці. Щоб остаточно встановити діагноз, лікарі використовують різні методи аналізів та обстежень.

Читати ще: «Наші заклади готові до форс-мажорних обставин», – головний медик Луцької громади. Інтерв’ю

Наостанок ревматолог згадала про подагру. Хворобу розпізнати легко, адже вона гостро й раптово хапає суглоб.

«Пацієнт лягає спати здоровим, вранці прокидається, а суглоб гарячий, червоний, припухлий, болючий, не може рухатися, а часом і не може встати, – це подагра», – закцентувала Тетяна Ніколаєвич.

За її словами, подагра підвищує ризик виникнення низки інших важких захворювань. Пацієнти на початку виникнення хвороби легковажно відносяться до неї, адже напади не є надто інтенсивними.

Лікарка радить звертатися до спеціаліста за наявності частого болю в суглобах, запалення суглобів, скутості рухів чи інших симптомів ревматологічних хвороб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus