USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

«Наші заклади готові до форс-мажорних обставин», – головний медик Луцької громади. Інтерв’ю

15 Грудня 2023 15:13
Чи готові медичні заклади громади до викликів повномасштабної війни? Якими програмами у сфері охорони здоров’я можуть скористатися мешканці громади? Чи бракує установам кваліфікованих кадрів? Як розвивають медичну реабілітацію в Луцьку? І чого чекати від чергового етапу медичної реформи?

Про це та багато іншого – в інтерв’ю Інформаційного агентства Волинські Новини з очільником управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимиром Лотвіном.

Які повноваження в галузі громадського здоров’я має управління? Які рішення може приймати?

Управління охорони здоров’я є виконавчим органом Луцької міської ради та головним розпорядником бюджетних коштів у комунальній галузі охорони здоров’я. Основне завдання – координація діяльності комунальних підприємств громади, розвиток мережі медичних закладів. У нашу структуру входять п’ять комунальних закладів охорони здоров’я: Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади, Луцький клінічний пологовий будинок, Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади, Луцька міська дитяча поліклініка та Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка.

Серед завдань управління – інформаційна, методична, правова підтримка діяльності підпорядкованих закладів, участь у формуванні та реалізації кадрової політики у сфері охорони здоров’я, сприяння матеріально-технічному забезпеченню медичних закладів, налагодження взаємодії з громадськістю та ЗМІ. Наприклад, під час пандемії ми інформували громадськість про рівень захворюваності на коронавірус, повідомляли, куди та яким чином можна звертатися по допомогу.

Також до повноважень управління належать питання, пов’язані з опікою та піклуванням стосовно людей, визнаних судом недієздатними внаслідок психічних захворювань. У цілому в громаді нині нараховується близько 280 недієздатних чи обмежено дієздатних осіб унаслідок психічних захворювань. Ми готуємо відповідні подання в суд, беремо участь у судових засіданнях, ведемо особові справи, здійснюємо разом із департаментом соціальної політики контроль за роботою опікунів.

Окрім того, управління розробляє місцеві цільові програми в галузі охорони здоров’я Луцької громади.
Які програми нині діють у Луцькій громаді? На що вони скеровані? Які категорії громадян можуть ними скористатися?

Це три програми: «Здоров’я мешканців Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки», «Фінансова підтримка комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки» і «Програма профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини на 2023-2027 роки».

Відповідно до програми «Здоров’я мешканців громади» щороку виділяються кошти на закупівлю життєво важливих лікарських засобів і медичних виробів для відділення інтенсивної терапії новонароджених і породіль пологового будинку. Цього року було заплановано 276 тисяч гривень. Дев’ять мільйонів гривень було передбачено на забезпечення 990 осіб пільгової категорії лікарськими засобами, препаратами, виробами медичного призначення. Близько двох мільйонів гривень – на адресну грошову допомогу в межах відшкодування коштів за певні лікарські засоби для окремих пільгових категорій. 367 тисяч гривень – на забезпечення осіб з інвалідністю підгузками. 2,356 мільйона гривень – на оплату праці з нарахуваннями працівникам стоматологічної поліклініки за безплатну стоматологічну допомогу, зокрема невідкладну, пільговим категоріям населення. На сьогодні таку допомогу було надано 2566 пацієнтам. 180 тисяч гривень – на проведення безоплатного зубопротезування пільговим категоріям населення.
Витрати наших комунальних закладів оплачуються Національною службою здоров’я України тільки в частині надання медичних послуг, відповідно до специфікації. Всі інші витрати потребують додаткового фінансування. Це оновлення матеріально-технічної бази, проведення капітальних ремонтів, реконструкції, поточні видатки, утримання приміщень, поточні ремонти, закупівля обладнання, оплата праці медичних працівників, які задіяні в роботі позаштатної військово-лікарської комісії і приписної комісії.

Отож, у рамках програми «Фінансова підтримка комунальних підприємств» на 2023 рік було передбачено 52,566 мільйона гривень. Уже профінансовано 35,153 мільйона. Зокрема, майже вісім мільйонів гривень – на утримання позаштатної військово-лікарської комісії при Луцькому об’єднаному міському територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, 1,157 мільйона гривень – на утримання комісії з питань приписки громадян на базі Луцької дитячої поліклініки, 22,488 мільйона гривень – на оплату енергоносіїв, майже два мільйони гривень – на наркозно-дихальний апарат і датчик до УЗД-апарату для пологового будинку, 993 тисячі гривень – на проведення централізованої системи забезпечення повітря в гінекологічному корпусі пологового будинку.

Цьогоріч з ініціативи депутатки Ірини Колковської було запроваджено Програму профілактики раку шийки матки шляхом вакцинації дівчат віком 9-14 років проти вірусу папіломи людини на 2023-2027 роки. Було закуплено 238 доз вакцини «Гардасил» за 930 тисяч гривень. І вже було проведено щеплення однією дозою вакцини з двох необхідних 119 дівчатам. Наступного року плануємо закуповувати через дитячу поліклініку нові партії вакцини проти вірусу папіломи людини.

Читати ще: «Це не боляче. Це потрібно, аби не захворіти на рак»: у Луцьку безплатно вакцинують дівчаток проти вірусу папіломи людини

Відзначу, що це нова програма, яка досить успішно стартувала. Далеко не всі міста та громади мають можливість проводити щеплення проти вірусу папіломи людини за кошти місцевого бюджету.
Також управління дотичне до Комплексної програми соціальної підтримки ветеранів війни та членів їхніх сімей на 2021-2023 роки. Ця програма фінансується через департамент соціальної політики, але там є розділ «Медичне забезпечення». Цього року передбачено 1,363 мільйона гривень на стаціонарне лікування ветеранів війни, 131 тисячу гривень – на пільгові рецепти, 380 тисяч гривень – на стоматологічні послуги, 471 тисячу гривень – на зубопротезування. Усього 2,346 мільйона гривень.

Якщо говорити про забезпечення необхідним обладнанням і про проведення капітальних ремонтів, то чи маємо великі проблеми в закладах?

Особливих проблем немає. Однак маємо приміщення амбулаторії на вулиці Привокзальній, 13. Там перші два поверхи займають сімейні лікарі, а третій-четвертий потребують капітального ремонту. Виготовлено проєкт. Там можна облаштувати, крім кабінетів сімейних лікарів, кабінети для прийому вузькопрофільних спеціалістів, які забезпечуватимуть послугами весь мікрорайон. Така потреба є. Сподіваємося, що після Перемоги матимемо змогу профінансувати роботи й відкрити сучасну амбулаторію.

Також є плани щодо розширення центру реабілітації. Це дуже актуально.

Наскільки забезпечена система охорони здоров’я громади? Чи всім медзакладам вистачає коштів, які вони отримують за договорами з НСЗУ?

У межах Програми медичних гарантій наші заклади укладають договори з НСЗУ. Зараз якраз триває переукладання договорів на наступний рік. Наші заклади за кількістю підписаних пакетів із НСЗУ – серед лідерів у Волинській області. Вони надають допомогу за різноманітними напрямками. І фінансування за цими пакетами в принципі закладам вистачає. Хоч потрібно зважати на те, що тарифи, закладені в тому чи тому пакеті НСЗУ, не завжди відповідають собівартості наданої послуги. Однак за рахунок великої кількості пакетів заклад може належно функціонувати. Щодо робочих моментів чи у випадку якихось непорозумінь заклади безпосередньо співпрацюють із керівництвом Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

У цілому галузь охорони здоров’я фінансується з НСЗУ. Також заклади мають право надавати платні послуги, щоб отримувати додаткове фінансування.
Відзначу, що цього року нам вдалося залучити значну гуманітарну допомогу для наших закладів. Установи напряму контактують із різними волонтерськими організаціями з-за кордону, які надають адресну допомогу. Наприклад, Медичне об’єднання Луцької громади та пологовий будинок отримували сучасне медичне обладнання, лікувальні засоби, вироби медичного призначення тощо.

Окрім того, наші місцеві програми допомагають закладам функціонувати в належному режимі та надавати доступну і якісну медичну допомогу не тільки мешканцям громади, а й внутрішньо переміщеним особам.

Які послуги галузі охорони здоров’я є безплатними для жителів громади?

Усі послуги, які надають наші заклади відповідно до договорів НСЗУ, є безоплатними. Потрібно, однак, зауважити, що НСЗУ, особливо в стаціонарних умовах, оплачує надання медичної допомоги у випадку хвороби по одній нозології. Якщо людина потрапила в стаціонар із загостренням певного хронічного стану, то НСЗУ оплачує медичну допомогу саме за цією патологією. Супутні хвороби, додаткові обстеження, які не пов’язані з основним захворюванням, на жаль, не оплачуються. Тому стаціонарне лікування стало інтенсивнішим і швидшим.

Усі медичні послуги наших закладів оплачуються відповідно до договорів із НСЗУ, окрім послуг стоматологічної поліклініки. Із квітня стоматполіклініка не має договору з НСЗУ. Раніше через НСЗУ оплачувалася невідкладна стоматологічна допомога. Нині послуги стоматполіклініки, як у більшості країн, платні. Заклад розробляє тарифи на медичні послуги.

Однак деякі послуги стоматполіклініки є безоплатними для окремих пільгових категорій населення громади, згідно з нашими місцевими програмами. Тобто пільгові категорії громадян, зокрема і ветерани війни, мають право на безоплатні стоматологічні послуги чи зубопротезування або на часткове відшкодування їх вартості.

Чи дотримуються заклади постанови про базові гарантії мінімальної зарплати? Чи зміниться зарплатня медиків наступного року?

Постанова Кабміну №2 вимагає від керівників комунальних підприємств виплачувати заробітну плату лікарському персоналу в розмірі не менш як 20 тисяч гривень і середньому медичному персоналу в розмірі не менш як 13,5 тисячі гривень. Це за умови, що лікар чи медсестра працюють на повну ставку й відпрацьовують час, передбачений певною посадою. Наші медичні заклади дотримуються цієї постанови. Кожен заклад, однак, має власну систему оплати праці, яка затверджена колективним договором. Тому в деяких закладах зарплати можуть бути вищі за мінімальні. До того ж, є доплати, преміальні. Все залежить від фінансової спроможності медичного закладу.
Про зростання мінімальних зарплат медикам поки не йдеться. До того ж, НСЗУ не має змоги підвищувати тарифи за пакетами послуг у зв’язку з теперішньою ситуацією в країні. Але якщо заклад ефективний, коли чітко налагоджено роботу, коли надаються якісні послуги і, відповідно, кількість пацієнтів зростає, то йде більше фінансування від НСЗУ. Тоді заклад більш спроможний фінансово й може краще турбуватися про працівників, підвищуючи їхнє фінансове забезпечення.

Чи усі заклади охорони здоров’я громади забезпечені всім необхідним на випадок надзвичайних ситуацій, пов’язаних із воєнним часом? Як вони працюватимуть у разі блекаутів?

Наші заклади підготовлені на випадок надзвичайних ситуацій. Усі забезпечені генераторами. У п’яти закладах нараховується близько 25 генераторів різної потужності. Установи мають необхідний запас пального, запаси технічної та питної води, лікарських засобів і медикаментів на випадок таких ситуацій.

Розроблено плани роботи в разі загрози чи настання блекауту. Тоді заклади працюватимуть у режимі надання невідкладної (ургентної) допомоги. Амбулаторні прийоми будуть призупинені на період форс-мажору.

Чи є дефіцит кваліфікованих кадрів у закладах громади? Яких спеціалістів, можливо, не вистачає?

У цілому в комунальних закладах охорони здоров’я нашої громади особливого дефіциту кадрів немає. Певні проблеми були з вузькопрофільними спеціалістами, як-от офтальмолог, ортопед-травматолог чи ендокринолог, у дитячій поліклініці. Нині питання залагоджено.

Можна відзначити, що НСЗУ досить ретельно підходить до питання забезпечення персоналом наших закладів. Відповідно до певних пакетів надання медичної допомоги вимагається наявність окремих фахівців.
Чи часто отримуєте скарги на роботу медичних закладів громади? З чим пов’язані нарікання мешканців?

Ми ведемо роботу зі зверненнями громадян. За цей рік зареєстровано вже 212 звернень. Не всі звернення є скаргами. Ми розглядаємо звернення громадян, доводимо їх до наших закладів, з’ясовуємо ситуацію й надаємо відповідь у встановлений термін. Бувають обґрунтовані звернення, але в багатьох випадках порушень із боку персоналу закладів не виявляємо. Звісно, трапляються поодинокі випадки, коли є питання до надання медичної допомоги. У такому разі керівництво закладів шляхом дисциплінарних стягнень проводить роботу з працівниками, які допустили, наприклад, некоректне ставлення до пацієнта.

Щодо тематики звернень, то цього року люди найчастіше цікавляться питаннями, пов’язаними з пільговим забезпеченням. Наприклад, запитують, чи мають пільгу на ліки, чи може сімейний лікар виписати рецепт на той чи той препарат.

Є багато звернень стосовно забезпечення доступними ліками. Трапляється, що в аптеках, які працюють за державною програмою «Доступні ліки», немає потрібного препарату. Тоді мешканці звертаються до нас, хоч управління не має впливу на аптечні мережі, оскільки практично всі вони приватні. Ми пояснюємо, як вчинити.

Цього року збільшилася кількість звернень щодо роботи приватних закладів сімейної медицини, хоча управління охорони здоров’я впливу на приватні заклади не має.
У воєнний час нікуди не зникли грип, ГРВІ, коронавірус та інші інфекції. Цьогоріч у країні фіксували, наприклад, спалахи гепатиту А. Які показники захворюваності в Луцькій громаді?

Відразу можу заспокоїти мешканців: критичної ситуації у зв’язку з рівнем захворюваності на грип, ГРВІ та інші інфекційні хвороби в громаді на цей час немає. Ситуація стабільна та контрольована.

Ми щотижня моніторимо рівень захворюваності на грип, ГРВІ та ковід. Кожного тижня бачимо коливання то зменшення, то збільшення кількості захворювань, але показники в області та громаді зокрема не перевищують епідпоріг.

Порівняно з попереднім тижнем зафіксовано незначне підвищення рівня захворюваності на ГРВІ та ковід.

Ситуації з вірусним гепатитом А стабільна. У громаді з початку року було зафіксовано тільки один випадок вірусного гепатиту А.

На початку року був спалах ротавірусної інфекції. Зафіксовано кілька випадків в одному з закладів. Лікарі первинної ланки разом із фахівцями Центру контролю і профілактики хвороб та управлінням проводять необхідні заходи для вчасної локалізації та виявлення збудника, проводять роботу із контактними особами задля унеможливлення подальшого поширення інфекції.

Нині один із ключових напрямків – розвиток медичної реабілітації. Яка ситуація в Луцькій громаді?

На території громади працює Медичний центр реабілітації учасників бойових дій. Він був відкритий улітку 2021 року як окрема юридична особа шляхом виділення зі структури Луцького центру первинної медичної допомоги. У центрі є відділення медико-психологічної реабілітації, де лікуються пацієнти після воєнних травм: із кульовими чи осколковими пораненнями, контузіями, посттравматичними стресовими розладами, наслідками гострих порушень мозкового кровообігу, наслідками черепно-мозкових травм, хворобами опорно-рухової системи, артрозами, захворюваннями зв’язок і сухожиль тощо.
Від початку запровадження в Україні воєнного стану в центрі реабілітації учасників бойових дій було розгорнуто додаткові ліжко-місця для цілодобового перебування пацієнтів. Однак є потреба в розширенні центру, зокрема у збільшенні площі приміщення, де надають медичну допомогу. Нині тривають ремонтні роботи в підвальному приміщенні центру. Також у закладі облаштували сховище, організували триразове харчування для пацієнтів, забезпечили цілодобове чергування лікарсько-медсестринського посту. В центрі є умови для перебування пацієнтів в умовах денного стаціонару.

Реабілітаційне відділення на 30 ліжко-місць функціонує в Медичному об’єднанні Луцької громади. Там надають допомогу при гострому, післягострому чи довготривалому реабілітаційних періодах. У медоб’єднанні проводять роботу з навчання персоналу, наповнюють відділення мультидисциплінарними реабілітаційними командами для надання якісних послуг.

У планах закладів – розширення для надання реабілітаційних послуг. Тривають перемовини. Міська влада підтримує ці актуальні рішення.

Окрім комунальних закладів, на території громади працюють заклади і обласного підпорядкування, які теж надають реабілітаційні послуги. Зокрема, це Волинський обласний госпіталь ветеранів війни та Волинська обласна клінічна лікарня.

Ще у планах на державному рівні – створення регіональних центрів реабілітації.

Наголошу, що відповідно до Програми медичних гарантій, громадяни України мають змогу лікуватися в закладах охорони здоров’я, що розташовані на території і інших областей. Наприклад, у комунальних закладах нашої громади, які надають реабілітаційні послуги, лікуються учасники бойових дій і ветерани війни з усієї країни, незалежно від місця проживання чи місця прописки.

Поговорімо про медичну реформу. Яких змін ще очікувати? До слова, нещодавно Міністерство охорони здоров’я оголосило, що наступного року Україна розпочне реформу національної медичної системи для кращої відповідності європейським стандартам.

Ми працюємо в реформі з 2018 року. Щороку Міністерство охорони здоров’я планує етапність реформ. Спершу було реформування первинної ланки. Далі підключилася спеціалізована ланка. Цього року формувалася спроможна мережа стаціонарних закладів. Згодом заплановано формування спроможної мережі центрів первинної медичної допомоги. Також у планах – створення спроможної мережі реабілітаційних закладів. Тобто медична реформа триває.
Що можна відзначити цього року? Міністерство внесло зміни до Програми медичних гарантій. З’явилися нові пакети, як-от, наприклад, «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» чи «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». Також триває процес удосконалення системи медичної реабілітації, зокрема посилюються вимоги до фахівців із реабілітації.

Національна служба охорони здоров’я разом із Міністерством охорони здоров’я працюють над включенням у Програму медичних гарантій Національної академії медичних наук і її структурних підрозділів. Якщо вони увійдуть у Програму медичних гарантій, то пацієнти зможуть безоплатно отримувати висококваліфіковану медичну допомогу чи консультацію академіка різних Національних Інститутів. Витрати покриватиме НСЗУ.

У цілому наша медична реформа спрямована на наближення національної системи до європейських стандартів. Насамперед ідеться про якість і доступність медичної допомоги. Щоб кожен громадянин України мав змогу звернутися до закладу, розташованого на території міста, громади чи області, та отримати належну медичну допомогу, а за необхідності – направлення до вузькопрофільних спеціалістів для уточнення діагнозу та подальшого лікування.

Які заклади Луцької громади потрапили в спроможну мережу?

Спроможну мережу сформовано на рівні Волинської області. У спроможну мережу стаціонарної допомоги увійшло Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади як кластерний заклад, де будуть надаватися послуги за певними напрямками медичної допомоги.

Пологовий будинок не потрапив у спроможну мережу. Наразі для пологового будинку це фактично нічого не змінює. Адже як заявляє і декларує Міністерство охорони здоров’я, якщо заклад має кадровий потенціал, матеріально-технічну базу, то він і надалі матиме змогу укладати договори з НСЗУ й отримувати відповідне фінансування за надані медичні послуги. Але оскільки заклад поза спроможною мережею, то він не претендуватиме на централізовані поставки дороговартісного медичного обладнання.
Зауважу, що місцева влада завжди підтримувала пологовий будинок і виділяла необхідні кошти на обладнання. Через державний бюджет, через Міністерство охорони здоров’я заклад фактично нічого не отримував. Тож пологовий будинок зможе належно працювати та надавати якісні послуги й поза спроможною мережею.

Читати ще: «Пріоритет – безпека та комфорт пацієнтів». Інтерв’ю з директором Луцького пологового будинку

Додам, що управління готове до наступних кроків у медичному реформуванні. Ми співпрацюватимемо з закладами, аби ті відповідали вимогам НСЗУ.

Якими планами на наступний рік можете поділитися? На чому робитиме акцент управління?

Головне завдання управління, особливо після початку масштабної війни, – це забезпечення функціонування наших закладів у належному режимі, щоб вони могли надавати медичну допомогу пацієнтам. Плюс готовність закладів до роботи у випадку форс-мажорів, блекаутів чи під час тривалих повітряних тривог. Як уже згадував, наші підприємства готові до роботи в умовах надзвичайних ситуацій.

Також наступного року за наявності фінансового ресурсу хотіли б розвивати матеріально-технічну базу закладів, оскільки медичне обладнання вимагає постійного оновлення.

Звісно, працюватимемо над гарантуванням доступної та якісної медичної допомоги мешканцям нашої громади, зокрема пільговій категорії населення. Віримо в перемогу й посилено розвиваємося в напрямку європейських стандартів.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ветеран Показати IP 15 Грудня 2023 20:32
Як як,готові до форс моржових обставин?
Олександр до Ветеран Показати IP 17 Грудня 2023 19:01
І де це ти таке вичитало?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus