USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кількість студентів-чоловіків 30+ за два роки зросла у 23 рази, – ЗМІ

2 Листопада 2023 19:40
Протягом двох років в Україні різко збільшилося число чоловіків, які здобувають вищу освіту після 30 років. Імовірно, це пов’язане зі спробами ухилитися від мобілізації до війська.

Такого висновку дійшли журналісти NGL.media, проаналізувавши дані з відкритих джерел.

«Якщо минулого року можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися, за оцінками NGL.media, близько 85 тисяч чоловіків призовного віку, то цього року йдеться уже приблизно про 110 тисяч», – йдеться в публікації.

Загалом, за результатами аналізу видання, кількість чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання у 2023 році зросла до 70%. Їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

Середня вартість року навчання в українських закладах вищої освіти (ЗВО) зросла при цьому до 23,7 тис. гривень. Але умови вступу на контракт залишились спрощеними – на деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа.

«Виходячи з середньої вартості навчання і кількості вступників, цього року українські ЗВО отримали понад 2,6 млрд гривень лише за рахунок чоловіків далеко не студентського віку. Минулого року такий додатковий дохід склав 1,7 млрд гривень», – йдеться в публікації.
Українські заклади вищої освіти продовжують масово використовувати для уникнення мобілізації

Видання створило на основі статистики Міністерства освіти і науки детальну порівняльну базу всіх українських ЗВО. Лідером серед них став харківський Український державний університет залізничного транспорту: там кількість чоловіків-контрактників першого року навчання, порівняно з довоєнним 2021 роком, зросла у 20 разів.

В довоєнні роки найпопулярніші університети використовували не більше 20% своєї квоти на студентів платної форми навчання. Тому різке зростання контрактників у 2022-2023 рр. загалом вписується у закладені понад 15 років тому нормативи, зазначає видання.

Як свідчить аналіз NGL.media, цього року у ЗВО на платне денне навчання вступили 71 тисяча чоловіків від 30 років, у тому числі майже 23 тисячі з них пішли на нижчий чи той же освітній рівень, який уже мали.

Нагадаємо, раніше до Верховної Ради внесли законопроєкт про скасування відстрочки від мобілізації для тих, хто отримує другу вищу освіту після досягнення 30-річного віку. У парламенті зареєстровано вже чотири законопроєкти, які мають боротися з проблемою, але кожен із них обмежує права потенційних студентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Джек Показати IP 2 Листопада 2023 19:51
Треба додати касу за дипломні і сесії) Краще б просто давали людям відстрочку,а ті гроші пускали на зсу
Любов Показати IP 2 Листопада 2023 19:57
Дуже класна "держава", спонукає чоловіків абсолютно різного віку здобувати вищу освіту! Дякую)
Хірург Показати IP 3 Листопада 2023 08:51
Вже прозвучало, шо внесуть зміни до мобілізаціних вимог і тим студентам залишиться хіба шо яйця відрізати, стать міняти і почати народжувати ! Такий ВІН з перестраху стане і ВОНА, і ВОНО, аби лиш не служити !
Джек до Хірург Показати IP 3 Листопада 2023 09:27
Краще без яєць,ніж без ніг чи вперед ногами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus