USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кіндер і Кошарук посварилися через культуру. ФОТО

27 Жовтня 2011 10:25
Міський голова Ковеля Олег Кіндер звинувачує екс-керівника КП «Ковельський культурно-просвітницький центр», екс-мера Сергія Кошарука в неефективному керуванні підприємством.
Про це він заявив 26 жовтня під час прес-конференції.
Звинувачення
Мер розповів про події, які розгорталися навколо діяльності комунальної установи. За його словами, в грудні 2010 року Сергій Кошарук звернувся до нього з проханням, аби його призначили керівником центру.
Також він презентував бізнес-план, у якому описав схеми погашення боргів та забезпечення прибутковості закладу. На той час борги установи перевищували 200 тисяч гривень. Кіндер затвердив кандидатуру Кошарука, і той із 23 грудня 2010-го почав працювати.

Міський голова додав: «Я не хотів, аби підприємство стало комерційним, а далі продовжило займатися культурними питаннями. Кошарук запевнив мене, що напрямки діяльності не зміняться».

Проте, за словами ковельського мера, до вересня 2011 року в комунального центру накопичувалися борги, а Кошарук щомісяця знаходив «відмазки», аби втриматися на посаді. Отож, 22 вересня у влади Ковеля урвався терпець. Цього дня під час сесії міськрада створила депутатську комісію з питань вивчення фінансово-господарської діяльності КП «Ковельський культурно-просвітницький центр».
До її складу ввійшли представники різних політичних сил - «Нашої України», «Фронту Змін», «Батьківщини», «Сильної України», Партії регіонів. Це зроблено, аби забезпечити об’єктивність рішення та виключити політичну складову проблеми.
Кіндер на прохання депутатів зібрав інвентаризаційну комісію. Він переконує, що її метою було проведення інвентаризації майна центру. Проте уповноважені особи, виконуючи свої обов’язки, не отримали відповідних документів щодо бухгалтерської та фінансової діяльності.
Кіндер додав: «У документації був повний бардак. Влітку було звільнено двох бухгалтерів, не вівся повний облік матеріальних цінностей, що перебували на обліку центру». Протягом двох тижнів роботи комісія не могла зустрітися з Кошаруком, а коли він прийшов на роботу, то відмовився співпрацювати.
Також Кіндер розповів, що в аптеці, яка розташована в приміщенні установи лежали ліки, загорнуті в білий папір, з написами штибу «Продати товар, чек не вибивати, гроші віддати Ірі». Спеціалісти з «Волиньфармпостач» виявили надлишок медичних препаратів на майже 13 тисяч гривень. У книжковій крамниці за 1 годину роботи в касових книгах з’явилися записи про прибутки в обсягом 2,9 тисяч гривень.
За словами мера, перебуваючи на посаді, Кошарук із порушенням отримав від банку кредит на 50 тисяч гривень під заставу депозиту, який було відкрито на ім’я родича екс-керівника центру. Ще градоначальник додав, що ТзОВ «Ян» подало в суд на комунальну установу за порушення умов позикової угоди. Дивує Кіндера, що серед керівників товариства значиться Сергій Кошарук. Директор центру після опломбування приміщення центру вивіз звідти двері та меблі.
13 жовтня, далі вів розповідь мер, інвентаризаційна комісія представила свій звіт на розгляд виконкому міськради Ковеля, який прийняв рішення передати всі матеріали до Ковельської міжрайонної прокуратури та ВДСБЕЗ УМВС України у Волинській області. Ще раніше, 11 жовтня Кіндер звільнив Кошарука з посади керівника центру.
Насамкінець міський голова зазначив, що на 1 липня загальний обсяг боргів комунального підприємства становить понад 560 тисяч гривень, а подальша доля центру визначиться після детального аналізу документації та отримання результатів перевірок. Однак він додав, що приміщення буде включено до списку «неприватизаційних» і буде здаватися в оренду.
«Підстава» від Кіндера
У коментарі «ВН» Сергій Кошарук переконує, що Кіндер перекрутив більшість названих фактів. За словами Кошарука, у грудні 2010 року новообраний мер сам просив його очолити «Ковельський культурно-просвітницький центр». Спочатку Кошарук відмовлявся, бо не хотів входити до команди нового мера, та й підозрював, що його намагаються підставити. Проте він переживав за подальшу долю приміщення і погодився на пропозицію градоначальника, підписавши 23 грудня контракт. Кошарук розробив ефективний, на його думку, бізнес-план. Один із його пунктів передбачав перерахування центру з міської казни 150 тисяч гривень. Але грошей так і не дали. Міська рада затягувала цей процес.
Для того, щоб утримати підприємство «на плаву», далі розповідав Кошарук, мусив взяти декілька безвідсоткових позик та поворотних фінансових допомог. Оскільки своїх обіцянок влада не стримала, 28 вересня він розірвав контракт. В документі був пункт, який дозволяв розірвати угоду в разі невиконання однією з сторін певних умов. А той факт, що міськрада звільнила його 11 жовтня – це перекручування, - зазначив Кошарук.
За словами екс-керівника центру, інвентаризаційна комісія без попередження розпочала роботу в день, коли Кошарук був у відрядженні в Луцьку. Коли він прибув на роботу, голова комісії Віра Федосюк поводила себе зухвало, не випускала працівників на обід та діяла з перевищенням повноважень, - стверджує Кошарук.
Директор центру переконує, що члени депутатської комісії намагалися чинити на нього тиск: ввечері вихідного дня телефонували йому на мобільний і пропонували вийти на вулицю для розмови, залякували працівників центру.
Щодо проблем з документами, то Кошарук запевнив, що бухгалтерську та фінансову звітність передав 3 жовтня уповноваженим особам. Кредит на 50 тисяч гривень, оформлений на його родича, був виплачений майже в повному обсязі. Екс-мер Ковеля заявив, що до діяльності ТзОВ «Ян» він не причетний, додавши, що був серед його засновників. Однак полишив підприємницьку діяльність, коли його обрали міським головою.
Двері та меблі, які Кошарук вивіз із приміщення, були встановлені підприємцями, а розрахунок мав відбутися пізніше. Проте, коли екс-очільник установи дізнався, що його діяльність перевіряють, він сам попросив бізнесменів забрати їхнє майно.
Насамкінець Кошарук зазначив, що його від самого початку підставляли аби, наробивши шуму навколо приміщення центру, віддати комерційним структурам. А рішення комісії він вже оскаржив у суді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus