USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Клімчук назвав волинян «вар’ятами»

22 Квітня 2013 12:11
Спалювання сухостою волинянами губернатор Волині назвав вар’яцтвом, характерним для наших предків до Київської Русі.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови Волинської ОДА Бориса Клімчука 22 квітня.

За словами начальника УДСНС у Волинській області Володимира Грушовінчука, протягом вихідних, 20-21 квітня, на Волині спостерігалася негативна тенденція спалювання сухостою людьми. Він зазначив, що разом із працівниками Державного управлiння екологiї та природних ресурсів у Волинській областi рятувальникам вдалося виявити уже 10 цих випадків. Мовляв, інформацію щодо кожного факту направляють у прокуратуру.

«Екологія і контролюючі органи нехай цим ділом займаються. Це ж не просто підпал, це – вар’яцтво», - зазначив у відповідь Борис Клімчук. Так, губернатор додав, що його ще у школі вчили, що такий спосіб землеробства був характерним для наших предків ще до часів Київської Русі. «Спалювали ліс, щоб вирощувати жито», - розповів він. Наразі ж треба розуміти, що зола не додасть землі родючості. Натомість варто зробити акцент на прибиранні територій. «Давайте це діло доводити до пуття… Зараз ще є можливість толоки провести. Фронт робіт – гуляй, виконуй», - висловився Борис Клімчук.

Окрім того, він розпорядився, аби до наступного понеділка, 29 квітня, йому надали інформацію «з прізвищами» щодо випадків спалювання сухостою у кожному з районів Волині.

Довідково:
Вар'ят — слово галицького діалекту української мови і львівської ґвари, що означає «ненормальний, несамовитий, божевільний». Вживане у Львові та Галичині. Слово зафіксоване також у білоруській мові як літературне. «Вар'яцтва» у перекладі з білоруської мови означає «божевілля».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
розумникам Показати IP 22 Квітня 2013 12:18
Етимологічний словник української мови зазначає, що це слово запозичено з польської мови, а польське warjat походить від латинського variatus, дієприкметника від дієслова vario «змінюю», отже означає буквально «змінений, відмінний (від нормальної людини)» - «Таке вар'ятство дуже розізлило дідуся, і він сказав, що гріх дерти шкуру з чоловіка, а ремінь з машини» (Михайло Стельмах, повість «Гуси-лебеді летять»)
лучанин Показати IP 22 Квітня 2013 12:39
Та більшого вар"ята ніж сам БП ще потрібно пошукати. Те,що він та його команда творять на Волині- це не тільки вар"ятство, а суцільний жах!
лучанинУ до лучанин Показати IP 22 Квітня 2013 13:01
І що "творять"? Розкажіть необізнаним, а то живемо тут і нічого не зна...?!:)
Лучанин Показати IP 22 Квітня 2013 12:56
До слова причепились))) Правду сказав, і це стосується не лише сухостою, а й інших сфер, сміття на вулицях і т.п., і не лише волинян, а й усіх українців. І владу ми маємо на яку заслуговуємо, як на мене то ще й кращу ніж заслуговуємо. Нажаль.... Реформи потрібно починати з себе, а не кидати фрази типу: "А що я сам можу змінити?", та багато, хоча б не гадити на вулуці для початку, і таких кроків сотні.
Воля Показати IP 22 Квітня 2013 13:51
Не погодитися складно. Спалювати сухостій - вершина маразму з будь-якої точки зору.
анонімус Показати IP 22 Квітня 2013 14:24
а роздавати ліси - нормально?
Штефан, Луцьк Показати IP 22 Квітня 2013 14:38
Неголений кнуряка Б.Клімчук, правий. Ми, волиняки, всі вар'яти. Бо походимо від вікінгів - варягів. А вони були непересічними людьми - трохи придуркуватими, що стосується непоступливості у відстоюванні власних ідеалів. Та і зовнішньо ми дуже схожі на них - варягів-вар'ятів. :)))
Фанат до Штефан, Луцьк Показати IP 22 Квітня 2013 16:14
Норманську теорію придумали німці. Серед сучасих істориків вона не є авторитетною. Лише всякі недополяки-недоукраїнці нею користуються
Варят Показати IP 22 Квітня 2013 22:06
А давайте Кліму язика відріжимо, зажаримо і зїмо - ми ж варяти!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus