USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Книжкові клуби, блоги, сімейні читання: як у Луцьку популяризують книгу серед школярів

3 Квітня 2024 09:35
Станом на квітень 2024 року в Луцьку до мережі бібліотек для дітей входять обласна бібліотека для дітей, центральна міська бібліотека для дітей, чотири міські бібліотеки, шість селищних бібліотек та 11 бібліотек-філій для дітей.

У місті також працюють книжкові клуби. Окрім того, читання популяризують блогери, з якими поспілкувалися журналісти Суспільного.

У луцькій бібліотеці-філії №2 для дітей, що на вулиці Кравчука, зареєстровано 2600 користувачів. Майже півтори тисячі – це ті, хто ходить постійно, каже завідувачка Інна Семенюк. Додає, що працюють як бібліотека сімейного читання, сюди діток приводять із дворічного віку.

«У книгозбірні – 12 тисяч різних дитячих видань. Нині серед школярів популярні фентезі та комікси. А от знайти гарну літературу для підлітків – проблемно», – зазначає завідувачка бібліотеки.
Попри війну, каже Інна Семенюк, відвідувачів не меншає. Фонди бібліотеки поновлюють завдяки грантам, домашню літературу приносять самі ж відвідувачі. Частину купують з бюджету громади.

Відвідувачка бібліотеки, школярка Яна Кулюк обрала книгу для домашнього читання. Це «Хлопчик у смугастій піжамі». Дівчина розповіла, що бачила уривок з однойменного фільму, який її зачепив, і вирішила прочитати цю книгу.
Популярну літературу читачів просять повертати за тиждень-два.
«Я обожнюю читати серію книжок Квятковського, детективів. Ця книжка мені припала до душі. Також узяла таку нову книжку «Утікачка Моллі Шилохвостик». Я думаю, що вона мені сподобається», – каже відвідувачка бібліотеки Ангеліна Чорна.

12-річний школяр та YouTube-блогер Володимир Каліш уже кілька років записує книжкові огляди на літературу, яку він прочитав. Спочатку ініціатором такої справи була мама Наталія, а потім справа захопила і хлопця.
За його плечима пів тисячі прочитаних книжок, за місяць Володі вдається прочитати по дві-три.

«Ми популяризуємо дитячу літературу для того, щоб більше дітей дізналися щось нове. Тому що книжки виходять дитячі щомісяця навіть, кожен собі знайде щось цікаве», – розповідає хлопець.
Володимир Каліш каже, що читає щодня ввечері разом із мамою, проте не до всіх прочитаних книг записує відеоогляди. Книги бере у бібліотеці, купує та обмінюється з друзями. Додає, що улюбленого жанру не має, читає майже все: від фентезі до детективів.

Володимир разом з іншими учнями ліцею №14 організували книжковий клуб, у якому діляться враженнями від прочитаної літератури, розповідає завідувачка шкільної бібліотеки Марія Дацюк. Жінка працює тут 44 роки.
«Був такий період, що було дуже багато читачів. У дві зміни навчалися, за день користувачів 120-150 користувачів заходило. Потім, коли вже ввійшли комп'ютери, смартфони, трошечки було таке зниження користування книгою», – розповідає Марія Дацюк.

Читати ще: «Багато війни, багато любові»: у луцький виш завітала поетеса Тетяна Власова

У книжкові клуби об'єднуються учні, які люблять читати і хочуть поділитися емоціями від прочитаного, зазначає бібліотекарка.
«Дуже люблю читати, дізнаватися більше про природу, звідки людство пішло. Якщо обкладинка якась темна, то вона мене не дуже приваблює, а якщо світла, з тваринами – тоді мені її аж хочеться брати», – розповідає школярка Вікторія Склянчук.

Адреси бібліотек, які працюють в області, а також розклад заходів, що в них відбуваються, можна знайти на сайті Волинської обласної бібліотеки для дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus