USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку презентують роман, написаний усім світом

25 Листопада 2016 11:05
У Луцьку представлять український роман, написаний за місяць.

Залишається декілька днів до завершення всесвітнього місячника написання роману «НаНоРайМо» (NaNoWriMo) — в ньому бере участь 500 000 чоловік по всьому світу і, в тому числі, понад 600 українських письменників. Традиційно, учасники місячника збираються для роботи і зустрічей в міських бібліотеках. В Україні цей рух підтримало 23 бібліотеки в Луцьку, Києві, Запоріжжі, Хмельницькому, Херсоні та інших містах. Вже через тиждень стане зрозуміло, хто з учасників місячника виконав головне завдання — написав 50 000 слів.



Створити такий обсяг тексту непросто для початківця письменника, а більшість з учасників місячника — новачки в письменницькій справі. Але є серед них і професійні романісти, що випустили не одну книгу. Письменниця Таіс Золотковська написала більшу частину свого роману «Лінія зусилля» саме під час НаНоРайМо. У цьому році у неї в планах — абсолютно нова історія, перші 50 000 слів якої Таіс пише прямо зараз. «Приступаючи до роботи над новою книгою, кожен автор може відчувати страх і стрес, — вважає Таіс Золотковська. — НаНоРайМо допомагає впоратися з цим, отримати підтримку інших учасників, мотивуватися їх успіхами і продовжувати друкувати до переможних 50 тисяч». Поговорити з автором про вже видані й майбутні твори лучани зможуть в 28 листопада, в кафе-галереї-винарні «Виноград».



«Лінія зусилля», що вийшла у видавництві «Дисса Плюс», — вже четверта книга Таіс Золотковська, але перша — в серйозному жанрі роману. Раніше Таіс працювала з малими формами — в Харкові вже видавалися збірники її оповідань «Фарфор», «мармур» і «Міс Качка». Фірмовий поетичний стиль автора в книзі зберігся, хоча масштаб і завдання цієї роботи стали зовсім іншими.

Роман «Лінія зусилля» — це три історії, які відбуваються в сучасній Україні. Лінії трьох героїв переплетаються: закоханий підліток бореться з нападами агресії; його мати пожертвувала кар’єрою заради сім’ї, але знаходить сили стати собою; в той же час інша жінка, ховаючись від невдалих стосунків з близькими людьми, повертається в рідне місто. Долі всіх героїв переплелися, створивши спільний сюжет.

За словами автора, під час НаНоРайМо їй вдалося написати фундамент майбутньої книги — 50 000 слів, необхідні для успішного завершення місячника. Після цього були тижні і місяці редагування. Саме в такий засіб під час НаНоРайМо народилися бестселери «Води слонам» Сари Ґруен або «Нічний цирк» Ерін Моргенштерн. Той же принцип Таіс застосовує і до своєї нової книги — її основа створюється прямо зараз, протягом листопада, а попереду — місяці роботи.

У Харкові, де живе і працює Таіс Золотковська, в НаНоРайМо беруть участь її колеги з міського письменницького співтовариства «Клуб Анонімних Авторів». У клубі молоді і досвідчені письменники, що працюють в різних жанрах, щотижня обмінюються досвідом і порадами, вчать один одного, діляться ідеями і успіхами. У листопаді вони всі стають на місяць «нанораймівцями», приєднуючись до всесвітнього письменницького руху.

Така ж спільнота «нанораймівців» є і в Луцьку. За словами автора, хоча письменництво — робота відокремлена, професійне співтовариство може багато в чому допомогти автору, особливо молодому. «Я в Луцьку, в тому числі, для того, щоб підтримати місцевих учасників НаНоРайМо, тому що знаю, як це важко, особливо в останні дні місячника, коли багато хто кидає розпочате. Але я впевнена, що всі ці зусилля не марні. Участь в НаНоРайМо, обіцянка писати кожен день, його сувора дисципліна подарували мені книгу, — зізнається Таіс Золотковська. — Тому, так, усвідомлення, що ти не одна, що разом з тобою створюють свої історії інші, допомагає».

Презентація роману відбудеться в понеділок, 28 листопада, о 18:00 в кафе-галереї-винарні «Виноград». (вул. Лесі Українки, 49).



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus