USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцька блогерка – про книжкові новинки, славу та задоволення від читання

7 Вересня 2018 19:00
Перший публічний захід проекту «Читацький відгук – рушій роботи абонементу бібліотеки» відбувся в луцькій бібліотеці-філії №10. На запрошення організаторів проекту відгукнулася відома книжкова блогерка Анна Єкименко-Поліщук і дуже цікаво поспілкувалась зі старшокласниками Луцької школи-ліцею №7.

Відділ абонементу традиційно є найпопулярнішим у книгозбірні, розповідає бібліотекарка Алла Фень. Щодня десятки людей різного віку і професій тут обирають собі книги для корисного, цікавого дозвілля. Учні та студенти залишаються найчисельнішою групою абонентів, адже навчальні програми досить насичені і вимагають систематичного читання різноманітної літератури. Під час обміну книгами у відділі бібліотекарка запитувала читачів про враження від книг. Так зібралася солідна тека відгуків про найпопулярніші книги і програмні твори.



Навесні цього року ця багаторічна практика набула формату проекту «Читацький відгук – рушій роботи абонементу бібліотеки» за інформаційної підтримки читачки бібліотеки, журналістки, поетеси і педагога Лєни Шторм. Зібрана й упорядкована велика кількість відгуків від читачів про книги, які можна взяти у відділу абонементу.



Чим корисні такі відгуки? Найперше, вони допомагають зорієнтуватися в тому, чи привабить певна книга нового читача. Інколи на одну й ту саму книгу люди висловлюють протилежні враження, і це розпалює цікавість, спонукає до дискусії. Особливо авторитетно звучать думки про прочитане від відомих у місті митців, активістів, журналістів, які теж є абонентами цієї бібліотеки і дуже активними читачами. Відгуки ерудитів – своєрідні «рецензії» на твори літератури, ознайомлення з якими є надзвичайно захоплюючою справою. Отож, проект «Читацький відгук…» перетнув своєрідний «екватор» та вийшов у формат безпосереднього спілкування читачів, обміну враженнями про цікавинки літератури, анонси новинок.



Тому на запрошення натхненників проекту Лєни Шторм і Алли Фень в затишному читальному залі книгозбірні популярна луцька експертка, книжкова блогерка Анна Єкименко-Поліщук зустрілася з найактивнішою читацькою аудиторією – луцькими школярами. На своєму каналі в youtube вона регулярно викладає огляди про прочитані книги, веде сторінку в Instagram. Завдяки її рекомендаціям кілька тисяч читачів роблять вибір на користь певної книги у величезному різноманітті літературних пропозицій.



Як стати книжковим блогером? Як співпрацює він з видавництвами й авторами? Які оригінальні новинки сучасної літератури з’являються на поличках бібліотек? Чи можливо зробити читання програмної літератури приємним? Чи не збиває вас з пантелику невідповідність обкладинки книги та її змісту (і таке трапляється!)? Чи варто змушувати себе читати книгу, яка тобі «не йде»? Як можна побачитися і поспілкуватися з живими авторами сучасної української літератури? Які найважливіші події формують український книжковий ринок?



Розмова школярів з Анною охопила багато різних тем стосовно вибору книг і особливо налаштування юних читачів не лише на отримання навчальної інформації, а й переживання насолоди від гарної книги.

Ось декілька лайфхаків #я_люблю_читати від Анни Єкименко-Поліщук.

«Я вважаю, що нема людей, які не люблять читати. Є люди, які не знайшли свій жанр».

«Починати потрібно все-таки з програми. Не всі програмні твори української літератури розповідають про стражданням чи закінчуються смертю героїв. Українська література є адекватною…»

«Велика перевага «дорослого» життя – це коли ти сам обираєш, що тобі читати».

«Чи можна судити про книгу по обкладинці? Повірте, навіть поезія сьогодні буває гарно оформлена!»

«Сучасні українські автори зазвичай активно ведуть сторінки у Facebook, Instagram. Ви можете за ними слідкувати, спілкуватися…»

«Нарешті в Україні починають виходити книги разом із світовою прем’єрою, і ми не відстаємо від світу на кілька років».



«Якщо ти робиш блог систематично і цікаво, то видавництва пропонують книги для огляду. В Україні зараз є близько 15 книжкових блогерів на you-tube, яких читають підлітки. Зараз дуже багато цікавої літератури саме для підлітків. Пригадую 13-річну дівчинку Софію з Луцька, яка колись вела цікавий книжковий блог».

«Взяти книжку в бібліотеці, а не купувати – це прекрасний варіант, бо книга може не сподобатися!»

«Якщо ви взяли твір в читальні для свого дозвілля і він вам не подобається, не дочитуйте до кінця. Життя занадто коротке, аби марнувати його на нецікаві книги, а можливо, вона вам «не пішла» у цей період вашого життя».



Анна зауважила собі прекрасний вибір для читання у відділі абонементу бібліотеки-філії №10, тому по завершенні зустрічі відразу записалася до нього. Ця послуга в міських бібліотеках є безкоштовною.

Сьогодні, коли з кожним роком в Україні видається все більше якісних книг українських і зарубіжних авторів, відділ абонементу – чудова доступна кожному можливість не обмежувати себе в читанні, а також спілкуванні з сучасними авторами. Завідувачка Надія Чміль запросила школярів на заплановані в бібліотеці-філії №10 зустрічі з українськими літераторами. А проект «Читацький відгук…» продовжує свою активну зацікавленість у враженнях читачів і пропонуватиме їм тематичні посиденьки з обговореннями улюблених книг.



Фото події авторки і Надії Чміль

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шторм Показати IP 9 Вересня 2018 09:42
Спасибі за черговий добрий матеріал, Машо. Ти завжди вмієш зробити правильні акценти, згадати всіх причетних, розкрити суть проекту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus