USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колесо Історії: забудова вулиці Драгоманова

22 Жовтня 2016 10:00
Старе зображення – малюнок художника Казимира Войняковського 1797 року. На ньому – давні кам'яниці на вулиці Ринковій після сильних пожеж міста в кінці ХVIII століття. Будівлі обшарпані, як і сама Річ Посполита тих часів. Тоді Волинь була анексована Російською імперією, - пишуть Хроніки Любарта.

Вулиця Ринкова (зараз це відтинок вулиці Драгоманова від перетину з Кафедральною у бік аптеки-музею) – давня і престижна вулиця Луцька, на якій проживали шевці. Тут були їхні майстерні, житло, крамниці інших лучан. Поряд із зображеним місцем стояв головний міський храм — святого Миколая, який могли збудувати ще у XIV столітті, коли сформувалося міське населення як таке. Святий Миколай був патроном ремісників та купців. Його образ був відображений на печатці міського уряду Луцька. Також святий Миколай вважався покровителем та захисником міста.

Наприкінці вулиці поряд із Ринком розташовувався дерев'яний храм Івана Хрестителя, збудований на зламі ХІІІ-XIV століть. Це був один із трьох-чотирьох храмів, які стояли на кутах Ринку. Є припущення, що цей храм був цеховим для шевців.

Забудова була суцільною без проміжків між будинками. Елементи такої густини збереглися. Перші кам'яниці тут зводили у XV столітті. Їхні фундаменти у вигляді двоповерхових підвалів для складання товару та господарських предметів збереглися, їх дослідили фахівці. Деякі кам'яниці пізнішої побудови на цих фундаментах зберегли і наземну частину. Зараз ці будинки використовують переважно як житло.



Вулиця Ринкова малюнку Казимира Войняковського, 1797. Зображення з книги Історія Луцька Святослава Терського



Вулиця Драгоманова (Ринкова) сьогодні з цього ж ракурсу

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
А Показати IP 22 Жовтня 2016 10:16
паркан зберігся від тих часів до нині!
Б Показати IP 22 Жовтня 2016 10:27
І такий же обшарпаний як і сьогоднішня наша краіна
лучанка Показати IP 22 Жовтня 2016 10:34
А п'яте речення ще написати слабо? .
Краєзнавець Показати IP 22 Жовтня 2016 11:01
З цієї точки в основному проглядається вул. Кафедральна. Драгоманова краще б було фотографувати з іншого місця на цій же Драгоманова,, ближче до Ринкової площі. Щоб з-за паркану проглядався будинок Косачів.
Швондер Показати IP 22 Жовтня 2016 11:06
На малюнку Казімєжа луцькі ж\д?
Клава Показати IP 22 Жовтня 2016 11:16
Як не фотографуй слов'янське розпіз.....ство пре зі всіх боків...
романюк Показати IP 22 Жовтня 2016 11:40
обшарпана як і наша країна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus