USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Колишні «айдарівці» розстріляли мешканця Рівненщини за 8 кг бурштину

9 Лютого 2017 16:21
Колишні бійці батальйону «Айдар» вбили людину. Вбили зброєю, яку привезли із зони бойових дій, з метою відібрати вісім кілограмів бурштину. У гаражі затриманого «айдарівця» згодом знайшли цілий арсенал, навіть протитанкові гранатомети.

Добре готувався, повертаючись з війни у багатий на бурштин і заможних бурштинокопачів край. Навчені вбивати чоловіки, повернувшись із війни зі зброєю, мають вибір: працювати на смішні нині чотири тисячі гривень зарплати, копати бурштин чи заробляти «трофейним» автоматом, - пише Рівне Вечірнє.



Конфлікт у селі Люхча Сарненського району виник 28 січня. П'ятеро житомирян, двоє з яких у 2014 році воювали на Луганщині у складі батальйону «Айдар», приїхали до двору місцевого скупника бурштину 28-річного Ігоря Дубини на білому «Ford E350». Попередньо по телефону домовлялися купити у нього 10 кілограмів каміння. Скупник з товаришем та двоє «покупців» спершу пішли у гараж по «товар». Приїжджі, нібито вибравши, сказали, що підуть до авто по гроші. Повернулися за кілька хвилин, але не з готівкою, а зі зброєю і двома спільниками.

Хто почав стріляти першим — приїжджі чи продавці бурштину — ще з'ясовують слідчі. Втім, за словами правоохоронців, вогнепальна зброя була тільки у руках 19-річного житомирянина Михайла Чернявського. Саме він вистрілив з автомата Калашникова у живіт батька скупника бурштину, коли той, почувши стрілянину, вбіг до гаража. Інші мали при собі «травматику».



54-річний мешканець Люхчі Василь Дубина помер у «швидкій» дорогою в лікарню. Його, якщо вірити правоохоронцям, не просто поранили, а розстріляли. На тілі також були рани від травматичної зброї. Син загиблого отримав поранення руки. Нападники і товариш скупника не постраждали.

Після стрілянини розбійники схопили бурштин, сіли в авто та поїхали. Спіймали їх патрульні поліцейські на автозаправці «Укрнафта» біля села Бармаки, що під Рівним. Допомогло поліції те, що житомиряни погано орієнтувалися на місцевості. Двоє з них, Михайло Чернявський та 31-річний Олександр Юхимчук, побачивши поліцейських, кинулися втікати з авто в поля, прихопивши з собою сумку зі зброєю, проте після криків патрульних «стій, стріляти буду» таки зупинилися.

Четверо житомирян, які брали участь у стрілянині, уже у СІЗО. Окрім названих, це також 43-річний Ігор Чернявський та 34-річний Олександр Леган. П'ятому, 32-річному Валерію Букаті, водію авто, ще мають обрати міру запобіжного заходу.

19-річному нападнику Михайлу Чернявському, який смертельно поранив чоловіка, вже оголосили про підозру у вчиненні умисного вбивства за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Іншим — його 43-річному батьку Ігореві — бійцю «Айдару», а також 31— та 34-річному спільникам — інкримінують частину 4 статті 187 (розбій).

У понеділок у Житомирі в господарстві затриманих батька та сина Чернявських провели обшуки. З гаража поліцейські вилучили автомат Калашникова, ручний кулемет, гвинтівку, десять гранат, два РПГ-7 та п'ять зарядів до них, а також більше трьох тисяч набоїв.



Пораненого скупника, зазначають у поліції, також притягнуть до відповідальності за незаконну діяльність, пов'язану з реалізацією бурштину. Щоправда, поки з ним співпрацюють як з потерпілим.



Олександр Панасюк, заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області, зазначає:

— Вилучена зброя, скоріше за все, привезена із зони бойових дій. Ми перевіряємо інформацію, чи вона належала батальйону «Айдар», в якому воювали підозрювані. Ми продовжуємо розслідування і думаємо, що затримані причетні й до інших злочинів. Водій не брав участі у самому розбої, проте він є посібником. Затримані поки що показів не дають. У суді їх поки захищає адвокат безкоштовної первинної правової допомоги.

Окрім того, ми перевіряємо інформацію щодо приналежності потерпілих до масового видобутку бурштину. Встановлюємо також, хто ще з ними підтримував подібні контакти, а потім вирішуватимемо, які процесуальні дії щодо них вчиняти. До речі, у потерпілих травматичний пістолет був офіційно зареєстрований.

У Люхчі ми проводимо профілактичну роботу з селянами щодо незаконного видобутку. Окрім того, у Сарненському та інших північних районах збільшили кількість правоохоронців. Патрульні перевіряють авто, які не мають місцевої реєстрації, щоб подібне не повторилося.

Мирослав Пацкан, заступник прокурора області:

— Наголошу, що у селі не відбулися ніякі бурштинові розбірки. Група житомирян цілеспрямовано приїхала, щоб заволодіти бурштином і потім його перепродати. У нас немає жодної інформації, що затримані раніше мали стосунок до незаконного видобутку бурштину. Чоловіки були безробітні й мали багато зброї на руках — таким чином вирішили підзаробити.

Алла САДОВНИК

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, Волинська обласна рада зробила важливий крок в напрямку легалізації бурштинового бізнесу і цивілізованого видобутку корисних копалин, створивши КП "Волиньприродресурс". 2 лютого, Держгеонадра видали КП чотири спецдозволи на видобуток сонячного каміння. заявив голова Волиньради Ігор Палиця під час спілкування з журналістами в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» 3 лютого, комунальне підприємство «Волиньприродресурс», відповідно до попередніх планів, розпочне свою роботу вже з 1 квітня цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Всезнайко Показати IP 9 Лютого 2017 16:48
Уявляю, що вони на Сході виробляли. І хто з східняків захоче назад в Україну?
Lutsk до Всезнайко Показати IP 9 Лютого 2017 17:28
A Украіні вони треба такі " громадяни"зі сходу ,які спали і бачили себе в Росіі. Краще побудувати стіну таку ,як Трамп будує на кордоні з Мексикою і хай живуть в своєму русском мире .
дідо до Всезнайко Показати IP 9 Лютого 2017 17:36
путлєровській троль виліз.
До дідо до дідо Показати IP 9 Лютого 2017 18:07
Я думав що такого дебіла вже моль тр*хнула.
Махно Показати IP 9 Лютого 2017 17:45
Краще видаліть не збурюйте суспільство. Поважайте героїчне ім'я батальйону. В нас злочинці де хоч. На війні не виключення. В добровольчих батальйонах було багато особливо там де приймали без реєстрації, Правий Сектор, Айдар. Але завдячуючи цим добровольцям весною літом 2014 ворог був битий і все йшло до перемоги( поки хлопців не здали в Іловайську ), а так в планах була окупація, більшої частини лівобрежної України включаючи столицю та Херсон, Одеса.
До махно до Махно Показати IP 9 Лютого 2017 18:13
Що правда в очі колить.А з неба все видно , божий суд буде скоро.
Я до До махно Показати IP 9 Лютого 2017 20:22
А ти був на небі, суд Божий бачив???
Луцьк Показати IP 9 Лютого 2017 18:39
Неважливо в складі якого підрозділу воював! Важливо те що такі п...... виживають краще теми загинув а нормальні хлопці обнімали своїх дітей та жінок!
Айдар Показати IP 9 Лютого 2017 20:27
Це бренд який не підлягає обговореню,один лапін чого варий
Всім Показати IP 9 Лютого 2017 22:24
Може хтось скаже до кого з Вас хоча б один Росіянин приїхав на роботу, за те Украінці їдуть працювати в Росію ну і хто з нас живе краще ми чи вони де бензин дешевжий ????
саша Показати IP 10 Лютого 2017 11:12
це Игора Лапина групировка банда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus