USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Люди самі охоронятимуть бурштин», – Ігор Палиця про «Волиньприродресурс»

6 Лютого 2017 17:33
Відповідно до попередніх планів, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» розпочне свою роботу вже з 1 квітня цього року. Зараз потрібно завершити технічні процедури та укласти угоди з власниками землі або паїв.

Про це заявив голова Волиньради Ігор Палиця під час спілкування з журналістами в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь».

Нещодавно КП «Волиньприродресурс» отримало від Держгеонадр спецдозволи на видобуток міді, бурштину і торфу на 20 років: на 51 тисячу гектарів земель із покладами бурштину, 9 тисячах гектарів торфу і на 3,1 тисячі гектарів родовищ міді. Цей ресурс дозволить залучити в область не менше 500 мільйонів, які підуть на потреби громади.

Прибуток підприємства має розподілятися між місцевим, районним та обласним бюджетом за формулою 25х25х50.

Окрім того, у планах - за 3-4 місяці отримати ліцензії КП «Волиньприродресурс» на видобуток нафти і газу, і вже не буде претензій, які висловлюються до «Укргазвидобування», яке не бажає реєструватися на Волині і платити гроші громаді. З часом планується отримати ліцензії на видобуток піску і щебеню, і можна буде відремонтувати дороги, які ведуть до кар’єрів. Те ж саме з лісовими ресурсами, заради чого й врятували від банкрутства «Волиньоблагроліс».


Слід зазначити, що «Волиньприродресурс» безпосередньо не займатиметься видобутком корисних копалини, адже це може викликати зловживання і безпідставні звинувачення. Комунальному підприємству будуть належати ліцензії та земля, відведена для розробки. Натомість, інвестори, які захочуть видобувати копалини, повинні стати переможцями інвестиційного конкурсу, запропонувавши найкращі умови по розподілу прибутку (а це – мінімум 50%).

ЧИТАТИ ЩЕ: БУРШТИН ДЛЯ ВОЛИНЯН: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

«Не буде артілей, копання лопатами чи вимивання помпами. Це будуть промислові розробки з обов’язковою рекультивацією земель», – зазначив Ігор Палиця та додав, що при невиконанні будь-якого із зобов’язань договір з інвестором розриватимуть в односторонньому порядку.

Значною перевагою в цій ситуації, зі слів Ігоря Петровича, є те, що на Волині не допустили такого свавілля з незаконним видобутком бурштину, як на Рівненщині чи Житомирщині.

З позицією щодо схеми роботи «Волиньприродресурсу» погодились і сільські голови, які обіцяють розповісти про діяльність підприємства селянам. Голова облради, своєю чергою, дав обіцянку об’їхати села, на території яких планують видобуток, та роз’яснити людям, коли і яким чином на рахунки сільської ради чи ОТГ надійдуть кошти.

Відповідно до попередніх планів, вже 1 квітня підприємство розпочне свою роботу – до того потрібно завершити технічні процедури та укласти угоди з власниками землі або паїв.

Про те, що комунальне підприємство ось-ось отримає дозволи, Ігор Палиця повідомив депутатам під час погоджувальної ради ще 1 лютого. Того ж дня в Києві на високому рівні здійнявся переполох, оскільки хтось здійснив дзвінок «нагору» і розповів, що волинські надра відтепер належать громаді.

Проте вже наступного дня підприємство ліцензії таки отримало і заплатило за них 62 мільйони гривень. До слова, підприємство ці кошти залучило як попередню оплату за бурштин, оскільки у надійність роботи «Волиньприродресурсу» повірили.

Що стосується розподілу зароблених коштів, то близько половини прибутку, який залишить собі громада, слід спрямовувати для створення нових робочих місць. Іншу частину можна витратити на школи, садочки, лікарні дороги, інфраструктуру тощо.

Важливим є і аспект забезпечення порядку та охорони видобутку. Зі слів Ігоря Палиці, місцеві жителі самі будуть зацікавлені в тому, аби охороняти територію від нелегального видобутку. Адже працювати на видобутку будуть, безперечно, місцеві жителі, які матимуть можливість без ризиків заробляти гроші легально та в нормальних умовах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus