USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Комісія перевірить діяльність ОДА через зловживання та розтрати в медицині

11 Березня 2019 16:32
Діяльність Волинської ОДА перевірять у зв'язку з невиконанням субпроекту Світового банку та систематичними скаргами депутатів обласної ради та органів місцевого самоврядування щодо проблем в сфері охорони здоров'я. Для цього хочуть створити тимчасову контрольну комісію, йдеться на сайті Волинської облради.

Окрім того, до обласної ради надходять звернення депутатів обласної ради та органів місцевого самоврядування щодо проблем в сфері охорони здоров'я. Йдеться про реалізацію державних та регіональних програм, а також інфраструктуру медичної галузі.

Нагадаємо, Волинь мала б отримати 30 мільйонів доларів на заходи профілактики та боротьби з серцево-судинними захворюваннями. Рахункова палата України провела аудит виконання проекту Світового банку.

Зарплати по 700-3000 доларів на місяць та необґрунтовані витрати

Згідно із висновками, Управління охорони здоров’я ОДА неефективно використовувало кошти субпроекту Світового банку, який стосується профілактики та боротьби з серцево-судинними захворюваннями.

Величезні суми коштів витрачали на зарплати (від 700 до 2-3 тисяч доларів на місяць) некваліфікованим консультантам. А також на рекламу, флаєри, нецільову покупку медобладнання.

Допускались порушення під час закупівель і на стадії підготовки документів. Зокрема претензії стосувалися Ігоря Ващенюка, Володимира Гунчика та Сергія Кошарука. Те, що розтратити не вдалося, Волинській ОДА довелося повернути.

Читайте більше: ЗАВИЩЕНІ ЗАРПЛАТИ, РОЗТРАТА КОШТІВ І ЗАЙВІ ПОКУПКИ: ЯК НА ВОЛИНІ ВПРОВАДЖУЮТЬ ПРОЕКТ СВІТОВОГО БАНКУ

Зважаючи на це та процеси реорганізації, що відбуваються в обласних медичних закладах, голова обласної ради Ігор Палиця вніс на розгляд чергової сесії обласної ради проект рішення «Про створення Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань перевірки виконання обласною державною адміністрацією делегованих повноважень у сфері охорони здоров'я».

Зловживаннями Ващенюка зацікавились правоохоронці, триває слідство

Нагадаємо, сам Ващенюк перебуває під слідством – в грудні 2018 року відкрито низку кримінальних проваджень за фактами підроблення та зловживання службовим становищем під час закупівлі дороговартісного ангіографа для ковельської лікарні.

У нацполіції з’ясували – медобладнання коштувало значно дешевше, аніж зазначено у накладних управління охорони здоров’я. Ціна одного ангіографа у митній базі даних – 333 743 євро (або 10 428 115,09 грн), в той час як ТОВ «Інмед Україна» реалізувало їх волинському управлінню охорони здоров’я за 484 050 євро або (15 302 964,16 грн) за кожен. Відтак націнка за одиницю медобладнання становить 45% (150,3 тис. євро або 4,9 млн грн) при допустимих українським законодавством 10%.

Проте на цьому корупційний шлейф за посадовцем не завершився. Згодом стало відомо, що управління, яке очолює Ващенюк, могло суттєво зекономити на закупівлі нових 23 автомобілів Peugeot 301 для волинських медиків. Попри те, що авто вручили ще в січні, машинами досі не можуть користуватись медики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 11 Березня 2019 19:50
Там по всіх напрямках перевірити треба, не тільки по медицині. Ще б за місце взяти тих, хто саботує продовження початих об'єктів і проектів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus