USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Комуністи підтримують регіоналів щодо федералізації України

1 Лютого 2014 12:28
Комуністична партія України пропонує скасувати в Україні інститут президентства і закріпити в Конституції її федеративний устрій.

Про це йдеться у відповідних пропозиціях КПУ, опублікованих у парламентській газеті "Голос України", інформує "Українська правда".

Зокрема, частину другу статті 2 Конституції пропонується сформулювати у такій редакції: "Україна є федеративною державою у складі регіонів та Автономної Республіки Крим".

Порядок переходу до федеративного устрою держави має бути визначений у Перехідних положеннях.

Скасування інституту президентства в КПУ аргументують тим, що за більше ніж 20 років існування він не лише не сприяв консолідації українського суспільства, а навпаки часто ставав джерелом нестабільності і провокував боротьбу за владні повноваження.

"Щодо організації державної влади, компартія виходить з того, що на даному етапі магістральним напрямом має бути розвиток парламентаризму, недопущення зосередження влади в руках однієї особи або групи осіб, забезпечення підконтрольності всіх владних структур народу", - йдеться у пропозиціях.

Згідно з документом КПУ, Верховна Рада складатиметься з двох палат - Палати депутатів і Ради регіонів.

Передбачається також, що Палата депутатів складатиметься з 350 осіб, обраних за пропорційною системою з відкритими списками, а до Ради регіонів входитимуть по три члени від кожного регіону.

Регіональні адміністрації в регіонах буде ліквідовано у зв'язку з відмовою від інституту президентства, а виконавчу владу в областях, районах, містах Києві та Севастополі мають здійснювати виконавчі комітети відповідних рад.

Російській мові пропонується надати статус державної, Конституційний Суд перенести з Києва до Харкова, розширити способи народного волевиявлення опитуванням (плебісцитом).

Серед інших пропозицій - закріплення у Конституції статусу України як постійно нейтральної держави", можливості подвійного громадянства на підставі міжнародних угод, заборони на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

В частині правосуддя передбачається закріпити статус Верховного Суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції, запровадити вибори народних суддів, інститут народних засідателів.

Як відомо, раніше регіонал Вадим Колесніченко заявив, що Україна повинна стати федерацією, щоб зняти напруженість між різними своїми частинами. За його словами, принцип співіснування частин у ймовірній федерації - "Давайте жити мирно. Ми до вам не ліземо, ви до нас не лізьте. Живемо в одній країні, спільні кордони, спільна територія".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Борман Показати IP 1 Лютого 2014 14:03
Конституційно це здійснити неможливо, тільки в разі військового перевороту.
Боголюбы до Борман Показати IP 1 Лютого 2014 19:41
Можно и конституционо. Я сам родился и вырос в Херсоне, 12 лет живуна Волыне. И хоть мы граждани одного государства, мы все таки разные. Соборность это миф, есть Автономная республика Крым. Какая соборность? И чем дальше тем больше я склоняюсь что Украина должна пройти федерализацию.
voliynianka до Боголюбы Показати IP 1 Лютого 2014 20:56
А. може, краще повернутися вам на Херсонщину?! І не треба "склоняться", - треба думати головою, а не тим місцем, яке піднімаєте вгору при "склонєнії"
питання до Боголюбы Показати IP 2 Лютого 2014 08:50
А якого ти лисого приперся на Волинь? Чим же тебе хер сон не влаштовував? 'Федералізатор мля знайшовся...
НЕЛУЧАНИН Показати IP 1 Лютого 2014 14:24
стосовно скасування інституту президента : достатньо суттєво обмежити повноваження, залишивши представницьку функцію. федералізація - це той же розкол. і як збираються ділити Україну , адже у південно-східних областях проживає значна частина українців. як забезпечити їхні права ?
лучанин Показати IP 1 Лютого 2014 18:19
Сходу це вигідно їхні раби слухняні, навіщо щоб люди з заходу їм показали що є інше життя)))
Я Показати IP 1 Лютого 2014 22:02
Янукович питає ворожку: Чого мені картопля сниться? Ворожка каже: Це, синку, значить, що тебе або навесні посадять, або восени закопають.
українець Показати IP 2 Лютого 2014 10:58
Ці недоумки (комуняки) після того, що навитворяли ще й щось хочуть пропонувати. Нормальний, цивілізований, світ вже давно похоронив ідеїї комунізму( фашизму), а в Україні ці телепні щей гарчать.
овруч до українець Показати IP 3 Лютого 2014 12:56
фашизм - прошлое , социализм - будущее Украины
овруч Показати IP 3 Лютого 2014 12:56
Слава КПУ !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus