USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Сході України хочуть федералізацію, але не знають що це

17 Квітня 2014 09:57
Мешканці Східної України заявляють про бажання змінити державний устрій України з унітарного на федеративний, проте не всі українці розуміють до кінця, що стоїть за цим поняттям і як федералізація змінить конкретно їхнє життя, йдеться у сюжеті ТСН.

Жителі Донбасу на запитання про те, чого вони очікують від федералізації, найчастіше говорили про гроші, більша частина яких має залишатися в регіоні. "Західна Україна, наприклад, вона майже не працює, і в бюджет вона нічого не дає. А ось Донбас - все в бюджет дає", - нарікають східняки. Про те, що Донбас годує всю країну, із гордістю говорить кожен його житель.

На Донбасі розташовано найбільше копалень, промислових підприємств та чимало найбагатших українців родом саме з Донеччини. Утім один із них, нині керівник області, Сергій Тарута спростовує міф про Донбас як усеукраїнську годівницю. Мешканці східних областей не можуть пояснити федеративний устрій "Якщо дивитися на статистику, то виявиться, що нам держбюджет додає і ми дотаційні. Тому нам треба перестати бути дотаційними", - зауважив голова Донецької ОДА Тарута.

Полтава і Харків багатші за Луганськ і Донецьк

На поданій нижче карті України зеленим зображені області, які за даними держказначейства перераховують до держбюджету більше, аніж отримують із центру. А синім - ті, що виживають завдяки дотаціям із Києва. Виявляється, що найбагатшою за відрахуваннями до бюджету є Полтавщина. За нею йде Харківщина. А от Донецьк та Луганськ - не можуть прогодувати навіть себе.



Проте з тим, що розподіл бюджетних коштів в Україні зацентралізований, погоджуються всі. І влада готова це змінити. "Влада для того, щоб профінансувати центральні органи влади, оборону, безпеку тощо, повинна консолідувати 30%. Зараз, з урахуванням того, що агресія по відношенню до країни, нехай 40%. 60% має залишатися в регіоні", - повідомив заступник голови Адміністрації президента Андрій Сенченко.

Тож федералізацію Схід бачить у наданні ширших прав регіонам та в бюджетній реформі. Зробити це цілком можна і за унітарної форми правління. Як повідомлялося раніше, більшість українців не хочуть жити у федерації. Згідно з опитуванням, лише 14% українців у масштабах усієї країни прагне федералізації. Натомість унітарною Україну бачить більшість – 64%. І ще 10% – за цілісну Україну, але вже без Криму. Кількість прихильників єдиної України переважає навіть на півдні: там за унітарну форму 44%, проти - 22%. Активно підтримують федералізм - тільки на сході: за - 45%, проти - 26%.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пенсіонер Показати IP 17 Квітня 2014 10:30
Скоро основною причиною народного бунту буде суцільне зубожіння народі і бездарність наших революціонерів які стали лідерами і так до зворотної еволюції в мавпяче стадо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus