USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Конфлікт ківерцівської «районки» із співзасновниками: відкритий лист райради

23 Вересня 2016 17:29
На сайті Ківерцівської районної ради з’явився відкритий лист до Незалежної медіа-проспілки України з приводу ситуації, яка виникла між колективом районної газети «Вільним шляхом» та райрадою.

Про це повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

Нагадаємо, на початку березня цього року газета вирішила взяти участь у першому етапі реформування. За спосіб реформування редакція обрала стати суб’єктом господарювання. Депутати підтримали бажання журналістів «Вільним шляхом» реформуватися, однак каменем спотикання між виданням та районною владою стало приміщення, де розташована редакція газети. Тоді ще виконувач обов’язків головного редактора Марія Хітько наголосила, що редакція хоче не лише ту площу, на якій працює зараз (167, 2 квадратних метри), а загалом усе приміщення (339 квадратних метрів). Вона пояснила, що в перспективі розраховує використовувати приміщення для підприємницької діяльності, здаючи його в суборенду. Хоча, згідно із законом, у цьому випадку такі дії неможливі. Також перешкодою для реформування стали помилки у фінансовій звітності газети та заборгованість.

19 вересня страйковий комітет ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» вирушив шукати правди в облдержадміністрації та обласній раді, які, щоправда, не є засновниками газети. На районному рівні сторони конфлікту досі не досягли порозуміння.

У відкритому листі до Незалежної медіа-проспілки України подано детальне юридичне роз’яснення усіх моментів, які виникли вже на початку роздержавлення комунальної «районки».

Текст подаємо без змін.

«Зважаючи на те, що ситуація, яка виникла між трудовим колектив Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» та Ківерцівської районною радою,повідомляємо наступне.

Запевняємо, що дії та рішення голови Ківерцівської районної ради Григорія Недопада по відношенню до трудового колективу газети «Вільним шляхом» ґрунтуються виключно на принципах верховенства права, справедливості, демократичності та не виходять за межі чинного законодавства України, а конфліктна ситуація навколо газети спричинена численними розбіжностями у фінансово-господарських документах комунального підприємства «Редакція Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом», небажання керівництва прозоро та згідно чинного законодавства здійснювати свою фінансово-господарську діяльність та намагання керівництва газети здійснювати підприємницьку діяльність та здавати в суборенду частину приміщення, що межує з приміщенням газети, але належить до комунального майна Ківерцівської районної ради та не перебуває в оренді чи власності газети.

Звинувачення у здійсненні «рейдерського захоплення» районної газети та прийняття за сприяння голови ради Григорія Недопада низки незаконних рішень, спрямованих на протиправне захоплення газети абсолютно не відповідають дійсності у зв’язку з тим, що жодне рішення Ківерцівської районної ради, шо стосується газети «Вільним шляхом» не визнане незаконним та не скасоване, а факту рейдерського захоплення поліцією не встановлено, про що 12.09.2016 року на прес-конференції повідомив начальник ГУ НП у Волинській області П.П. Шпига.

Так, рішенням Ківерцівської районної ради Волинської області від 08.04.2016 року № 5/7 вирішено реформувати газету «Вільним шляхом» та редакцію газети «Вільним шляхом» на другому етапі реформування шляхом виходу районної ради із складу засновників з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості газети «Вільним шляхом».

Рішення про реформування газети «Вільним шляхом» та редакцію газети «Вільним шляхом» на другому етапі реформування зумовлено тим, що засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції

не виконали частину 3 статті 3 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», де зазначено, що протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності цим Законом засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції зобов’язані сплатити заборгованість із податків та обов’язкових платежів, ліквідувати заборгованість із заробітної плати та виконати інші фінансові зобов’язання відповідно до законодавства.

Відповідно, недотримання частини 3 статті 3 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» не дало можливість прийняти рішення про реформування газети «Вільним шляхом» та редакцію газети «Вільним шляхом» на першому етапі реформування.

Окрім того, вважаємо за необхідне зазначити, що у фінансових звітах редакції газети «Вільним шляхом» за І півріччя та за І квартал 2016 року є розбіжності станом на початок звітного року. До слова, незалежний аудит виявив суттєві помилки у бухгалтерських звітах редакції та зробив висновок, що «баланс не можна вважати достовірним».

Щодо приміщення газети, в березні 2016 року на той час ще виконувач обов’язків головного редактора Марія Хітько наголосила, що редакція вимагає не лише ту площу приміщення, у якій працює (167, 2 квадратних метри), а загалом усе приміщення (339 квадратних метрів). Вона пояснила, що в перспективі розраховує використовувати приміщення для підприємницької діяльності, здаючи його в суборенду. Однак здача приміщення редакції відповідно до частини 2 статті 9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», заборонена.

Однак, згідно частини 2 статті 9 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій.

На виконання вказаної норми Закону рішенням Ківерцівської районної ради Волинської області від 08.04.2016 року № 5/7 передано в оренду строком на 15 років частину приміщення адміністративної будівлі по вулиці Парковій, 8 в місті Ківерці, у якій на час реформування розташовувалася редакція Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» загальною площею 167,2 кв.м. з розміром орендної плати, установленої для бюджетних організацій, і з забороною суборенди.

Відтак, 8 вересня депутати Ківерцівської районної ради під керівництвом голови ради Григорія Недопада не вчиняли жодних дій, спрямованих на рейдерське захоплення, а лише звільнили доступ до приміщення, що перебуває у комунальній власності Ківерцівської районної ради та не перебуває в оренді жодної організації, в т.ч. і Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом».

При чому, вказану частину приміщення, що межує з приміщенням, яке орендує Ківерцівська районна газета «Вільним шляхом», Ківерцівська районна рада планує здавати в оренду, а кошти, що надійдуть від оренди передавати на розвиток газети.

Також вважаємо за необхідне повідомити, що розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 14.09.2016 року № 269-р відмовлено в реєстрації колективного трудового спору (конфлікту) між первинною профспілковою організацією «Професійна спілка районної газети «Вільним шляхом» та Ківерцівською районною радою, а також встановлено те, що первинна профспілкова організація «Професійна спілка районної газети «Вільним шляхом» в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та реєстрі Громадських об’єднань не зареєстрована.

Відтак, враховуючи все вищезазначене, вважаємо звинувачення Григорія Недопада трудовим колективом газети у рейдерському захопленні, сприянні у прийнятті низки незаконних рішень, спрямованих на протиправне захоплення газети «Вільним шляхом» абсолютно надуманими, необґрунтованими, такими, що не грунтуються на фактичних даних та нормах чинного законодавства та не відповідають дійсності», - йдеться у листі за підписом голови Ківерцівської райради, депутата райради від УКРОПу Григорія Недопада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus