USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Континіум» робить усе, аби «Луцьтепло» не підготувалося до опалювального сезону

12 Жовтня 2017 18:00
Через діяльність фірми-прокладки «Тепелен», яка підконтрольна олігархічній групі «Континіум», на ДКП «Луцьктепло» виникли труднощі з підготовкою до опалювального сезону. Також під зривом й надходження багатомільйонного кредиту та гранту від ЄБРР. Втім, на підприємстві обіцяють докласти всіх зусиль, аби через аферу «Континіуму» взимку не постраждали лучани.

Про це йшлося під час ефіру на телеканалі «Нова Волинь» у програмі «Відкрите місто» 11 жовтня.

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад каже, що ДКП «Луцьктепло» зараз у скрутному становищі й ускладнює ситуацію компанія «Тепелен», яка не йде на жодні компроміси.

«Ми маємо вкрай складну ситуацію, адже рахунки комунального підприємства заблоковані. Через це не всі заплановані роботи змогли виконати, що може в майбутньому призвести до аварійних ситуацій. Під зривом кредитний договір із Євробанком, завдяки якому ми мали залучити 10 мільйонів євро кредиту і 4 мільйони євро грантових коштів для модернізації системи централізованого теплопостачання у місті. Це все відбувається за вказівкою «Континіуму», але ми відстоюємо інтереси лучан в судах й робимо все можливе, аби лучани отримали тепло в помешкання. Для прикладу, влітку були труднощі з подачею гарячої води, але нам вдалося дати людям роботу, зберегти трудовий колектив, адже місто іде на зустріч комунальному підприємству», - розповів Григорій Недопад.

Зауважимо, що на користь «Тепелен» із «Луцьктепло» вже списали 1,7 мільйона гривень.

Попри складну ситуацію на підприємстві, говорить заступник директора ДКП «Луцьктепло» з комерційних питань Віктор Мельник, вдалося зробити все можливе задля підготовки до опалювального сезону.

«Тепломережі зношені на 84%, вони вже відпрацювали свій ресурс ще 20 років тому. А тут ще й «Тепелен» намагається не дати нормально працювати та модернізувати «Луцьктепло». Попри це, ми провели підготовчі роботи, мережі працюють і при похолоданні будемо подавати тепло у домівки», - резюмував Віктор Мельник.

Звідки з'явився штучний борг

Як пояснила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директор ДКП «Луцьктепло» Валентина Малютіна, компанія «Тепелен» навмисно заблокувала рахунки, хоча могла цього й не робити.

«Наші рахунки заблоковані, бо компанія «Тепелен» звернулася у виконавчу службу про стягнення з нас боргу, який тягнеться ще з 2007 року. Як не дивно, вони зробили це саме зараз. Хоча ми писали їм, говорили, просили, аби реструктуризувати борг, щоб не блокувати роботу такого важливого для міста підприємства, адже ми готові сплачувати борги. Втім, у відповідь отримали чітке «ні».

Відзначу, що «Тепелен» отримало право на стягнення боргу від Східноєвропейської компанії, яка зараз банкрут. Попри це, Східноєвропейська наш борг у 28 мільйонів гривень в себе не списала. Цими діями вони штучно хочуть створити для «Луцьктепло» подвійну заборгованість. Зауважу, ці дві комерційні компанії, які хочуть стягнути з нас гроші, знаходяться в одному приміщенні», - пояснює Валентина Малютіна.

Та додає, що про передачу їхнього боргу іншій компанії дізналися лише торік.

«На адресу ДКП «Луцьктепло» надійшов лист 12 грудня 2016 року від Арбітражного керуючого Григор’єва В. В. щодо наявності дебіторської заборгованості перед ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія». У ньому зазначено, що Постановою Господарського суду Волинської області від 5 травня 2015 року №903/33/15 визнано Східноєвропейську компанію банкрутом та розпочато ліквідаційну процедуру. Зважаючи на те, що згідно бухгалтерського обліку ДКП «Луцьктепло» жодної заборгованості перед згаданим товариством немає, то Григор’єву запропонували надати акт звірки взаємних розрахунків», - інформує посадовець.

І такий акт надійшов. Він стосувався договору постачання енергії від 28.12.2007 року, де була зазначена сума основного боргу ДКП «Луцьктепло» 28209851,73 гривні.

«Відповідно до аналізу звірки, 28 грудня, першопочатково, договір комунальне підприємство уклало з ТзОВ «Енергетична компанія «Луцьктеплоенерго». А 21.12.2009 ця компанія була перейменована в ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія». Станом на 15.04.2011 – дату закінчення укладеного договору, заборгованість становила 18,24 мільйона гривень. Втім, зауважу, що Східноєвропейська компанія без договору поставила «Луцьктеплу» енергію на суму 9,97 мільйона гривень. Тому включати їх до акту звірки рахунків неправомірно. Далі 29 листопада 2011 року Східноєвропейська компанія уклала договір уступки боргу, відповідно до якого первісний кредитор передав, а новий ТОВ «Західтеплоенерго» прийняв право вимоги боргу від «Луцьктепло» суми 28,2 мільйона гривень. Листом від 29.11.2011 року Східноєвропейська компанія повідомила «Луцьктепло» про відступлення права вимоги на борг», - пояснює Валентина Малютіна.

При цьому відзначимо, що в пункті 3.2 договору №4 від 29.11.2011 було зазначено, що новий кредитор зобов’язується погасити заборгованість Східноєвропейської компанії перед ДК «Газ Україна НАК «Нафтогаз України» шляхом укладення договору переводу боргу.

Втім, ТзОВ «Західтеплоенерго» такий договір не уклало. Більше того, в наступних договорах умова щодо зобов’язання нових кредиторів погасити борг перед «Нафтогаз України» відсутня.

«Далі 20 грудня 2011 року ТОВ «Західтеплоенерго», уже як первісний кредитор, укладає із ТОВ «Сістіма Ойл» договір про відступлення права вимоги боргу. Своєю чергою товариство укладає угоду 20 березня 2012 року із ТОВ «Тепелен», передаючи борг. Відтак, 01.06.2012 року ТОВ «Тепелен» направило ДКП «Луцьктепло» вимогу про погашення заборгованості. Через відсутність коштів вимогу не задовольнили. У червні 2012 року «Тепелен» звернулося до господарського суду Рівненської області із позовом стягнути кошти. Рішенням від 04.09.2012 року вимоги задовольнили.

Але рішення суду не виконувалося у зв’язку з багаторазовими рішеннями суду про відстрочку. Втім, 13.06.2017 року відбувся арешт коштів та розпочалося стягнення коштів. Враховуючи цю ситуацію, «Луцьктепло» немає будь-якої заборгованості перед Східноєвропейською компанією, заборгованість є лише перед «Тепелен». Втім, згідно обліку в Східноєвропейської компанії борг числиться перед «Нафтогаз України», а арбітражний керуючий постійно надсилає листи, аби ми підтвердили цей борг. Дивним у цій ситуації є й те, що «Тепелен» і Східноєвропейська компанія зареєстровані за одною адресою», - розповідає керівник ДКП «Луцьктепло».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 12 Жовтня 2017 18:11
В ср@ку континіум і в ср@ку луцьктепло, дайош автономне опалення в кожну квартиру!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus