USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Король Іспанії закликав Каталонію відмовитися від боротьби за незалежність

25 Грудня 2017 11:22
Король Іспанії Феліпе VI використав своє традиційне різдвяне послання 24 грудня, щоб закликати новообраний парламент Каталонії відмовитися від подальших кроків в напрямку відокремлення від Іспанії.

У телевізійній промові в неділю король наголосив, що шлях уперед не повинен знову призвести до конфронтації, яка лише породжує розбрат, невизначеність і страждання, передає ЄП.

"2017 рік був у Іспанії, без сумніву, важким для нашого загального добробуту, перш за все через

ситуацію в Каталонії. Лідери Каталонії повинні зіткнутися з проблемами, які торкнулися всіх каталонців, поважаючи їх різноманіття і думаючи відповідально про загальне благо", - підкреслив іспанський монарх.

Його тон був примирливим, відзначає агентство, коли він визнав, що, хоча Іспанія стала повністю інтегрованим членом Європейського союзу, "не все було успішним" в останні десятиліття.

Він наполягав на відновленні "гармонійного співіснування в серці каталонського суспільства у всьому його різноманітті", щоб ідеї не розділяли сім'ї та друзів.

На виборах до парламенту Каталонії 21 грудня партії, що виступають за незалежність регіону, за результатами підрахунку 100% голосів отримали абсолютну більшість у парламенті автономії.

1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність. Згідно з результатами, за незалежність проголосували 90,18% при явці в 43%. Уряд Іспанії не визнала де-факто оголошення Каталонією незалежності, вимагаючи від влади автономії чітко висловитися щодо незалежності регіону.

27 жовтня уряд Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.

У той же час Сенат Іспанії проголосував за введення в дію ст. 155 конституції країни, згідно з якою призупиняється самоврядування в Каталонії. У той же день прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії і оголосив нові вибори. Після повідомлення в офіційній газеті іспанського уряду управління в Каталонії перейшло до уряду в Мадриді. Зокрема, віце-прем'єра іспанського уряду Сорайя Саенс де Сантамарія призначили тимчасовим главою уряду Каталонії замість усунутого з посади Карлеса Пучдемона.

Після цього колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон виїхав у Бельгію разом з п'ятьма членами свого уряду. Влада Бельгії заявили, що Пучдемон може перебувати на території країни, як і будь-який громадянин європейської країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus