USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

«Кота в мішку» більше не обиратимуть, - громадські активісти

22 Квітня 2013 18:36
Депутатів Верховної ради хочуть навчити звітувати перед виборцями та бути відкритими до громадськості. Для цього громадський рух «Чесно» поставив народним обранцям 13 вимог.

Про методи впливу на народних обранців розповіли під час прес-конференції у Луцьку представники Громадського руху «Чесно» 22 квітня.

За словами ініціатора руху Олега Рибачука, в системність їхньої роботи не вірили ні депутати, ні ЗМІ, однак зараз ситуація змінилась – громадський контроль, який вони пропагували, дав перші результати: у ВРУ нинішнього скликання практично зникло «ганебне явище «тушок»».

Наразі «Чесно» почали вимагати ще й фінансової звітності від депутатів, зокрема, за кошти, виділені державою на депутатську діяльність.

«Гасло громадського руху «Фільтруй раду!» нині переформатувалось у нове - «Фільтруй владу!», - про це розповів Рибачук та додав, що тепер об’єктів їхнього моніторингу побільшає - контролюватимуть ще судову та виконавчу гілки влади.

За словами регіонального координатора руху «Чесно» Інни Борзило, виборцям наразі важко дізнатися щось про своїх обранців, бо лише двоє депутатів із 444-ох виклали на своїх сторінках в мережі повні біографії.
«Ми хочемо зробити діяльність депутатів прозорою та підзвітною», - розповіла активістка.

Для цього активісти руху надсилають народним депутатам листи з проханням публікувати на офіційній веб-сторінці Верховної ради біографію, декларації про доходи, майно, витрати і зобов’язання фінансового характеру; обов’язково оприлюднювати звіт про свою депутатську діяльність та діяльність громадських приймалень. Народним обранцям намагаються донести розуміння, що інформація про помічників-консультантів кожного народного депутата, в тому числі і на громадських засадах, є відкритою і публікується на офіційному сайті ВРУ.

Правдоборці хочуть зобов’язати депутатів оприлюднювати інформацію про назви і ЄДРПОУ юридичних осіб, частками або активами яких володіє депутат або члени його родини. Також важливо, наголошують представники руху «Чесно», вказувати членство депутатів у громадських організаціях, запровадити обов’язок кожної з політичних партій оприлюднювати деталізований річний звіт про своє фінансування та припинити видачу народним депутатам автомобільних номерів серії ВР (окрім автопарку Верховної Ради).

«Ми хочемо виховати покоління політиків вищого ґатунку», - поділився сподіваннями Рибачук, - тому будемо контролювати і відстежувати, як депутати виконують зобов’язання перед виборцями».
За словами громадського діяча, депутатам треба починати вибудовувати довірливі стосунки з виборцями, якщо вони хочуть бути обраними до ВР ще раз.
«Українці більше не реагуватимуть на «кота в мішку», - резюмував Рибачук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 22 Квітня 2013 18:51
Мешканці Луцька обрали собі депутата,який навіть не живе у Луцьку.
Ігор Показати IP 22 Квітня 2013 22:50
Толку з того, що обрали би Кравчука, який живе у Луцьку. Подивіться як Палиця дбає про всі галузі міста і я впевнений, що це тільки початок. А по ФК Волинь Столяр намутив купу махінацій, створив для клубу багато проблем, які починають вилазити тільки зараз і продав клуб вже з цими проблемами...чому Палиця має за все відповідати і вирішувати чужі проблеми...хай і Столяр як чинний Президент клубу докладе якихось зусиль для вирішення проблем клубу...У всіх коментах тільки Палицю і гноблять, а самим тяжуо відірвати допу від дивана і вийти поприбирати хоча б в себе в дворі...анонімно брудом поливати кожен може.
Петя до Ігор Показати IP 22 Квітня 2013 22:59
знайшовся не анонім... кпц просто! Проблеми вилазити зараз? Про ці ніби-то відмазки-проблеми кожен більш-менш поважаючий себе вболівальник знав ще за років 2 до Палиці. Чергова відмазка під назвою - ПАПІРЄДНІКІ!!!
дідо до Ігор Показати IP 23 Квітня 2013 07:00
Ситий подачками з барського плеча не будеш.
Бармалєй Показати IP 23 Квітня 2013 09:28
Ну що луцькі учительки? Як там з відміною пенсійної реформи? Чотири тисячі отримали і чекайте наступних виборів.
Пр.рр.р.. Показати IP 24 Квітня 2013 16:25
А 10 тисяч зарплати в директорів ЖКП не хо .. хо. Про вчителек він пише.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus