USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Як використовують 17 тисяч щомісяця народні депутати

22 Квітня 2013 14:52
Скасувати пільги депутатам Верховної Ради України та змусити їх звітувати за використання 17 тисяч гривень, які вони щомісяця отримують на ведення депутатської роботи, пропонують правдоборці руху «Чесно».

Про це стало відомо під час прес-конференції 22 квітня.

Півмільярда гривень, за підрахунками, активістів руху, йдуть з бюджету держави на виконання депутатських обов’язків.

«Більшість народних обранців ці гроші сприймають як «гуманітарну допомогу» і не здогадуються, що ці кошти варто витрачати на потреби виборців», - вважає регіональний координатор Громадського руху «Чесно» Інна Борзило.

Активістка розповіла, що громадський рух «Чесно» надіслав відповідні запити на ім’я кожного з депутатів ВРУ аби ті відзвітували за кошти, передбачені на депутатську діяльність. З 444-ох депутатів, звіти надіслали лише 20 народних обранців, серед яких один депутат - мажоритарник з Волині – Степан Івахів.

За словами Інни Борзило, активісти руху «Чесно» проаналізували витрати з державного бюджету, які використовуються на пільги для депутатів та пропонують їх перелік скоротити з 40 до 18 пільг.

Громадська діячка розповіла, що найвитратнішими для державного бюджету є пільги, що стосуються права депутата на отримання у власність житлового приміщення та грошової компенсації для створення належних житлових умов.

«Депутати часто замість житлової прощі обирають компенсацію в грошовому еквіваленті, яка нараховується згідно цін на житлову площу в столиці, а це чималенькі суми», - наголошує ініціатор руху «Чесно» Олег Рибачук.

Представники руху «Чесно» пропонують замінити безоплатний проїзд депутата за рахунок бюджетних призначень на всіх видах транспорту на лімітовану суму на рік та запровадити принцип відшкодування витрат після їх фактичного здійснення депутатами.

Разом з тим, «чеснівці» наголошують на скасуванні пільг депутатів на безкоштовне використання ЗМІ, безкоштовне оздоровлення під час відпустки, яка надається у розмірі подвійної зарплати депутата.

Активісти вважають, що варто відмінити безкоштовне забезпечення нардепів путівками на санаторно-курортне лікування та позбавити пільг дружин (чоловіків) народних депутатів, яких держава змушена утримувати у разі їхнього непрацевлаштування у столиці у разі переїзду з іншого міста.

Право депутата на безкоштовне паркування автомобіля на всій території України взагалі, за словами Борзило, – абсурдне, якщо врахувати те, що в Україні понад 5 тисяч автомобілів їздять на номерах Верховної Ради України.

Не оминули громадські активісти увагою депутатів минулих скликань, які навіть після своєї каденції користуються перевагами: отримують матеріальну допомогу у разі їхнього непрацевлаштування, що виплачується у розмірі зарплати депутата перші 1-2 роки після припинення їх повноважень, мають право на безкоштовне медичне обслуговування та право на путівки в лікування в санаторії, грошову допомогу депутатам у розмірі 12 місячних окладів у разі виходу на пенсію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus