USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ковельські освітяни планують перекрити трасу «Київ-Варшава»

22 Лютого 2016 08:35
Працівники професійно-технічних начальних закладів стурбовані відсутністю фінансування професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ).

Під час зборів у Ковельському професійному ліцеї колектив закладу прийняли рішення: якщо в разі не погашення заборгованості по стипендії учням та заробітної плати працівникам навчального закладу найближчим часом, то 26 лютого 2016 року буде проведена попереджувальна акція протесту – перекриття траси міжнародного значення «Київ-Варшава».

Про це повідомили Інформаційному агентству Волинські Новини представники педагогічного колективу Ковельського професійного ліцею.

Попри те, що Верховна Рада повернула фінансування системи професійно-технічних училищ з державного бюджету, проблема досі так і не вирішена, оскільки закон досі не підписаний президентом. Окрім цього, Мінфін вимагає накласти на цей закон вето, - звертаються ковельські освітяни до редакції у рубрику «Повідом новину».

Нагадаємо, 4 лютого Рада внесла поправки до Бюджетного кодексу, якими прийнято рішення з держбюджету виділяти субвенції місцевим бюджетам для підготовки професійних технічних кадрів. Натомість освітяни зазначають, що на Волині в 5 ПТНЗ (Ковельський професійний ліцей, ПТУ №5, Нововолинське ПТУ №11, Нововолинське ВПУ, Володимир-Волинське ВПУ) через відмову відповідної міської влади не розпочато фінансування.

Наводимо повний текст листа:

«Попри удавану радість можновладців Ковельської міської ради з приводу прийнятого Верховною Радою рішення перекласти фінансування професійно-технічних начальних закладів (ПТНЗ) з міських бюджетів на обласний та Державний бюджет, проблема досі так і не вирішена.

За станом на сьогоднішній день з 01.01.2016р державою повністю припинено фінансування закладів профтехосвіти в містах обласного значення. Ковельські депутати могли хоча б частково вирішити питання – виділити кошти на стипендії учням та зарплату працівникам, адже вони є представниками місцевої громади.

Натомість, «заморожені» на це кошти, Ковельські депутати швиденько розподілили на інші незначні «дірки» в бюджеті міста (газета «Вісті Ковельщини» від 16.02.2016р «Депутати прийняли зміни до закону»).

Так що ж сталося? Прийнятий Верховною Радою закон «Про внесення змін до бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» від 4 лютого направлений на підпис до Президента України, однак досі не підписаний. Зміни не введені в дію, тому закон діє у попередній редакції.

Міністерство фінансів України направило Президенту категоричні заперечення щодо внесених Верховною Радою змін і пропонує накласти на даний закон вето. Мотивуючи це тим, що реалізація внесених змін потребує додаткового фінансування з Держбюджету. Тоді як у Законі про Держбюджет на 2016 рік ці кошти не передбачені. Мінфін посилається на статтю 95 Конституції України, де вказано, що виключно Законом «Про Державний бюджет України» визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків, і пропонує виключити із Закону норми щодо здійснення видатків на підготовку робітничих кадрів за рахунок коштів субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам.

Таким чином ситуація зайшла в глухий кут, від чого страждають учні і працівники ПТНЗ. Навіть у випадку підписання Президентом України запропонованих Верховною Радою змін, закон, згідно з Конституцією України, не має зворотної дії в часі. Тому, до прийняття нового закону, кошти на фінансування цих ПТНЗ все одно доведеться виплачувати з міського бюджету. Це буде зроблено або в добровільному, або в судовому порядку.

На Волині в 5 ПТНЗ (Ковельський професійний ліцей, ПТУ №5, Нововолинське ПТУ №11, Нововолинське ВПУ, Володимир-Волинське ВПУ) через відмову відповідної міської влади не розпочато фінансування.

Зокрема, в Ковельському професійному ліцеї 412 учнів (з них - 14 дітей-сиріт, 60 - з малозабезпечених сімей) з 1 січня 2016 року не отримують стипендію, а працівники – зарплату. Припиняється харчування учнів усіх соціальних категорій, діти-сироти залишаються голодними. Зростає заборгованість навчального закладу за комунальні платежі. Крім цього, ще з січня 2015 року педагоги закладів профтехосвіти області отримують лише 10% замість 20% надбавки до зарплати за престижність професії (так звана «Юлькіна» надбавка), хоча педагоги шкіл всіх міст та сіл області отримують законні 20%.

Жодних роз’яснень від голови облдержадміністрації Волинської області Володимира Гунчика, заступника начальника управління освіти і науки Волинської ОДА Людмили Плахотної, народного депутата України Степана Івахіва, міського голови Ковеля Олега Кіндера, яким направлені листи-звернення, як жити цим учням та працівникам немає. Разом з тим по місту масово розповсюджуються плітки про закриття училищ.

Складається враження, що управління освіти Волинської ОДА навмисно принижує гідність педагогів училищ та планомірно знищує профтехосвіту області.

Враховуючи дані обставини, 15.02.2016р. в Ковельському професійному ліцеї, який працював, працює і буде працювати в нормальному режимі, відбулися збори трудового колективу, який став на захист своїх прав та інтересів.

Згідно протоколу було прийнято рішення, якщо в разі не погашення заборгованості по стипендії учням та заробітної плати працівникам навчального закладу найближчим часом, то 26.02.2016р. буде проведена попереджувальна акція протесту (перекриття траси міжнародного значення «Київ-Варшава»), про що направлені відповідні листи-звернення у відповідні інстанції.

На жаль, мешканці нашого міста вимушені в межах законодавства України вдатися до кардинальних дій, щоб відстоювати свої конституційні права.

Колектив Ковельського професійного ліцею».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Нетак Показати IP 22 Лютого 2016 10:20
Якщо вас не фінансують то страйкуйте не працюйте не проводьте занять. Причому тут траса? Для чого шантаж? Хіба водії винні? Що ми занарод такий- мені погано то хай буде погано іншим?
Анонім до Нетак Показати IP 22 Лютого 2016 11:26
А я бачу, шановний пане (пані) НЕТАК, що ви надзвичайно "співчутлива" людина. Комусь шкода водіїв, а комусь зневірених освітян. І хто нагодує тих сиріт, що навчаються в ліцеї, може ви, добродію.
Дуняша до Нетак Показати IP 22 Лютого 2016 18:18
Ніхто не бажає зробити "погано" водіям. Єдине, чого домагаються люди - привернути увагу влади до проблеми. На даний час влада реагує лише тоді, коли мова йде про міжнародні сполучення. Цікаво, а як би ви відстоювали свої конституційні права? Може поділитесь мудрою думкою.
Анонім Показати IP 22 Лютого 2016 10:51
Як вчать, так і зароблють.
Саметак Показати IP 22 Лютого 2016 11:15
А хіба учні винні? Чому навчальний процес має відображатися на учнях, які й так вже 2 місяці не отримують стипендії. Страйку на місцях влада нажаль не помічає!!!
Ковель Показати IP 22 Лютого 2016 11:18
ПТУ це рудимент радянської системи-така освіта нікому непотрібна. Гроші на вітер
Анонім до Ковель Показати IP 22 Лютого 2016 12:01
цікаво а Ви де навчалися? Вам водопостачання забезпечує спеціаліст із вищою юридичною освітою??? і коли у Вас проблема із каналізацією ви теж чекаєте фахівця із адміністрації президента чи міської ради щоб усунути несправність???
Анонім до Ковель Показати IP 22 Лютого 2016 18:34
шановний а в законі про декомунізацію нічого не має про закриття пту. щось то ви заговорилися. зрівняли памятник леніна і пту ото розсмішив "рудимент радянської системи"
Ковель 2 Показати IP 22 Лютого 2016 11:29
Дешевше їх розвалити разом із гуртожитками та побудувати щось нове сучасне іноваційне. А так лише тупцювання на місці!
Вікторія до Ковель 2 Показати IP 22 Лютого 2016 11:47
Так говорять лише ті, які, власне, й крадуть гроші у держави. Поки такі, як ви набудують нового, то й школи непотрібні будуть.
З народу до Ковель 2 Показати IP 22 Лютого 2016 18:22
Може вже й план на нове будівництво маєш?
До Ковель 2 Показати IP 22 Лютого 2016 11:48
Саме цього домагається влада, а на учнів та на працівників - всі "з високої гори....". Саме так ми "розвиваємо" освіту та "створюємо" нові робочі місця.
Сюрприз Показати IP 22 Лютого 2016 12:18
Чого кіпішувати? На кошти для ПТУ зато збудують клуб європейського рівня - Олег Олексійович пообіцяв!
я Показати IP 22 Лютого 2016 15:46
беріть далі подачки від олігархів і по 500 гр за голос на виборах то взагалі без трусів залишитесь
Я Показати IP 22 Лютого 2016 15:54
Або закривайте, а бо платіть гроші!
Аня Показати IP 22 Лютого 2016 17:48
а Луцькі пту хто фінансує? на одних є гроші на інших немає, це що за сортування людей.
Ірина Таран Показати IP 22 Лютого 2016 19:54
Влада довела освіту до зубожіння і називає це реформами...
васерман Показати IP 26 Лютого 2016 14:48
все знищили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus