USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Цьогоріч на Волині зникнуть 4 ПТУ

11 Лютого 2017 23:29
У результаті реформування та оптимізації профтехосвіти на Волині вирішили малокомплектні заклади об’єднати у коледжі. А ще цього року прагнуть створити перший професійний центр.

Які заклади перестануть іменуватися профтехучилищами вже у 2017 році та як і навіщо реформуватимуть профтехосвіту йшлося у телепередачі «Про головне з Володимиром Гунчиком» на телеканалі «Нова Волинь», 11 лютого.

Трохи історії

Особливо гостро питання подальшої долі ПТУ постала не лише на Волині, а й в Україні вцілому у 2016 році. Чергове нічне голосування нардепів за держбюджет принесло одним із сюрпризів передачу ПТУ місцевим бюджетам: профтехучилища в містах обласного значення стали клопотом місцевих рад, а в інших населених пунктах – обласного бюджету. Єдине місто, яке з початку 2016 року передбачило гроші на ПТУ, - Луцьк. На заклади, віддані під опіку обласному бюджету, депутати Волинської облради також передбачили кошти. Однак, одразу ж гостро проблема постала у містах Ковель, Володимир-Волинський та Нововолинськ, які не передбачили в своїх бюджетах на ПТУ ані копійки.

Згодом, 10 березня під стінами облради зібралися декілька десятків працівників ПТУ цих трьох міст, і просили виділити їм кошти. В результаті, аби зняти напругу, з обласного бюджету цим закладам виділили 6,8 мільйона гривень як тимчасову позику з вільних залишків. Уже в травні ситуація, начебто, стабілізувалася: міські ради зрештою передбачили кошти на фінансування закладів, у тому числі й Нововолинського ВПУ, навколо якого точилися бурхливі суперечки. Адже заклад, хоч і зареєстрований у місті, фізично розташований у Іваничівському районі. По тому, Нововолинське ВПУ перереєстрували у районі, аби перевести його на фінансування з обласного бюджету. У 2017 році ситуація дещо змінилася: на обласний бюджет передали всі заклади окрім тих, які розташовані в обласному центрі.

Ситуація з середини

Керівник Луцького ВПУ будівництва і архітектури Ростислав Собуцький розповідає: лише після того, як заклади профтехосвіти переклали на плечі місцевих бюджетів. місцева влада звернула увагу на них. Досі, поки їх фінансувала держава, діла на місцях до них не було нікому.

«Кошти йшли з центру, діти ніби при ділі, то влада й не турбувалася», - каже він.

Разом з тим волинські навчальні заклади хоч є в одній системі, та перебувають в різних умовах. Це залежить від галузевості і місця перебування.

До прикладу, в Луцьку легше забезпечити випускників робочими місцями, важче це зробити в умовах райцентру. Крім того, ВПУ, яке він очолює пощастило, адже нині будівельна галузь на підйомі. А враховуючи, що 70% будівельних робіт відбуваються у Луцьку, то луцьке ВПУ, ми порівняно з іншими галузевими закладами виграє.

Зачепив він також і питання зарплати працівників ПТУ. Так. держава гарантувала підвищення зарплати викладачам загальноосвітніх предметів з 1 січня, а викладчам професійних предметів - ні. Їм треба чекати підвищення зарплат до 1 вересня. Єдина можливість трохи вирівняти цей дисбаланс – щомісячні премії. Та чи вистачить на це фонду заробітної плати – невідомо. Крім того, ВПУ отримало держзамовлення на 2 професії, тож викладачам, які ці дисципліни викладають теж з початку року підвищили заробіток. До слова, є проблема і з залученням молодих кадрів: зарплати для молодих спеціалістів аж ніяк не приваблюють молодь йти викладати в ПТУ.

Як реформовуватимуть ПТУ

Якщо Луцьке ВПУ, порівняно з іншими закладами Волині, у виграші то про інші ПТУ цього не скажеш. Адже матеріально-технічна база в багатьох хоч і потужна, та не оновлювалася років зо 20.. Тим більше, в деяких закладах немає 300 учнів і їх називають малокомплектними.

Начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна зазначила: на Волині 23 заклади профтехосвіти. Три з них при вишах, ще два у складі пенітенціарної служби. Через питання власності їх оптимізація не торкнеться. А ось решта 18 – буде реформовуватися. З її слів, план реформування мережі ПТУ на Волині вже на стадії завершення.

Оптимізацію в області планують завершити за 3 роки. головне питання – коли буде прийнятий новий закон про профтехосвіту.

«Ми вже маємо мету і розуміємо як це буде. Буде створена мережа профтехосвітніх закладів трьох рівнів: будуть створені 3-5 професійних центрів, професійні коледжі і професійні ліцеї, як структурні підрозділи центрів», - пояснила вона.

З її слів, на 2017 рік зплановано об’єднання 4 закладів у два професійні коледжі: 2 ПТУ в Ковелі та 2 ПТУ в Нововолинську, як малокомплектні. Загалом на Волині, каже посадовець, 30% ПТУ малокомплектні. Комплексне реформування хочуть завершити до 2019 року.

Також вирішуватиметься питання хто буде власником майн – держава чи обласна рада. З обласного бюджету на 2017 рік вже виділені гроші на оформлення правовстановлюючих документів, інакше держава не передасть заклади в іншу власність. На це запланували в обласному бюджеті 660 тисяч гривень. Більше додаткових витрат поки не передбачається, але якщо говорити по якісну професійно-технічну освіту, то будуть потрібні кошти на модернізацію матеріально-технічної бази, яка 20 років не оновлювалася.

Професійні центри

В триступеневій мережі профтехосвіти вирішальну роль нададуть професійним центрам. Зі слів голови ОДА Володимира Гунчика, ймовірно, що один такий центр на Волині з’явиться вже цьогоріч. Так, Луцьке ВПУ архітектури, з його слів, на 90% готове стати таким центром.

«Це заклад, який готує спеціалістів за конкретними програмами на основі замовлень, а не просто дають певну освіту. Ми хочемо створити хоча б один центр цього року на базі Луцького ВПУ. Адже училище вже має співпрацю з провідними постачальниками технологій і матеріалів, з роботодавцями. Професійний центр – це буде основа, коледж - місточок між середньою школою і професійним центром, а ліцеї – це будуть філіали професійних центрів», - каже він.

Очільник ВПУ Ростислав Собуцький переконує, що до цієї роботи заклад готується ось уже як 10 років. Тому складним процес реформування для цього закладу, запевняє, не буде.

Ректор ЛНТУ та депутат облради Петро Савчук, своєю чергою, теж за те, щоб зберегти профтехосвіту. Адже, з його слів, хорошого інженера можна підготувати у виші лише тоді, коли він отримає базові знання, вивчаючи робітничу професію.

До слова, в рамках реформування профтехосвіти передбачається, що замовляти фахівців робітничих професій зможуть не лише держава. До слова. цього року на Волині держава замовила лише 4 робітничі професії. Так, свого часу пропонувалося, що замовлення ПТУ зможуть брати і від органів місцевого самоврядування, і від комунальних установ і від підприємств. Але, зі слів голови ОДА, у відповідь на листи так ніхто і чітко і не повідомив,яка кількість робітничих кадрів потрібна.

Урешті, реформування профтехучилищ Волині таки починається. Чи будуть задоволені всі сторони цим процесом – покаже час.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Ая Показати IP 12 Лютого 2017 00:52
В мене виникло кілька уваг до змісту статт,ї. Перш за все, в школах всіх рівнів за вйнятком ВИШів, навчають ВЧИТЕЛІ- не вкладачі. Викладач це спеціяліст, який передає свої знання студентам ВИШ-ів, які вивчають практично на "парах" почуте в час викладів. З написанго у статт,і виглядає, що хтсь робить собі посьміховисько з української логіки і мови. Відносно прфесіонального підготвлення (навчання) спеціалістів робітників і техніків (середньго професійного персоналу) має бути, дуже зацікавленою держава, бо від держави і професіоналів які будуватимуть її залежить майбутнє каждої країни, в тому і України!
Віктор до Ая Показати IP 12 Лютого 2017 20:25
у ПТНЗ нема жодного ВЧИТЕЛЯ - є ВИКЛАДАЧІ!
Знахар Б. Показати IP 12 Лютого 2017 08:17
В Україні з часів незалежності зникли : - колгоспи , велика кількість заводів і фабрик ,Крим , частина Донбасу і Луганщини ,тепер ПТУ !!!!! / Це все де простий народ міг себе реалізовувати /. Появилися : - сумнівні платні виші , банки та інші підозрілі фірми ....
Сераховичі Показати IP 12 Лютого 2017 10:17
Украіна" прогресує"! Ще 25 років і залишиться пам"ять від Украіни та старі мапи! Зачистка іде повним ходом....
факт Показати IP 12 Лютого 2017 10:31
А тим часом Гунчик і Порошенко збагачуються... "Живемо по новому"! :)
37 Показати IP 12 Лютого 2017 14:13
Через пару років буде як при комунізмі .Будемо тільки лежати і істи .Якщо буде що. Невже ніхто небачить куди ми котимось Ті хто нами керує добивають своі валютні мішки і на своі дачі в Іспанію .Ім на нас з великоі колокольні ...........
Вадім Показати IP 12 Лютого 2017 15:06
Дайте людям освіту отримати належну а не тількі (немає грошей)!!!!!!!!
Вадім Показати IP 12 Лютого 2017 15:08
Гунчик де внукі вчяться? Не в Ковелі певно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus